Billiga lån – Jämför billigaste privatlån

Söker du efter ett billigt privatlån? Vi har tagit fram marknadens billigaste lån och hjälper dig att hålla nere den annars höga räntan.

Jämför långivare som erbjuder billiga lån

Sidan innehåller annonser.

Att tänka på när man söker billiga lån med låg ränta

Alla vill hålla kostnaderna för ett lån så låga som möjligt. Det behöver inte heller vara en omöjlighet, men det finns en del saker du bör tänka på. Att det finns dyra lån är ingen nyhet och det kan skilja sig mycket mellan två olika låneföretag.

Det finns också många olika faktorer som avgör vilken ränta du får. Ofta kopplar man dessa till att man blir nekad eller godkänd för lånet, men hur din ekonomi ser ut kan också avgöra vilken ränta du får. Det finns därför goda skäl till att vara försiktig med vilken långivare man väljer.

Viktigt att jämföra långivare

Det absolut enklaste sättet att få ett bra lån är genom att jämföra långivare. Med så många aktörer på marknaden så finns det både billiga och dyra alternativ. Oavsett hur bra din ekonomi är så finns det en gräns för hur låg räntan kan bli hos en långivare.

Du ska därför vara väldigt noga när du väljer låneföretag. Genom vår sida kan du få hjälp med att jämföra mellan olika seriösa långivare och hitta den som passar dig och din situation bäst. Det här sparar dig väldigt mycket tid och gör det enklare att jämföra mellan olika lån.

Du kan då enkelt hitta en långivare där kraven passar dig och där du kan låna det lånebelopp du är ute efter. Genom våra listor är det också enkelt att jämföra räntan mellan flera olika långivare, då kan du på en gång se hur låg den kan bli.

Vanliga krav för billiga lån utan säkerhet

Det finns ganska många olika krav som långivare kan ha för låntagare. Exakta krav kan därför variera när man jämför olika långivare, men det finns en del allmänna krav som du måste uppfylla.

  • Du måste vara minst 18 år gammal.
  • Du har inga skulder hos Kronofogden.
  • Du har en fast inkomst på minst 100 000 kr per år.
  • Du har en svensk adress och ett svenskt personnummer.

Det här är bara grundkraven och kan alltså vara mer strikta hos en del låneföretag. Det finns till exempel långivare som kräver att du ska vara 20 eller 12 år gammal. Det kan också finnas högre krav på din inkomst. Det är inte ovanligt att långivare har krav på 120 000 kr i årlig inkomst, eller till och med högre.

Billiga lån med betalningsanmärkningar

Det är inte svårt att hitta billiga lån men din ekonomi kommer som sagt att påverka hur billigt det faktiskt blir. Det är inte omöjligt att få ett lån om du har betalningsanmärkningar men det kan absolut påverka både dina chanser att få ett lån och hur billigt lånet blir. En del långivare har kravet att man inte har några anmärkningar alls, men det här brukar anges ganska tydligt i deras lista över krav.

Andra långivare är helt okej med att du har anmärkningar. Låneföretaget kan istället ha krav på maximalt antal anmärkningar. Det är också ganska vanligt med kravet att du inte har fått någon ny anmärkning de senaste 6 månaderna.

Antalet anmärkningar och det faktum att du har betalningsanmärkningar kommer däremot påverka kostnaden för lånet. Har du några så kommer det bli väldigt svårt att komma ned i nivåer som 2,95%.

Hur billigt lån får du?

Exakt hur billigt ditt lån blir beror på en mängd olika saker. Du måste som sagt vara noga när du jämför långivare, då ser du på en gång vilka räntor varje långivare erbjuder. Genom att få en så låg maximal ränta som möjligt har du redan en bra start.

Sedan kommer vi till alla faktorer som påverkar vilken ränta du faktiskt får. Här kan det bli väldigt lätt eller svårt beroende på ens situation och långivarens krav. Ju mer ordnad ekonomi du har, desto bättre ränta blir du erbjuden. Sedan är räntan inte den enda kostnaden för ditt lån, vilket man också måste tänka på.

Faktorer som påverkar hur billigt lån du får

Ränta är väldigt viktigt och är det som på lång sikt kommer att avgöra totalkostnaden för lånet. Det är däremot inte den enda kostnaden och andra avgifter kan göra framförallt starten på lånet otroligt dyr. En långivare kan till exempel erbjuda en lite lägre ränta, men sedan så läggs andra avgifter på vilket ändå gör lånet dyrt.

Förutsättningar för att få ett billigt lån

Din ränta kommer som sagt att avgöras beroende på hur mycket risk låneföretaget tar när man erbjuder dig ett lån. Din inkomst kommer alltså att bidra till räntan. Det här är samtidigt svårt att påverka men tänk på vad som kommer att synas i den kreditupplysning som långivaren gör. Din deklarerade inkomst är alltså det avgörande, inte pengar som du har tjänat men som inte anges där.

Du kan kanske inte påverka din inkomst just nu men det du kan göra är eventuellt att vänta ett tag med din låneansökan. Genom att vänta en period kan din ekonomiska situation se bättre ut och det bör leda till en lite lägre ränta. Det här kan framförallt vara viktigt vid större lån.

Som vi nämnde tidigare så kan även betalningsanmärkningar påverka din ränta, så det kan vara värt att vänta med lånet tills att dessa anmärkningar har försvunnit om det går bra att vänta med pengarna.

Avgifter att hålla koll på

Räntan är det som många tänker på när man pratar om billiga snabblån. Det är däremot inte den enda kostnaden som du får med ett lån. Exakt vilka kostnader som kan tillkomma varierar beroende på långivaren, en del har många avgifter medan andra tar bort så många som möjligt.

En vanlig avgift är uppläggningsavgiften, som även kan kallas startavgift. Den här tillkommer ofta när du tar ett lån och kan vara på allt från någon 0-895 kronor. Det här är därför en avgift du bör titta på eftersom den snabbt kan göra ditt lån väldigt dyrt.

Andra avgifter är fakturaavgifter och administrativa avgifter. Dessa är inte lika vanliga men kan förekomma. Försök att undvika pappersfaktura så kan du i många fall dra ned på kostnaden. Per månad kanske fakturaavgiften låter okej, men slår du ihop det och räknar ut vad det kommer bli för hela ditt lån kan det bli åtminstone några hundralappar extra.

Ta inte lån i onödan

Som du nu vet så kan ett lån bli väldigt dyrt. Även om du har en bra ekonomi och är fri från betalningsanmärkningar så måste du fortfarande betala för pengar du lånat med ett billigt mikrolån. Det här innebär framtida kostnader som kan vara bättre att undvika.

Om du har ett behov av att låna pengar kan det därför vara bra att först fundera på om du verkligen behöver pengarna. Det är enkelt att billiga lån även när det inte behövs, men du bör göra vad du kan för att undvika onödiga lån då det också kan påverka din kreditvärdighet. Lägg sedan till kostnader från avgifter och ränta så kan det i många fall vara bättre att spara ihop pengar istället för att ta ett lån.

Frågor & svar om billiga lån

Författaren

Erik Söderlund

Senast uppdaterad: 18 juli, 2022