Direktlån – Jämför de snabbaste direktlånen

Med ett direktlån kan du låna pengar snabbt när du behöver det. Vi hjälper dig att jämföra långivare för att hitta rätt lån för dig och den bank du använder.

Jämför direktlån

Sidan innehåller annonser.

Vad är ett direktlån?

Ett direktlån är en typ av lån där du får pengarna utbetalda på en gång när din ansökan har godkänts. Det här är alltså ett väldigt snabbt lån och gör du rätt kan du få ditt lån samma dag. För att kunna få ett sådant lån finns det däremot en del att tänka på, inte minst gällande valet av långivare.

Grundkrav för att få ett direktlån

För att få ett direktlån måste du först uppfylla vissa krav. Dessa kan du inte undvika och alla långivare måste ställa dessa krav för att få erbjuda dig ett lån.

Andra krav för direktlån

Grundkraven för nya smslån och privatlån är bara det allra lägsta, det som alla låntagare måste uppfylla utan undantag. Varje långivare har sedan sina egna krav. Det kan till exempel vara ett högre ålderskrav eller att man har ett inkomstkrav. För inkomstkrav kan det variera hur mycket du måste tjäna för att uppfylla kraven.

Direktlån med betalningsanmärkningar

En del långivare godkänner betalningsanmärkningar medan andra inte gör det. Långivare som godkänner anmärkningar har ofta ett krav på antalet anmärkningar och när du fick den senaste. Inga nya på sex månader och helst inte över 10 anmärkningar kan ge dig chansen att få ett direktlån trots betalningsanmärkningar.

Det här krävs för att kunna få ett direktlån

Att du uppfyller långivarens krav är nödvändigt men det finns också en del saker du måste tänka på för att ett direktlån ens ska vara möjligt. Annars så slutar det med att du inte får en direktutbetalning, istället kan det ta några timmar eller en bankdag innan du får din utbetalning.

Du ska ha samma bank som långivaren

För att ett direktlån ska vara möjligt måste du ha ett bankkonto hos samma bank som långivaren. När ett låneföretag erbjuder direktlån så har man vanligtvis konton hos flera olika banker, men det är viktigt att kontrollera att din bank också ingår.

Vanligtvis erbjuds direktlån med direktutbetalning till konton hos Nordea, SEB, Handelsbanken och Swedbank. Det är Sveriges större banker, men det kan finnas andra banker som också fungerar, det beror helt på långivaren. Har du inte samma bank kan du fortfarande få pengarna ganska snabbt om du ansöker under bankdagar, men det blir inte ett direktlån.

Använd BankID

För att din ansökan ska kunna godkännas omedelbart så måste du använda BankID. Tar du ett lån utan BankID måste du först få hem papper som ska skrivas under innan du kan få ett godkännande. Med BankID så kan du istället godkänna lånet direkt över nätet.

Dina uppgifter måste vara korrekta

För att ett direktlån ska vara möjligt måste dina uppgifter anges korrekt. Finns det något som inte stämmer överens med det som syns i din kreditundersökning kommer dina uppgifter kontrolleras, ofta genom ett telefonsamtal. Det här gör att ditt lån inte får en direktutbetalning, men under öppettiderna behandlas den fortfarande snabbt.

Så avgörs svarstiden på din ansökan

Beroende på hur långivaren sköter sin verksamhet så kan svarstiden på din ansökan variera. Det finns både manuell och automatiserad handläggning och beroende på vilken som din långivare använder kan lånet handläggas olika snabbt.

Manuell handläggning

Manuell handläggning innebär att långivaren har personal som manuellt tar hand om varje ansökan. Det här innebär att ansökningar hanteras under öppettiderna, så du kan endast få ett direktlån under dessa tider. Ansöker du utanför öppettiderna får du istället ditt lån nästa bankdag.

Automatisk handläggning

Automatisk handläggning blir allt vanligare och innebär att långivaren har ett automatiskt system som sköter om alla ansökningar. Det här gör det möjligt att erbjuda ett direktlån utanför öppettiderna och med svar direkt. Det är också ett snabbare system anpassat för att kunna erbjuda snabbare lån.

Det finns direktlån helg och natt

Söker du ditt snabblån genom en långivare som har automatisk handläggning har du ibland möjligheten att få direktlån helg, kväll och natt, men det är inte en garanti. Ofta anges det direkt hos långivaren om man erbjuder utbetalningar på natten eller under helgerna.

Tänk på att det här istället kan dröja till nästa bankdag om dina uppgifter inte stämmer när du skickar in din ansökan. Du måste också ha samma bank för utbetalningar på nätter och helger, annars dröjer det också till nästa bankdag.

Fördelar med direktlån

Det finns en del olika fördelar med att välja just direktlån, framförallt gällande hur snabba lånen är jämfört med vanliga smslån eller andra typer av privatlån.

Snabbare och enklare lån

Ett direktlån innebär att du får din utbetalning på en gång när din ansökan har godkänts. Det här gör det möjligt att använda direktlån när du är i ett akut behov av pengar, exempelvis om något oväntat händer.

Direktlån har ofta lägre krav

Jämfört med andra blancolån så har direktlån ofta låga krav. Du kan ofta hitta långivare med låga inkomstkrav och som godkänner betalningsanmärkningar. Har du svårt att få lån kan ett direktlån vara ett bra alternativ.

Du kan låna utan UC

När du redan har många förfrågningar hos UC påverkar det din kreditvärdighet och det blir svårare att få ett lån. Många långivare erbjuder lån utan UC och använder Creditsafe, Bisnode eller Safenode för att göra sina kreditupplysningar och då registreras inte dina kreditupplysningar och lån hos Upplysningscentralen.

Nackdelar med direktlån

Direktlån är inte utan nackdelar och det är viktigt att du inte tar ett lån utan att vara säker på att du kan betala tillbaka det.

Direktlån är ofta dyra

Direktlån har ofta höga räntor och avgifter, vilket gör lånen väldigt dyra. Det här kan göra att lånet blir lika dyrt som ett mikrolån om du inte är försiktig. Försök att hitta en långivare som erbjuder billiga lån och ta inga direktlån som du inte behöver.

Finns inte många större lån

Det finns inte många direktlån som erbjuder mer än 50 000 kr och det är redan få som erbjuder så stora lån. De allra flesta direktlån är på under 25 000 kr och är bra för mindre ändamål.

Hitta direktlån med låg ränta

Direktlån är ofta ganska dyra gällande både ränta och avgifter. För att hitta direktlån med låg ränta måste du jämföra olika långivare. Du kan ofta få ned räntan på det viset och samtidigt är det inte alla låneföretag som har alla avgifter. Uppläggningsavgiften är en typ av startavgift på ett par hundra, ofta kan du undvika denna och då få en billigare start på lånet. Andra administrativa avgifter går också att undvika ibland.

Frågor & svar om direktlån

Här kommer en del vanliga frågor om direktlån och svaren på dessa.

Författaren

Erik Söderlund

Senast uppdaterad: 24 september, 2022