Akutlån – Akuta lån för nödsituationer

Söker du efter ett akutlån har du kommit rätt. På Lånoo har vi analyserat alla långivare som erbjuder akutlån till den som snabbt behöver pengar.

Jämför akutlån hos flera långivare samtidigt

Sidan innehåller annonser.

Vad är ett akutlån?

Ett akutlån är mindre lån som kan komma till användning när du är i ett akut behov av pengar när du fått en oväntad utgift. Det är vanligtvis kortare lån som du har i ett par månader. Den effektiva räntan brukar även vara betydligt högre än andra typer av privatlån. Ett akutlån kan även kallas för snabblån eller SMS-lån.

Grundkrav för akutlån

Enligt lag måste du uppfylla vissa krav för att få ett lån i Sverige. Dessa kallas grundkrav. Grundkraven är:

  • Du måste vara minst 18 år.
  • Du ska vara folkbokförd i Sverige.
  • Du måste ha ett svenskt personnummer.
  • Du ska vara fri från aktiva skuldärenden hos Kronofogden.

Utöver grundkraven har långivare egna krav. En del har låga krav gällande inkomst och ålder. Andra låneföretag kräver att du har en fast anställning och kan ha ett högre ålderskrav än 18 år, till exempel 20 eller 21 år.

Ta ett akutlån med betalningsanmärkning

Det finns långivare som godkänner betalningsanmärkningar. Det vanligaste kravet för dig med betalningsanmärkningar är att du inte ska ha fått någon ny anmärkning de senaste 6 månader. Det kan även finnas högre krav på din inkomst och betalningsförmåga om du har en betalningsanmärkning.

Vissa långivare har ett maxtak på hur många betalningsanmärkningar de godkänner, medan andra inte har något maxtak.

När du behöver låna pengar med skulder

Har du aktiva skulder hos Kronofogden går det inte att ta ett vanligt akutlån. Du måste istället söka lånet tillsammans med en medsökande, ta ett lån med säkerhet eller ett omstartslån. Är du skuldsatt, men inte med ett skuldsaldo hos Kronofogden kan du däremot få ett lån.

Läs mer: Lån för skuldsatta – Så kan du få lån med skulder

Det bör du tänka på innan du tar ett akutlån

Innan du tar ett akutlån finns det flera saker du bör tänka på för att inte få onödiga utgifter. Det är också möjligt att undvika ekonomiska bekymmer från högkostnadskrediter.

Undvik impulslån

Innan du ansöker om ett lån är det viktigt att titta på dina behov. Ett akutlån ska återbetalas och har ofta höga kostnader. Du bör undvika att ta ett om du kan spara ihop pengarna på egen hand eller inte akut behöver pengar.

Undvik vanliga skuldfällor

Det är viktigt att du inte tar ett akutlån för att återbetala ett befintligt lån. Det är en vanlig skuldfälla som lätt kan leda till skulder som går vidare till inkasso och till slut Kronofogden. Återbetala först dina befintliga lån innan du tar ett nytt.

Att tänka på när man ska jämföra akutlån

Vilket akutlån som passar dig bäst beror på hur mycket du vill låna och under hur lång tid. Genom att jämföra olika långivare kan du få en bättre ränta och en lägre totalkostnad.

Löptid & lånebelopp

Titta på hur mycket du får låna och under hur lång tid. Du kan på en gång se om ett låneföretag kan uppfylla dina krav. Det gör det enklare att välja bort långivare som inte passar dig. Akutlån är vanligtvis upp till 10 000 kr men det finns långivare som erbjuder högre belopp.

Kontrollera den effektiva räntan

När du tittar på ett lån kan du se en nominell och en effektiv ränta. Den nominella räntan är utan avgifter och andra tillkommande kostnader. Den effektiva räntan är med eventuella avgifter inräknade, det är den du bör jämföra när du vill hitta ett billigare lån.

Minska antalet avgifter

Uppläggningsavgiften är en typ av startavgift som generellt är på ett par hundra kronor. Det finns långivare som inte har denna avgift vilket . Genom att välja e-faktura kan du undvika aviavgifter, denna ligger vanligtvis på 19 eller 29 kr.

Så går det till att ansöka om ett akutlån

  • Du väljer en långivare i vår lista.
  • Hos långivaren anger du lånebelopp, löptid och dina uppgifter.
  • Signera, görs vanligtvis med BankID.
  • Du får vanligtvis ett besked direkt.
  • Pengarna sätts in på ditt konto.

Fördelar med akutlån

När du behöver pengar snabbt

Tanken med ett akutlån är att du ska få ett besked direkt och sedan få pengarna samma dag eller nästkommande bankdag. Med rätt långivare får du pengarna direkt efter lånet blivit beviljat.

Högre beviljandegrad

Då akutlån generellt är mindre lån med belopp under 10 000 kr är kraven på din betalningsförmåga och inkomst lägre.

Nackdelar med akutlån

Akutlån kan medföra risker och det är viktigt att du är försiktig när du överväger att ansöka om ett. Ett lån kan påverka din kreditvärdighet och din ekonomi, framförallt om du inte betalar tillbaka lånet i tid.

Kan leda till skulder

Om du inte betalar tillbaka ett lån kan det gå vidare till inkasso och till slut går ärendet till Kronofogden. Du kan också få en betalningsanmärkning, du får då inte ta nya lån eller köpa saker på avbetalning.

Akutlån är ofta högkostnadskrediter

Högkostnadskrediter är lån med en effektiv ränta minst 30% högre än Riksbankens referensränta. Det innebär ett dyrt lån och en risk att man inte kan betala tillbaka lånet. Kontrollera att din ekonomi klarar av lånet innan du tar ett.

Akutlån utan UC

För många kreditupplysningar hos UC kan påverka din kreditvärdighet och dina chanser att beviljas ett lån. För att undvika det kan du söka ett akut lån utan UC. Då använder långivaren istället ett annat kreditupplysningsföretag som Creditsafe eller Bisnode.

Hur man får ett akutlån med direktutbetalning

Använd samma bank som långivaren

Använder långivaren och du samma bank kan du få en direktutbetalning om långivaren erbjuder det. Använder man inte samma bank måste lånet betalas ut innan bankens bryttid för att du ska få pengarna samma dag, annars kommer pengarna in nästa bankdag.

Låna med BankID

Det är vanligt att man använder BankID för att signera sin ansökan och bekräfta ens uppgifter. Det går att söka lån utan BankID men det drar ut på behandlingstiden och du måste ofta komplettera din ansökan med andra dokument.

Sök lånet tidigt på dagen

Skickar man in låneansökan tidigt på dagen är chansen högre att man får pengarna samma dag. Skickas den in utanför långivarens öppettider behandlas din ansökan först nästa arbetsdag. Det finns långivare som erbjuder lån på dygnet runt, även på helger, men det är inte lika vanligt.

Frågor & svar om akutlån

Författaren

Erik Söderlund

Senast uppdaterad: 13 september, 2022