Konsumentlån

Med ett konsumentlån kan du låna till vad du vill. Vi har analyserat lånemarknaden och sammanställt långivare som erbjuder konsumentlån. Hitta rätt långivare för dig och dina behov.

Jämför konsumentlån

Sidan innehåller annonser.

Vad är ett konsumentlån?

Ett konsumentlån är ett privatlån utan säkerhet, du kan därför använda lånet till vad du vill. Det finns flera olika lånetyper som passar som konsumentlån. Det finns både större privatlån och mindre snabblån som kan ansöka om.

Grundkrav för konsumentlån

För att bli beviljad ett konsumentlån måste du först uppfylla grundkraven. Dessa grundkrav ser likadana ut oavsett långivare och storlek på lånet:

 • Du måste vara minst 18 år.
 • Du ska vara folkbokförd i Sverige.
 • Du måste ha ett svenskt personnummer.
 • Du får inte ha en aktiv skuld hos Kronofogden.

Långivare kan ha egna krav utöver grundkraven. Det kan handla om ett högre ålderskrav, ett krav på en fast inkomst eller en viss årsinkomst. Det finns även långivare med lägre krav, dessa passar dig med låg kreditvärdighet.

Konsumentlån trots betalningsanmärkningar

Har du betalningsanmärkningar kan du fortfarande få ett konsumentlån. Det finns långivare som godkänner en eller flera anmärkningar. Det finns däremot ofta krav på hur många anmärkningar du får ha som mest. Din senaste betalningsanmärkning bör vara äldre än 6 månader för att bli beviljad ett konsumentlån.

Fördelar med konsumentlån

Det går att låna snabbt

Konsumentlån har ibland direktutbetalning men i vanliga fall får du en utbetalning senare samma dag. Söker du lånet utanför långivarens öppettider får du pengarna vanligtvis nästa bankdag.

Har långivaren automatisk handläggning kan du få svar direkt, och få utbetalning dygnet runt. Detta förutsätter att du har ett bankkonto hos en av storbankerna (Swedbank, SEB, Nordea, Handelsbanken, Danske Bank). Du kan även ta ett lån med Trustly eller Zimpler, vilket möjliggör direktutbetalning för dig som kund hos Länsförsäkringar eller Sparbanken.

Gör vad du vill med lånet

Konsumentlån är privatlån utan säkerhet och du får använda pengarna till vad du vill. Du kan till exempel använda pengarna för att finansiera en renovering, en resa eller en kontantinsats.

Nackdelar med konsumentlån

Det kan bli dyrt

Konsumentlån kan bli dyra på grund av höga räntor och avgifter. Ta därför endast lån när det är akut och försök att återbetala lånet så snabbt som möjligt. 

Ett konsumentlån innebär alltid kostnader och kommer att påverka din ekonomi. Du bör därför endast ta lån när det verkligen behövs och när du vet att din ekonomi klarar av det.

Vanligt med högkostnadskrediter

Inte alla konsumentlån är högkostnadskrediter men många är det. En högkostnadskredit har en nominell ränta som är 30% högre än Riksbankens referensränta och du bör undvika dessa lån då det kan leda till återbetalningsproblem och skulder.

Så tar du ett konsumentlån

 • Välj en långivare i listan.
 • Fyll i hur mycket du vill låna och löptid.
 • Fyll i dina personuppgifter och uppgifter om din ekonomi.
 • Signera din ansökan med BankID.
 • Långivaren tar en kreditupplysning.
 • Du får svar på din ansökan.
 • Du får lånet utbetalt, om du blivit beviljad.

Att tänka på innan du tar konsumentlån

Jämför den effektiva räntan

Den effektiva räntan innehåller både räntan på lånet (nominell ränta) och eventuella avgifter. Det är den effektiva räntan som visar totalkostnaden och det är därför den du bör jämföra när du ska välja långivare.

Ta inte impulslån

Ta endast lån när du har ett akut behov av pengar. Det är bättre att spara ihop pengarna eller låna av en närstående om den möjligheten finns, då är inte risken lika hög att det påverkar din ekonomi långsiktigt.

Ta endast lån du har råd med

Långivare är vanligtvis noga med att endast bevilja lån som låntagaren har råd att återbetala. Du bör ändå räkna på om du verkligen har råd med lånet du ansöker om, annars kan det leda till skulder och betalningsanmärkningar i framtiden.

Undvik onödiga avgifter

Uppläggningsavgiften är en startkostnad som kan vara allt mellan 0 kronor och 895 kronor, sök efter en långivare som har en låg eller ingen uppläggningsavgift. Aviavgifter går också att undvika genom ditt val av långivare.

Konsumentlån utan UC

Många långivare på marknaden använder inte UC för sina kreditupplysningar. Det är viktigt för att undvika för många förfrågningar hos UC. Konsumentlån utan UC har vanligtvis lägre krav då andra kreditupplysningsföretag har mer generösa kreditbetyg än UC.

Konsumentlån kan också vara en kontokredit

En kontokredit innebär att du har tillgång till ett konto och kan låna från det kontot när du vill. Det är användbart om du kontinuerligt vill ta mindre lån eller vill ha en buffert. Du betalar endast ränta på den delen av kontokrediten som du använder och du måste inte använda hela beloppet på en gång.

Vanliga frågor & svar om konsumentlån

Vad är skillnaden mellan konsumentlån och konsumentkredit?

Skillnaden mellan konsumentlån och konsumentkredit är att du med en kredit bara betalar ränta på den delen av krediten som du nyttjat och du behöver inte nyttja hela beloppet på en gång.

Hur mycket kan man låna med konsumentlån?

Hur mycket du kan låna med ett konsumentlån beror på långivaren, det kan vara allt från 1 000 kronor till 600 000 kronor.

Vilka långivare erbjuder konsumentlån?

Följande är exempel på långivare erbjuder konsumentlån:
Monetti
Ferratum
Loanstep
38an
Lumify
northmill bank
Klara Lån
Everydayplus
Kontantfinans

Finns det konsumentlån med helgutbetalning?

Ja, det finns konsumentlån med utbetalning på helgen. Det du bör säkerställa är att långivaren har automatisk handläggning och beviljar lån även utanför deras öppettider. Dessutom är det viktigt att du har samma bank som långivaren.

Författaren

Erik Söderlund

Senast uppdaterad: 17 juli, 2022