Hyreslån – Låna pengar till hyran

Har du ont om pengar och behöver betala hyran kan du behöva söka dig till ett hyreslån. Vi har sammanställt de långivare som erbjuder lån till hyran. Jämför idag och hitta rätt långivare för dig!

Jämför långivare som erbjuder hyreslån

Sidan innehåller annonser.

Vad sker om jag inte betalar hyran i tid?

Att inte betala hyran inom en vecka efter förfallodagen är ett godtagbart skäl för vräkning. Hyresavtalet hävs och du förlorar hyresrätten. Det är därför av största vikt att ha betalt hyran på förfallodatumet eller senast ett par dagar efter.

När bör man ta ett lån för att betala hyran?

Att ta ett lån för att betala hyran ska vara en sista utväg. Men om du befinner dig i en tillfällig knipa och kan betala tillbaka lånet snabbt kan det vara värt att överväga. Behöver du till exempel betala dubbelhyra en eller två månader kan ett hyreslån vara en lösning.

När bör man inte ta ett hyreslån?

Om du inte kommer att kunna betala tillbaka ditt hyreslån snabbt kan det vara bättre att överväga andra alternativ. Detta gäller särskilt om du väljer ett snabblån, som kan vara dyrt.

Alternativ till hyreslån

Uppskov på hyran

Om du kontaktar hyresvärden kan du ofta få anstånd för att betala hyran senare, ofta får du då ca 1-2 veckor till på dig att betala hyran. Detta erbjuds oftast enbart till dig som tidigare betalt hyran i tid och inte haft några försenade inbetalningar.

Det kan även erbjudas av hyresvärden ifall du förklarar situationen och hur du kommer lösa det i framtiden.

Låna av familj eller vänner

Kan du undvika att låna pengar av en långivare till en dyr ränta, och istället låna pengar av vänner eller familj kan du minska dina lånekostnader markant.

Tänk på: Att låna av vänner och familj innebär en risk för en försämrad relation ifall du inte betalar tillbaka pengarna. Se därför till att upprätta ett låneavtal mellan er för att undvika eventuella konflikter.

Kreditkort

Det många inte vet är att du kan betala hyran med ditt kreditkort. Genom att använda sig av betaltjänsterna Billhop eller Betalo så kan du använda kreditkortet för att betala din hyra.

Sälj av oanvända prylar

Många har oanvända saker i hemmet. Du har antagligen värdefulla saker som sällan eller aldrig används. Sälj dessa på Tradera, Blocket eller på loppis för att få in pengar till hyran.

Pantlån

Har du en värdefullt värdesak, isåfall kan du ta ett lån med denna värdesak som säkerhet. Detta kallas för pantlån och erbjuds av pantbanker såsom Sefina Pantbank och Pantbanken. Du kan då låna den summa som värdesaken har enligt pantbanken.

Vanliga frågor om hyreslån

Vad händer om jag bara betalar halva hyran?

Om du bara har pengar till halva hyran bör du i första hand kontakta din hyresvärd. Förklara din situation och se vilka alternativ som finns. Ofta finns det en enkel lösning på problemet så länge du skött dig tidigare med inbetalningar av hyran.

Senast uppdaterad: 23 juni, 2022