Låna pengar som föräldraledig

Det går att låna när man är föräldraledig. För att göra det enklare för dig att hitta rätt lån har vi analyserat långivare som erbjuder lån som beviljas till föräldralediga.

Jämför lån för föräldralediga

Sidan innehåller annonser.

Kan man låna som föräldraledig?

Ja, att du är föräldraledig behöver inte vara ett hinder när du vill ta ett lån. Dina förutsättningar påverkas som föräldraledig, då din inkomst minskar. Det därför bli svårare att få ett lån som föräldraledig, men inte omöjligt.

Krav för att få låna som föräldraledig

För att du ska kunna ta ett lån som föräldraledig måste du först uppfylla några grundläggande krav. Dessa krav gäller oavsett storleken på lånet och är inte enbart för föräldralediga:

  • Du måste vara minst 18 år gammal.
  • Du ska ha ett svenskt personnummer.
  • Du ska vara folkbokförd på en adress i Sverige.
  • Du får inte ha en aktiv skuld hos Kronofogden.

Utöver dessa har långivare ofta även egna krav. Vanliga krav man vara gällande din inkomst, kreditvärdighet eller anställningsform.

Lån som föräldraledig med betalningsanmärkningar

Har du betalningsanmärkningar kan det påverka dina chanser att bli beviljad ett lån som föräldraledig. En del långivare beviljar lån till föräldralediga även med anmärkningar, men det finns vanligtvis en gräns på hur många du får ha som mest och hur gamla dessa måste vara. Ofta brukar 10 anmärkningar anses som för många. Har du fått en anmärkning senaste 6 månaderna kan det även vara svårt att få lån.

Föräldrapenning som inkomst kan påverka din ansökan

Oavsett om din inkomst ursprungligen kommer från studier, anställning eller om du är arbetslös så har du rätt till föräldrapenning. Det kommer att ersätta en del av din inkomst, men inte allt. Detta innebär att du får en lägre inkomst jämför med tidigare.

Föräldrapenning är en lägre inkomst

Föräldrapenningen räknas som en stabil inkomst som är återkommande varje månad under den tid du får den. Du kan därför få ett lån med föräldrapenning men då det är en lägre inkomst än tidigare kan det påverka dina möjligheter att få ett lån. Hur hög din föräldrapenning beror på din tidigare inkomst, din boendesituation och hur ni delar upp föräldraledigheten.

Så använder långivare KALP-kalkyl

En KALP-kalkyl görs för att se hur din ekonomi ser ut och hur mycket du rimligtvis har råd att lägga ut på ett lån. Man tittar helt enkelt på vad du har kvar efter alla nödvändiga kostnader för hyra, försäkringar, mat, hygien, kläder och lånet. Om du får ett positivt resultat på din KALP-kalkyl blir du ofta beviljad lånet.

Fördelar med lån som föräldraledig

Klara av oväntade utgifter

Som förälder kan du råka ut för många oväntade kostnader, framförallt om du nyligen fått ditt första barn. Har du inte en buffert kan ett akutlån hjälpa dig när det oväntade sker. Ett kreditkonto kan också vara ett alternativ för att få en buffert.

Låna pengar snabbt

Med snabblån kan du låna pengar snabbt och vanligtvis får du en direktutbetalning eller en utbetalning samma dag. Får du en oväntad utgift och inte hinner vänta på pengar kan du få hjälp med ett lån.

Nackdelar med lån som föräldraledig

Farligt med lån när din ekonomi inte är stabil

Som förälder påverkas ens ekonomi avsevärt av att man skaffar barn. Det finns gott om hjälp att få men det kan ta tid och det är inte alltid man har så mycket pengar över i slutet av månaden, det kan innebära att ett lån blir mer påfrestande än man kanske tror.

Lån kan bli dyrare än man tror

Ett lån kan till en början se billigt ut men när man sedan ser totalkostnaden blir det tydligt hur dyrt det är, framförallt när det gäller exempelvis korttidslån. Var alltid försiktig när du ska ta ett lån och var noga med att titta på totalkostnaden för lånet innan du godkänner det.

Att tänka på innan du tar ett lån som föräldraledig

Att låna som föräldraledig kan vara riskfyllt om din ekonomi har påverkats negativt av att du blev föräldraledig. Innan du skickar in en ansökan för ett lån är det bäst att du först försäkrar dig om att du har råd med det och att du får ett lån med bra ränta och villkor.

Jämför den effektiva räntan

När du jämför långivare tittar du bland annat på hur mycket du får låna, vilken löptid som erbjuds och vilka villkor man får. Det du också bör titta på är den effektiva räntan, den inkluderar både räntan på lånet och alla eventuella avgifter. Den säger mer om totalkostnaden för lånet och kan hjälpa dig att avgöra om lånet är dyrt eller inte.

Undvik onödiga avgifter

Att försöka få en låg ränta är en självklarhet för de flesta låntagare, men för att få ned den effektiva räntan kan du också titta efter långivare med lägre avgifter. Uppläggningsavgiften är en typ av startkostnad som kan vara på allt mellan 0-895 kronor. Du har också aviavgifter och uttagsavgifter som kan tillkomma, men som ibland går att undvika.

Ta inte ett lån om du inte har råd med det

När du tittar på månads- och totalkostnaden för lånet kan du se hur mycket det kommer att påverka din ekonomi. Ser du att du inte har råd eller att det kommer att bli snävt med månadskostnaden så bör du försöka få ett billigare lån eller inte ta det alls.

Ta den hjälp som finns för föräldrar

Som förälder finns det hjälp att få om din ekonomi inte går ihop. Föräldrapenning är bara ett exempel på stöd som du har rätt till som förälder, framförallt när du väljer att stanna hemma från jobb eller studier för att ta hand om barnet. Kommunen har också rådgivare som kan hjälpa dig med råd och information.

Vanliga frågor & svar om lån som föräldraledig

Hur mycket kan jag låna som föräldraledig?

Hur mycket du kan låna som föräldraledig beror på långivaren men vanligtvis mellan 1 000 kronor och 50 000 kronor, det kan finnas enstaka långivare som erbjuder större lån.

Finns det lån som föräldraledig utan UC?

Ja, många lån som är aktuella för den som är föräldraledig använder inte UC för sina kreditupplysningar utan istället använder man vanligtvis Creditsafe, Safenode eller Bisnode.

Kan man låna som föräldraledig på helger och kvällar?

Ja, det finns långivare som erbjuder lån till föräldralediga låntagare och som betalar ut på kvällar och helger.

Vad tycker forum som Familjeliv och Flashback om lån som föräldraledig?

På forum som Familjeliv påpekar användare att banker och långivare ofta tittar på ens egentligen lön, alltså den man får igen när man inte är föräldraledig. Det kan därför vara enklare att få ett lån som föräldraledig än vissa tror.

Kan man bli beviljad ett bolån som föräldraledig?

Ja, du kan fortfarande få ett bolån även om du är föräldraledig. Däremot kan lånelöftet bli lägre då din inkomst just nu är lägre. Har du en fast anställning behöver det däremot inte vara omöjligt att få bolån. Du kan även söka ett bolån med en medlåntagare, då ökar dina chanser väsentligt.

Författaren

Erik Söderlund

Senast uppdaterad: 26 juli, 2022