Sidan innehåller annonser.Lånoo är en oberoende jämförelsetjänst som stöds av reklam. De erbjudanden som visas på den här webbplatsen kan komma från företag som Lånoo.se får ersättning från. Denna ersättning kan påverka hur och var produkterna visas på den här webbplatsen, inklusive till exempel i vilken ordning de kan visas inom de olika kategorierna. Andra faktorer, som sannolikheten för att de sökande ska bli beviljade, påverkar hur och var produkterna visas på denna webbplats.



Akutlån
Om du befinner dig i en akut situation och behöver pengar snabbt kan ett akutlån vara en lösning.
Vi på Lånoo har analyserat och jämfört 43 akutlån utifrån deras villkor, räntor, utbetalningstider och tidigare kundnöjdhet.
Risker med akutlån
Innan du tar ett akutlån är det viktigt att du förstår riskerna med ett akutlån. Akutlån är oftast högkostnadskrediter, vilket betyder att deras effektiva ränta är 30 procentenheter högre än Riksbankens referensränta. Akuta lån är alltså lån och krediter som har en väldig hög ränta.
När du befinner dig i en akut situation kan det vara svårt att tänka igenom sitt beslut, och man kan handla på impuls. Detta kan leda till att man lånar pengar som man inte har råd att betala tillbaka. Får du återbetalningsproblem går skulden vidare till ett inkassobolag. Om du inte har möjlighet att betala skulden då ärendet om indrivande av skuld vidare till Kronofogden.
Om du inte kan betala tillbaka skulden hos Kronofogden, kommer du få en prick i Kronofogdensen register. En betalningsanmärkning. Får du en betalningsanmärkning kan du få det svårare att teckna avtal med till exempel abonnemangstjänster, hyresvärdar, banker och långivare.
Tips: Om du får återbetalningsproblem. Kontakta långivaren direkt för att komma överens om en avbetalningsplan.
Vad är ett akutlån?
Ett akutlån är ett snabblån som används för att täcka omedelbara kostnader i en nödsituation. Det är ett lån som oftast betalas ut direkt, vilket gör det till ett alternativ för dem som behöver pengar akut. Akutlån har generellt lägre krav, och lånebeloppen sträcker sig som högst till 70 000 kronor.
Grundkrav för akutlån
För att få ett akutlån måste du uppfylla några grundkrav.
- Du måste vara minst 18 år.
- Du får inte ha en aktiv skuld hos Kronofogden.
- Du är folkbokförd på en svensk adress.
- Du ska ha ett svenskt personnummer.
Utöver grundkraven har långivare egna krav. Dessa varierar mellan de olika långivarna och handlar ofta om inkomst, kreditvärdighet och ålder.
Akutlån utifrån din ekonomiska situation
Akutlån med betalningsanmärkning
Om du har en betalningsanmärkning kan det vara svårt att få ett lån. Men det finns vissa långivare som kan bevilja ett akutlån även om du har en betalningsanmärkning. Räkna dock med högre ränta och avgifter.
Akut lån med skulder
Om du har skulder kan det också vara svårt att få ett lån. Men det finns vissa långivare som beviljar lån trots skulder. Det kan dock vara svårt att hitta en långivare som beviljar ett akutlån om du har skulder.
Akut lån med skuld hos Kronofogden
Om du har en aktiv skuld hos Kronofogden kan du inte få ett akutlån. Ett alternativ är att ta ett hopbakslån, en typ av samlingslån, för att betala av dina skulder hos Kronofogden och befintliga skulder hos långivare, på så sätt kan du få en lägre ränta och färre aviavgifter att betala.
Akut lån med låg kreditvärdighet
Om du har låg kreditvärdighet, eller lågt resultat på din KALP-kalkyl, kan du få det svårare att få ett lån. Däremot finns det långivare som erbjuder akutlån till dig med svag kreditvärdighet. Några exempel på långivare som kan bevilja dig trots låg kreditvärdighet är Saldo, Ferratum och Credifi.
Grundkrav för att få ett lån
För att få ett lån måste du först uppfylla en del krav. Dessa går inte att undvika utan alla långivare måste ha dessa krav för att få erbjuda lån. Dessa krav kallas grundkrav.
- Du måste vara minst 18 år.
- Du måste vara folkbokförd i Sverige.
- Du måste ha ett svenskt personnummer.
- Du får inte ha en aktiv skuld hos Kronofogden.
Andra vanliga krav är att du ska ha en inkomst, gärna på över 100 000 per år men det finns lån utan inkomstkrav. Vissa långivare kan ha högre ålderskrav, ofta på 20 eller 21 år.
Att tänka på innan du tar ett akutlån
Innan du tar ett akutlån finns det flera saker du bör tänka på för att undvika skuldfällor och andra problem.
- Undvik impulslån: Ta inte ett lån utan att först tänka igenom beslutet noga. Fundera över om du verkligen behöver låna pengar och om det är den bästa lösningen för dig.
- Var försiktig så du inte hamnar i skuldfällan: Att betala av befintliga lån eller krediter med nya lån är sällan en bra idé. Det blir en ond spiral där du fortsätter låna mer pengar, betalar en högre ränta och tillslut
Akutlån utan UC
Det finns flera långivare som erbjuder akutlån utan UC. Bland annat kan du vända dig till Credifi, Saldo eller Northmill Bank för att undvika att påverka din UC-score. Långivaren använder sig istället av Bisnode eller Creditsafe för att göra sin kreditupplysning.
I de flesta fall syns inte det lån du tagit hos UC, vilket kan öka dina chanser att få ett större privatlån, bolån eller billån i framtiden.
Att tänka på när du jämför akutlån
När du jämför olika lån bör du tänka på följande:
- Löptid & lånebelopp: Hur länge kommer du att ha på dig att betala tillbaka lånet och hur mycket kan du låna? Och hur mycket har du råd att låna?
- Kontrollera den effektiva räntan: Den effektiva räntan ger en mer korrekt bild av lånets kostnad än den nominella räntan eftersom den inkluderar alla avgifter.
- Undvik avgifter: Försök att hitta en långivare som inte tar ut en aviavgift eller uppläggningsavgift. Aviavgiften går att undvika genom att använda e-faktura som betalningsmetod.
Så får du ditt akutlån snabbt
Om du har bestämt dig för att ta ett akutlån finns det flera saker du kan göra för att få lånet så snabbt som möjligt.
- Använd en långivare med direktutbetalning: Detta innebär att lånet betalas ut direkt efter att din ansökan har godkänts. Utbetalningen kan då ske dygnet runt och på helger.
- Säkerställ att långivaren har samma bank som dig: Om du använder samma bank som långivaren kan du få pengarna direkt på ditt konto.
- Använd en långivare som använder automatisk handläggning: Om långivaren använder automatisk handläggning kan du få lånet utbetalt direkt, utan att behöva invänta att en handläggare ska granska ansökan.
- Använd BankID: Genom att använda BankID kan du snabbt och enkelt signera ditt avtal elektroniskt.
- Sök lånet tidigt på dagen: Detta är viktigt för dig som ansöker om ett lån hos en långivare utan automatisk handläggning eller som inte har samma bank som dig. Om utbetalningen sker efter din banks bryttid kommer du först få pengarna nästkommande bankdag. För att säkerställa att du får ditt lån samma dag, ansök tidigt så att handläggaren hinner bevilja din ansökan och skicka pengarna innan bankens bryttid.
Så ansöker du om ett akutlån
- Välj en långivare
- Ange lånebelopp och löptid
- Fyll i dina personuppgifter
- Signera med BankID
- Få svar på din låneansökan
- Få lånet utbetalt direkt till ditt bankkonto
Alternativ till akutlån
Om du behöver pengar snabbt men vill undvika de höga kostnaderna och riskerna med akutlån, finns det flera alternativ att överväga:
- Kontokredit: En kontokredit är en kredit som du har tillgång till när du behöver det. Du betalar bara ränta på den del av krediten som du faktiskt använder. Kontokrediter erbjuds av banker och kreditinstitut och kan vara ett billigare alternativ till akutlån.
- Låna av familj och vänner: Att låna pengar av någon du känner kan vara ett billigare och mindre riskabelt alternativ till akutlån. Men se till att du är tydlig med villkoren och återbetalningsplanen för att undvika konflikter i framtiden.
- Ta ett pantlån: Ett pantlån kan vara ett alternativ om du har värdefulla föremål som du kan lämna som säkerhet för ett lån. Pantbanken bedömer värdet på föremålet och ger dig en summa pengar baserat på detta. Pantbankens avgifter och räntor kan variera, men det kan vara ett billigare alternativ till akutlån.
Räkneexempel för akutlån
Lånebelopp | 10 000 kr |
Nominell ränta | 39 % |
Löptid | 2 månader |
Uppläggningsavgift | 395 kr |
Aviavgift | 39 kr |
Totalkostnad | 10 961 kr |
Effektiv ränta | 111,77 % |
Ränta | 488 kr |
Avgifter | 473 kr |
Vad kostar det att låna pengar akut?
Kostnaden för akutlån varierar beroende på lånebelopp, löptid och långivare. De effektiva räntorna kan vara mycket höga, upp till flera hundra procent. Se till att du förstår alla kostnader innan du tar ett akutlån.
Kan jag ta akutlån utan inkomst?
Ja, det är möjligt att få ett akutlån utan inkomst. Däremot är det högre krav på din KALP-kalkyl och kreditvärdighet om du inte har en inkomst eller har en låg inkomst (under 8 000 kronor/månaden före skatt).
Hur mycket kan jag låna akut?
Du kan låna mellan 1 000-70 000 kronor akut. Lånebeloppet du blir beviljad beror på långivaren och din kreditvärdighet. Se till att inte låna mer än vad du har råd att betala tillbaka.
Kan jag ta akutlån på helger?
Ja, du kan ta ett akutlån på helgen. Det finns många långivare som betalar ut ditt lån direkt på helgen, och du kan snabbt få tillgång till pengarna.
Senast uppdaterad: 17 mars, 2023
Innehållsförteckning