Internetlån

Internetlån är enkla och sköts helt digitalt över internet. Vi har analyserat olika långivare och sammanställt alla internetlån. Vi hjälper dig att välja ett internetlån som passar dig.

Jämför internetlån

Sidan innehåller annonser.

Vad är ett internetlån?

Ett internetlån är ett lån utan säkerhet som sköts direkt över nätet. Du ansöker om lånet direkt genom långivarens hemsida. I vissa fall kan du få besked direkt på skärmen. Internetlån är ofta en form av snabblån, tidigare mest känt som SMS-lån.

Grundkrav för internetlån

För att bli beviljad ett internetlån måste du först uppfylla några grundkrav. Dessa gäller för både stora och små internetlån och går med andra ord inte att undvika när du försöker låna pengar:

  • Du måste vara minst 18 år.
  • Du måste ha ett svenskt personnummer.
  • Du ska vara folkbokförd på en svensk adress.
  • Du får inte ha en aktiv skuld hos Kronofogden.

Långivare har sedan egna krav utöver dessa grundkrav. Vanliga krav kan vara ett högre ålderskrav, krav på en fast anställning, att du har en viss årsinkomst eller att du har en god kreditvärdighet. 

Internetlån med betalningsanmärkning

Det finns långivare som erbjuder internetlån trots att du har en betalningsanmärkning. Långivaren har då ett krav på hur många anmärkningar du får ha som mest och hur gamla dessa måste vara. Generellt måste din senaste anmärkning vara äldre än 6 månader.

Fördelar med internetlån

Låna pengar snabbt

Internetlån är enkelt alternativ för att ordna pengar snabbt, exempelvis om du behöver ett akutlån. Hur snabbt det går beror på långivaren, i bästa fall tar det 5 minuter men hos andra låneföretag kan det ta en bankdag. Söker du lånet tidigt under dagen har du vanligtvis pengarna på kontot samma dag.

Sköt allt över nätet

Med internetlån kan du sköta allt direkt över nätet. Vanligtvis erbjuder långivaren dig en inloggning på deras hemsida där du kan se över ditt lån, ibland kan du förlänga lånet eller återbetala det i förtid genom deras hemsida. Fakturan skickas ofta digitalt och du kan då undvika aviavgifter.

Nackdelar med internetlån

Risk för högkostnadskrediter

Internetlån är inte alltid högkostnadskrediter men det är vanligt. Dessa har en hög nominell ränta som är 30% högre än Riksbankens referensränta. Du bör alltid undvika högkostnadskrediter och endast ta ett om det är ditt enda alternativ.

Lånen kan bli dyra

Internetlån kan bli dyra på grund av uppläggningsavgifter och höga räntor. Uppläggningsavgiften är en sorts startavgift mellan 0 kronor och 895 kronor som kan göra ditt internetlån dyrare än nödvändigt. Du kan undvika uppläggningsavgiften för att så få ned din effektiva ränta.

Internetlån utan UC

Vill du undvika för många förfrågningar hos UC kan internetlån vara ett alternativ. Många långivare som erbjuder internetlån använder inte UC för sin kreditupplysning, man använder istället ett annat kreditupplysningsföretag. Det går inte att undvika kreditupplysningen helt, den informationen måste långivare ha innan man får bevilja ett lån.

Internetlån med direktutbetalning

Internetlån är snabba och vanligtvis har du pengarna samma dag. Är det bråttom och du måste ha pengarna samma dag finns det ett par saker du bör tänka på för att en direktutbetalning ska vara möjlig.

Du måste ha samma bank som långivaren

Använder du samma bank som din långivare är det möjligt med en direktutbetalning. Vilka banker som gäller beror på låneföretaget men de större bankerna brukar fungera. Har du konto hos SEB, Swedbank, Handelsbanken, Nordea eller Danske Bank kan du troligtvis hitta en långivare med direktutbetalning.

Alternativt: Ta ett lån med Trustly eller Zimpler

För dig som har bankkonto hos Länsförsäkringar eller Sparbanken så kan du använda en långivare som gör utbetalningar genom Trustly eller Zimpler. Då kan även du få lånet utbetalt direkt till ditt bankkonto, dygnet runt.

Skicka in din ansökan i tid

Skickar du in din låneansökan under långivarens öppettider har du en bättre chans att lånet beviljas samma dag. Du kan även välja en långivare med automatisk handläggning, då kan deras system bevilja dig även utanför ordinarie öppettider.

Använd BankID

Genom att låna med BankID får långivaren in nödvändiga uppgifter om dig. Vill du låna utan BankID måste du vanligtvis komplettera med andra dokument. Det kan innebära att det tar flera dagar att få lånet beviljat.

Vanliga frågor & svar om internetlån

Hur snabbt betalas mitt internetlån ut?

Hur snabbt ditt internetlån betalas ut beror på långivarens öppettider, deras handläggningsmetod och när du skickar in din ansökan. Det kan ta allt från ett par minuter till en eller flera bankdagar.

Kan man ta ett internetlån utan kreditupplysning?

Nej, man kan inte ta ett internetlån utan en kreditupplysning. Du kan däremot undvika UC om långivaren använder ett annat kreditupplysningsföretag.

Hur mycket kan jag låna med ett internetlån?

Hur mycket du kan låna med ett internetlån beror på långivarens erbjudande, det vanliga är att du kan låna mellan 1 000 kronor och 50 000 kronor.

Måste jag använda BankID för internetlån?

Nej, du måste inte använda BankID för internetlån men det gör att din ansökan behandlas snabbare och enklare. I annat fall kan du behöva skicka in bilder på din legitimationshandling, identifiera genom Zimpler eller verifiera genom telefonsamtal.

Finns det internetlån med helgutbetalning?

Ja, det finns internetlån med utbetalningar på helger och kvällar. Du behöver säkerställa att du har samma bank som långivaren, ansöker med korrekt information (för att undvika en komplettering) och att långivaren har automatisk handläggning.

Författaren

Erik Söderlund

Senast uppdaterad: 8 juli, 2022