Banken säger nej – Jämför lån när andra långivare nekar dig

Har du svårt att hitta en långivare som godkänner dig för ett lån? Vi kan hjälpa dig att jämföra olika lån och hitta ett låneföretag som godkänner dig när banker säger nej.

Jämför lån när banken säger nej

Sidan innehåller annonser.

Hur får jag ett lån när banken säger nej?

Det finns flera anledningar till att banken säger nej till dig när du vill ta ett lån. Det kan handla om att banken säger nej till dig när du vill ta ett bolån, då handlar det ofta om dina ekonomiska förutsättningar på lång sikt. För mindre privatlån kan det också bli ett nej om du har haft ekonomiska problem (till exempel anmärkningar eller för många förfrågningar hos UC).

Samtidigt så kan du förbättra dina chanser relativt enkelt, inte minst genom att söka ett lån hos en mindre långivare. Vi på Lånoo hjälper dig att jämföra olika lån och hitta en bra långivare som passar dig och din situation när banker och större långivare säger nej till att ge dig ett lån.

Därför blir du nekad av banken

Huvudanledningen till att du blir nekad av banken när du vill ta ett lån har att göra med din ekonomi. Antingen har du inte en tillräckligt stabil ekonomi för att långivaren ska vilja ta risken eller så är din inkomst inte tillräckligt hög för att klara av att betala tillbaka lånet.

Grundkrav för att få ett lån

Det finns några olika krav som du måste uppfylla för att få ett lån, oavsett om du vänder dig till banken eller en annan långivare. Dessa krav går inte att undvika och är:

  • Du måste vara minst 18 år.
  • Du har inte en aktiv skuld hos Kronofogden.
  • Du har ett svenskt personnummer.
  • Du är folkbokförd på en svensk adress.

Långivare har sedan egna krav och dessa kan variera kraftigt. Det kan vara krav på inkomst eller högre åldersgräns. Har ett låneföretag för höga krav för dig kan du jämföra långivare och hitta en som har lite lägre krav och som passar dig bättre.

Fördelar med lån när banken säger nej

Gör det möjligt att låna vid akuta situationer

Ibland kan det uppstå oväntade kostnader där du inte har mycket till val än att låna, antingen privat av någon du känner eller så söker du dig till en mindre långivare. Lån utan UC är ofta ett bra alternativ när banken säger nej då dessa lån ofta har lägre krav.

Enklare att få ett lån

Det är i många fall enklare med snabblån i allmänhet. Det innebär att du inte måste uppfylla lika höga inkomstkrav (vissa har inget inkomstkrav) och du kan i många fall ta ett lån även om du har haft ekonomiska problem av något slag.

Risker med lån när banken säger nej

Att banken säger nej är något du i många fall bör ta som en varning. 

Även om banker ibland kan vara strikta så finns det många tillfällen då du kan bli nekad för att din ekonomi inte klarar av ett lån. Tar du ändå ett så kan det sluta med att du får ekonomiska problem eller att du får får ett onödigt dyrt lån. 

Underskatta aldrig risken som flexibla lån kan innebära och fundera alltid på om du har råd med lånet.

Du kan bli nekad av goda skäl

Får du ett nej av banken så kan det vara för att man inte tycker att din ekonomi klarar av ett lån. Det är en varning man bör ta på allvar och ett lån kan innebära en del risker. Det är i slutändan upp till dig och har du svårt att få ett lån av banken finns det troligtvis en annan långivare som beviljar de flesta.

Lånen kan bli dyra

Smslån är generellt sett dyra. Fördelen med lån från banker och större långivare är att du ofta kan få en mer förmånlig ränta, men de har samtidigt högre krav på dig som låntagare. 

Ett tips för att få ned totalkostnaden när du tar ett snabblån är så kallade räntefria lån. Lån utan ränta under en viss tidsperiod (ofta första månaden). 

Risk för impulslån

Att du kan få ett lån snabbare och enklare är en fördel när det är akut. Samtidigt medför det också risken att du kan ta lån helt i onödan, exempelvis för att konsumera något som egentligen inte behövs. Var alltid försiktig med att låna och ta endast lån när det verkligen behövs.

Låna när banken säger nej trots betalningsanmärkningar

Det går inte att ta ett lån med skulder hos Kronofogden, men du kan i många fall få ett lån trots betalningsanmärkningar. Banken säger ofta nej om du har anmärkningar. Det finns dock vissa långivare som godkänner betalningsanmärkningar. Antalet anmärkningar du har och hur länge sedan du fick dessa är det avgörande. 

Kraven kan variera en aning men rent generellt så vill du hålla dig under 10 anmärkningar och inte ha en som är mindre än 6 månader gammal.

Tips på hur du förbättrar dina chanser när banken säger nej

Blir du nekad av banken och det är svårt för dig att få ett lån finns det en del saker att tänka på. 

Viktigaste av allt är att förstå varför banken säger nej från första början och om möjligt försöka åtgärda det problemet. För långivaren så är det framförallt risken man tittar på, så din inkomst och hur stabil din ekonomi är kommer att vara avgörande. 

Har du redan blivit nekad så finns det ett par saker du kan göra för att förbättra dina chanser vid framtida ansökningar.

Sök lånet tillsammans med någon

Har du en medsökande när du skickar in din ansökan får du en bättre chans att bli beviljad ett lån. Ni delar då på risken och om båda sökanden har en inkomst så är det mycket säkrare för banken att bevilja lånet. Ni har båda ansvar för att lånet betalas. 

Vill du ha ett större privatlån och banken säger nej så är det vanligt att man tar lånet tillsammans med exempelvis en sambo.

Använd lån utan UC

Lån utan UC innebär att Upplysningscentralen inte används för kreditupplysningen. Det är företaget som banker och större långivare använder och får du många förfrågningar hos UC kan det påverka din kreditvärdighet negativt.

Ofta så är lån utan UC enklare att få, men du kan inte undvika kreditupplysningen. Istället använder man ett företag som Creditsafe eller Bisnode.

Samla befintliga lån och krediter

Något som kan förbättra både din kreditvärdighet och din ekonomi i allmänhet är att samla dina befintliga lån och krediter. Istället för att ha flera lån som alla har sin egen ränta får du då ett enda lån med en ränta. Det är är mycket billigare både för den totala kostnaden och månadskostnaden för dina lån.

Det finns samlingslån som är menade för just detta. Det är något som blir allt vanligare och med dessa kan du ofta förbättra din ekonomi om du idag har flera dyra blancolån.

Förbättra din kreditvärdighet

Att förbättra din kreditvärdighet i allmänhet är ett bra sätt att förbättra dina chanser att få ett lån. Har du redan försökt och banken säger nej så är det möjligt att din kreditvärdighet redan är låg. Det kan ha att göra med förfrågningar hos UC, en låg inkomst eller att du har haft betalningsanmärkningar.

Du kan utföra en kreditupplysning på dig själv och se vad banken ser. Det ger dig också ett svar på vad som måste åtgärdas för att du ska ha en bättre möjlighet att få ett lån.

Frågor & svar om lån utan UC

Författaren

Erik Söderlund

Senast uppdaterad: 23 oktober, 2022