Vad är en kontokredit?
En kontokredit innebär att du får tillgång till ett konto där du kan låna pengar när du behöver det. Du betalar endast för den kredit som du nyttjar. En kontokredit kan användas som en buffert som gör det möjligt för dig att låna pengar snabbt när du behöver det.
Hur fungerar en kontokredit?
Har du en kredit på exempelvis 15 000 kronor betyder det inte att du måste låna så mycket. Du kan låta en kredit finnas utan att göra uttag eller så kan du kontinuerligt låna från den. Så länge du betalar tillbaka den del av krediten som du har nyttjat så kan du fortsätta använda den.
Kontokredit vs. SMS-lån
Jämfört med ett SMS-lån får man lite mer frihet och kontroll över sitt lån genom en kontokredit. Detta då du kan bli beviljad en viss kredit, men enbart använda en viss del av krediten. Till skillnad från ett SMS-lån där du får hela lånebeloppet utbetalt direkt. Ett kreditkonto kan därför göra det svårare att spendera krediten på impuls, då du måste aktivt göra ett uttag för att få tillgång till pengarna.
Krav för bli beviljad en kontokredit
För att bli beviljad en kredit måste du först uppfylla några grundkrav. Dessa krav är samma som du måste uppfylla för andra lån, hur hög kredit du ansökt om påverkar inte kraven:
- Myndig: Du måste vara minst 18 år.
- Skuld hos KFM: Du får inte ha en aktiv skuld hos Kronofogden.
- Folkbokföring: Du måste vara folkbokförd på en adress i Sverige.
- Personnummer: Du måste ha ett svenskt personnummer.
En långivare kan sedan ha egna krav utöver dessa. Dessa är vanligtvis:
- Inkomstkrav: Ett krav på inkomst på 100 000 kronor till 120 000 kronor i årsinkomst. Inkomsten bör vara från fast anställning, men det finns flera långivare som godkänner CSN-bidrag, pension och a-kassa som inkomst.
- Högre ålderskrav: Ett ålderskrav på 20 eller 21 år är vanligt för snabbkrediter. Vissa krediter har ett maxålder för de som får ta en kredit, ofta mellan 65-75 år.
- Betalningsanmärkningar: Vissa långivare godkänner inte betalningsanmärkningar när du ska ta en kontokredit. Det finns dock flera långivare som erbjuder kontokredit för dig med betalningsanmärkningar.
Kontokredit med betalningsanmärkning
Har du en eller flera betalningsanmärkningar kan du fortfarande få en kontokredit. En del långivare kan bevilja en kontokredit även om man har låg kreditvärdighet, men det kan då finnas ett högre krav på din inkomst. För att bli beviljad brukar kreditgivare vilja att den senaste anmärkningen är äldre än 6 månader.
Vissa långivare har ett tak på hur många anmärkningar man får ha som mest. Maxtaket brukar ligga på 10 stycken anmärkningar.
Kontokredit utan UC
Det finns många kontokrediter utan UC och där man istället använder kreditupplysningsföretag som Creditsafe, Bisnode eller Safenode för att göra kreditupplysningar. Då kan du undvika att du får för många förfrågningar hos UC. Andra kreditupplysningsföretag har vanligtvis lite mer generösa kreditbetyg, det kan därför bli enklare för dig att få en kontokredit beviljad.
Kontokredit med direkt utbetalning
Många långivare erbjuder kontokrediter med direktutbetalning om du använder banker som SEB, Nordea, Handelsbanken, Swedbank eller Danske Bank. Är det viktigt för dig att få ut pengarna samma dag bör du titta efter en långivare som erbjuder svar direkt och som använder samma bank som dig.
Ansöker du efter långivarens öppettider bör du säkerställa att de använder sig av automatisk handläggning och beviljar lån och krediter dygnet runt.
Fördelar med kontokredit
Mer frihet än vanliga lån
Med en kontokredit kan du göra uttag när du har ett behov av det. Så länge du sköter betalningarna kan du fortsätta använda din kredit så mycket du vill.
Betala endast för det du behöver
Du betalar endast ränta på den krediten som du använt. Har du tillgång till en kontokredit på 10 000 kronor men endast gjort ett uttag på 1 000 kronor betalar du alltså ränta på 1 000 kronor.
Snabb tillgång till pengar
När du har beviljats en kontokredit har du tillgång till kontot när du vill. Du kan sedan göra ett uttag när du vill och vanligtvis går det snabbt att få in pengarna till banken. I framtiden behöver du inte söka nya lån, du tar istället ut pengar när behovet finns.
Nackdelar med kontokredit
Dyra avgifter kan tillkomma
Uppläggningsavgiften kan vara allt mellan 0 kronor och 895 kronor beroende på långivaren. Det finns också långivare som har en uttagsavgift, den kan bli dyr om du kontinuerligt mindre uttag på din kredit.
Vanligt med högkostnadskrediter
Högkostnadskrediter är krediter där den nominella räntan är 30% högre än Riksbankens referensränta som sätts varje halvår. Inte alla kontokrediter är högkostnadskrediter men det är vanligt och du bör undvika dessa om du kan.
Risk med kontokredit
Får du återbetalningsproblem på din kontokredit kan det leda till inkassokrav, som i sin tur kan leda till en betalningsanmärkning hos Kronofogden. Detta kan begränsa dig från att ingå i avtal kring hyresrätter, bli beviljad lån och krediter och abonnemang i 3 år framåt.
Du bör därför säkerställa att du kan betala av den kredit du tar innan du tar den.
Så får du en billigare kontokredit
Billigare lån med en räntefri kontokredit
Det finns långivare som erbjuder kontokrediter utan ränta om man betalar tillbaka hela den använda krediten inom 30 dagar. Räcker det med korttidslån för dig är det ett sätt sänka lånekostnaderna. Det gäller vanligtvis endast för den första månaden och efter det har du en ränta på den kredit du använder.
Jämför den effektiva räntan
Den effektiva räntan är det som visar totalkostnaden, alltså både räntan på lånet och eventuella avgifter. Jämför därför den effektiva räntan innan du väljer en långivare.
Ta endast en kredit som du har råd med
Beroende på vilken långivare du väljer finns det både stora och små krediter. Välj en kredit som du har ett behov av och som du vet att du har råd att återbetala. Då riskerar du inte att få mer skulder än du har råd med.
Undvik onödiga avgifter
Avgifter som uppläggningsavgifter, aviavgifter och uttagsavgifter går i många fall att undvika genom att välja rätt långivare. Återkommande avgifter som just en uttagsavgift kan också leda till att ditt lån blir dyrare än du först tror.
Vanliga frågor & svar om kontokrediter
Kan man ha flera kontokrediter samtidigt?
Ja, du kan ha flera kontokrediter samtidigt. Däremot kan det bli dyrt. Har du redan flera krediter eller lån bör du titta på ett så kallat samlingslån, då samlar du alla dina lån och får vanligtvis en lägre månadskostnad.
Hur länge har jag en kontokredit?
Du kan ha en kontokredit så länge du sköter dina återbetalningar. Även om du inte använder din kredit finns den fortfarande kvar och tillgänglig för dig att använda.
Hur mycket kan jag bli beviljad med en kontokredit?
Exakt hur hög en kontokredit kan vara beror på långivare och din kreditvärdighet, men det vanliga är att du kan söka en kredit mellan 1 000 kronor upp till 50 000 kronor.
Finns det kontokredit med BankID?
Ja, de allra flesta kontokrediter använder BankID vid signering. Vill du inte använda BankID måste du komplettera med andra dokument när du ska skicka in din ansökan.
Kan man få en kontokredit på helgen?
Ja, du kan få en kontokredit även under helger. En del långivare erbjuder också utbetalning på kvällen. Du bör säkerställa att långivaren har samma bank som dig och använder automatisk handläggning för kreditansökningar. Du kan även söka efter en kreditgivare som använder Zimpler eller Trustly.
Vilka kreditgivare erbjuder kontokredit?
Det finns många kreditgivare som erbjuder kontokredit i Sverige, bland annat Northmill (f.d. Credigo), Credway, Flexkontot, Monara och Credifi.
Senast uppdaterad: 11 september, 2022
Innehållsförteckning