Flexibla lån – Jämför smidiga flexlån


Flexibla lån erbjuder bättre villkor och mer friheter när du ska låna pengar. Vi på Lånoo kan hjälpa dig att hitta det bästa flexlånet för din situation genom att jämföra lån och låneföretag.

Bästa flexibla lånet 2022

Det bästa flexibla lånet hittar du hos Ferratum. Snabba utbetalningar oavsett veckodag.

Jämför flexibla lån från flera långivare

Sidan innehåller annonser.

Vad är ett flexibelt lån?

Ett flexibelt lån är en typ av lån där villkoren är lite mer förmånliga, framförallt gällande avbetalning av lånet. Du kan i många fall förlänga lånet ett begränsat antal gånger och många erbjuder betalningsfria månader också.

Flexibla lån kan se lite annorlunda ut beroende på långivaren. Hos en del är det ett vanligt sms lån eller privatlån, andra erbjuder istället en kontokredit som ger dig möjligheten att låna när du behöver det. Vi jämför samtliga typer så att du kan välja den som passar dig bäst.

Grundkrav för ett flexlån

För att få ett flexibelt lån måste du först uppfylla en del krav. Det här är enligt lag och är inte något du kan undvika genom att byta långivare. Kraven är:

  • Du måste vara 18 år gammal.
  • Du får inte ha en skuld hos Kronofogden.
  • Du ska vara folkbokförd på en svensk adress.
  • Du ska ha ett svenskt personnummer.

Andra krav för flexilån

Varje långivare har också egna krav. De exakta kraven varierar kraftigt och det är därför bra att jämföra långivare och titta efter en som passar dig, men flexlån kan ofta ha ganska låga krav där de allra flesta beviljas.

Bland kraven hittar du bland annat inkomstkrav, ofta på runt 100 000 kr per år. En del långivare väljer att köra utan inkomstkrav och tittar istället på din betalningsförmåga. Det kan också finnas högre krav gällande ålder, exempelvis att du måste vara 20 eller 21 år gammal.

Det går att få ett flexilån trots betalningsanmärkningar

Att låna med skulder och betalningsanmärkningar kan vara svårare, men inte omöjligt. Många långivare godkänner inte anmärkningar, men samtidigt finns det en del låneföretag som erbjuder flexlån och godkänner anmärkningar. Ofta är kravet att du inte har fått någon ny betalningsanmärkning på 6 månader och att du inte har mer än ett visst antal, ofta är gränsen 8-10 anmärkningar.

Det finns privatlån med flexibla villkor

Många flexibla lån är helt vanliga privatlån men med flexibla villkor. Detta är ett bättre alternativ för dig som vill undvika en onödigt dyr ränta, som snabblån ofta har. Detta passar inte alla. Ifall du har anmärkningar, många UC-förfrågningar eller låg taxerad inkomst så kan det vara svårt att få ett lån. Då kan du se över alternativen med snabblån.

Tänk på att med en längre avbetalningstid får du en lägre månadskostnad men samtidigt kan den totala kostnaden för lånet gå upp då du betalar räntan under en längre period. Med flexibla lån kan du också avbetala lånet när du vill utan någon extra avgift, något som har blivit allt vanligare bland blancolån.

Fördelar med ett flexibla lån

Flexilån ger dig mer kontroll över ditt lån och har blivit allt vanligare bland långivare. Planerar du att ta ett lån finns det flera goda anledningar till att ta ett flexlån. Det är i grunden en typ av lån där du har mer kontroll över lånet.

Mer flexibla villkor

Med flexlån kan du betala av lånet i den hastighet du vill. I vissa fall så erbjuds du även betalningsfria månader utan extra avgift. Det här kan ses som en typ av förlängning men du har ingen förlängningsavgift för att ta del av dessa.

Det finns flexilån utan UC

Ibland vill låntagare undvika att den sedvanliga kreditupplysningen görs via Upplysningscentralen. Då riskerar du inte att din bank kan se att du har tagit lånet, vilket man ibland vill undvika om det till exempel är ett sms lån eller mikrolån man har tagit. Du kan också undvika för många förfrågningar hos UC.

Genom att låna utan UC så använder låneföretaget istället ett företag som Creditsafe, Bisnode eller Safenode för att utföra kreditupplysningen. Själva kontrollen av din kreditvärdighet kan du inte undvika, men du kan bestämma vilket företag som utför upplysningen.

Nackdelar med flexlån

Flexlån är inte helt felfria och med fördelarna kommer också ett par nackdelar. Det handlar framförallt om hur ett lån kan påverka din ekonomi, det är viktigt att du endast tar ett lån som du har råd att betala tillbaka.

Flexilån kan ha höga räntor

Med ett flexilån kan räntan variera beroende på vilken långivare du väljer. Är du inte försiktig kan det sluta med ett väldigt dyrt lån där du får både en hög ränta och höga avgifter. Jämför alltid långivare och leta efter ett flexlån med låg eller ingen ränta.

Kan leda till impulsköp

Med en flexlån kan du låna pengar när du vill. Det här är egentligen en fördel men är man inte försiktig så kan det leda till att man spenderar pengar i onödan. Det här kan leda till ekonomiska problem för den som inte har en stabil ekonomi. Nyttja endast lånet när det verkligen behövs och låna aldrig pengar du vet att du inte har råd att betala tillbaka.

Det går sällan att ta större lån

Det är inte lika vanligt med flexibla lån om du är ute efter ett större lån. För privatlån kan du som mest låna 50 000 kr, men det kan finnas undantag som erbjuder större lån. För kontokrediter är det vanligast med en gräns runt 20 000 till 25 000, men du behöver inte ansöka om en så stor kredit om du inte vill det. Flexilån är med andra ord inte något man brukar använda för att köpa en bil eller bostad.

Så får du ditt flexlån snabbare

Vill du ha ett snabblån finns det goda möjligheter att ordna oavsett om du ska ta ett privatlån eller en kontokredit. Ofta kan du få ett svar direkt när du ansöker och du kan på pengarna samma dag. För att få pengarna så snabbt som möjligt finns det en del saker du bör tänka på, annars kan det ta ett par dagar innan du får ditt lån.

Använd BankID för snabbare ansökan

Idag använder man vanligtvis BankID för att ansöka om ett lån. Använder du det kan du få ett besked snabbt, framförallt om du skickar in din ansökan under långivarens öppettider. Använder du inte BankID får du istället räkna med att det tar ett par dagar eller en vecka att få lånet. Då måste långivaren först skicka hem papper till dig som du ska skriva under. Är det viktigt med en direktutbetalning eller att få lånet samma dag ska du alltid använda BankID.

Titta efter en långivare med samma bank

Vill du ha en direktutbetalning eller få din utbetalning samma dag så är det viktigt att du har samma bank som låneföretaget. Många låneföretag har idag konton hos bland annat SEB, Handelsbanken, Nordea och Swedbank. Du får då snabbare utbetalningar och kan i vissa fall få en utbetalning även på kvällar, nätter eller helger

Har du inte samma bank måste du istället kontrollera bankernas bryttider, sker långivarens utbetalning efter bankens bryttid dröjer utbetalningen till nästa bankdag.

En kontokredit låter dig låna när du vill

En kontokredit kan vara väldigt användbar om du kontinuerligt har ett behov av att låna pengar. Då kan du låna pengar snabbt när du behöver det genom din kontokredit. När du söker lånet anger du hur hög kredit du vill ha och du kan sedan ta ut så mycket du vill från denna. Har du ett konto med krediter på 20 000 kr så behöver du alltså inte ta ut hela summan direkt utan du tar ut den del du behöver från denna summa. 

Kontokredit påminner till viss del om hur ett kreditkort fungerar.

Kontokredit kan erbjuda mer frihet

En kontokredit kan i många fall erbjuda dig mer frihet och kontroll över ditt lån. Du tar själv ut av din kredit när du har ett behov av det och kan sedan betala tillbaka så lite eller så mycket som du vill. Ett lägsta belopp sätts av långivaren, men det är ofta ett lågt belopp, exempelvis ett par procent av det du har lånat.

Frågor & svar om flexibla lån

Här kommer några vanliga frågor om flexlån och våra svar på dessa.

Författaren

Erik Söderlund

Senast uppdaterad: 23 april, 2022