Korttidslån – Hitta och jämför lån med kort löptid

Behöver du låna pengar under en kortare period? Ett korttidslån kan vara ett alternativ när man är i akut behov av pengar. Vi på Lånoo hjälper dig att jämföra och hitta det bästa korta lånet för din situation.

Jämför korttidslån

Sidan innehåller annonser.

Vad är ett korttidslån?

Ett korttidslån är ett snabblån som du som längst har 1-3 månader. Det handlar ofta om mindre lånebelopp för dig som är i akut behov av pengar. Generellt har korttidslån lägre krav och erbjuder snabba utbetalningar. 

Att tänka på innan du tar ett korttidslån

Undvik onödiga impulslån

Till att börja med bör du fundera på om du verkligen behöver lånet. Även om du endast har lånet under en kort period är det förknippat med kostnader och det kan komma att påverka din ekonomi. Kan du till exempel spara ihop pengarna på egen hand så är det ett bättre alternativ.

Jämför den effektiva räntan

När du ska jämföra olika långivare är det viktigt att du tittar på den effektiva räntan. Den här inkluderar räntan på lånet men också eventuella avgifter som tillkommer. Den nominella räntan är exklusiv avgifter och är därför inte lika viktig som den effektiva räntan om du vill räkna ut totalkostnaden för ditt lån.

Ta endast lån du har råd med

Att ta ett lån kan vara en enkel utväg, men det kan sluta med en försämrad ekonomi. Säkerställ att du kommer kunna betala tillbaka lånet i tid för att undvika inkassoavgifter, betalningsföreläggande hos Kronofogden eller, i värsta fall, en betalningsanmärkning.

Med ett anmärkning hos Kronofogden kan du till exempel inte ta nya lån eller köpa saker på avbetalning, du kan även få det svårare att bli beviljad hyreskontrakt eller mobilabonnemang.

Undvik skuldfällan

Det är viktigt att du inte använder ett nytt lån för att betala av ett befintligt. Det kan leda till att du hamnar i skuldfällan, och eventuellt till ett skuldärenden hos Kronofogden och slutligen en betalningsanmärkning. 

Grundkrav för att få ett korttidslån

När du ska ta ett korttidslån måste du uppfylla en rad olika krav. Dessa krav är lagstadgade och gäller oavsett långivare:

  • Du måste vara minst 18 år.
  • Du ska ha ett svenskt personnummer.
  • Du måste vara folkbokförd i Sverige.
  • Du får inte ha några aktiva skuldärenden hos Kronofogden.

Utöver dessa grundkrav kan långivare också ha egna krav. Det kan till exempel vara ett krav på en högre ålder (20 eller 21 år), ett krav på fast anställning eller att du måste ha en viss årsinkomst. 

Korttidslån med betalningsanmärkningar

Det går att få korttidslån trots betalningsanmärkningar men större krav ställs på din ekonomi, exempelvis att du har en något högre inkomst. Antalet anmärkningar och hur länge sedan du fick dessa är avgörande. Generellt bör du inte ha fått en ny betalningsanmärkning under de senaste 6 månaderna.

Fördelar med korttidslån

Du kan ofta få lånet snabbt

Korttidslån tar vanligtvis inte lång tid att få utbetalt. Du får vanligtvis ett svar direkt och med rätt långivare kan du få pengarna direkt in på kontot. I andra fall får du pengarna samma dag eller nästkommande bankdag.

Lägre krav

Korttidslån är ofta sms lån vilket innebär att kraven är lägre, vilket leder till att beviljandegraden är högre. Du kan vanligtvis få ett korttidslån även om du har betalningsanmärkningar, låg inkomst eller på annat sätt låg kreditvärdighet.

Nackdelar med korttidslån

Korttidslån är inte utan risker och det är viktigt att du är försiktig när du vill ta ett lån. Ett lån kan påverka din kreditvärdighet och din ekonomi, det är därför viktigt att du inte tar ett lån för lättvindigt.

Korttidslån är ofta dyra

Korttidslån kan bli dyra med höga räntor och avgifter. Se till att försöka betala av lånet så snabbt som möjligt och undvik långivare med allt för höga återkommande avgifter (ofta kallade aviavgifter).

Korttidslån utan ränta kan göra lånet billigare

Korttidslån kan ibland vara utan ränta. Det gäller vanligtvis endast ditt första lån hos ett långivare, framtida lån hos långivaren kommer att ha en ränta som vanligt. Det gäller endast oftaste enbart för mindre korttidslån, du kommer därför att ha en begränsad löptid och lånebelopp på lånet.

Så får du ett korttidslån snabbt

Många korttidslån har redan snabb utbetalning men om du akut behöver pengar finns det ett par saker du kan göra för att försäkra dig om att det går så snabbt som möjligt.

Använd en långivare med direktutbetalning

Direktutbetalning betyder att du får utbetalningen på en gång när ditt lån har beviljats. Det blir allt vanligare att långivare erbjuder detta. När det är möjligt att få direktutbetalning har långivaren vanligtvis angett det direkt på hemsidan.

Långivaren måste använda samma bank som dig

För att en snabb utbetalning ska vara möjlig måste du och låneföretaget använda samma bank. Vilka banker som du kan få en direktutbetalning till beror på långivaren men vanligast gäller banker som SEB, Swedbank, Handelsbanken, Danske Bank och Nordea. Har du en av dessa kan du troligtvis hitta ett kort lån med direktutbetalning.

Alternativ: Låna med Trustly eller Zimpler

Har du inte konto hos en av storbankerna i Sverige kan du få lånet utbetalt direkt till Länsförsäkringar och Sparbanken genom tjänsterna Zimpler eller Trustly. Lån med Trustly erbjuder även direktutbetalningar till ICA Banken, Skandiabanken, Sparbanken Syd.

Skicka in din ansökan i tid

Titta alltid på långivarens öppettider för att se när din ansökan behandlas. Din ansökan måste beviljas under denna tid för att du ska kunna få en direktutbetalning (innan bankernas bryttider), om inte långivaren också erbjuder lån på kvällar och nätter

För att vara på den säkra sidan bör du försöka skicka in din ansökan under morgon eller förmiddag, då kan du troligtvis få pengarna senare under dagen.

Använd BankID

När du söker ett lån måste du bekräfta dina personuppgifter och signera din låneansökan. Det gör du vanligtvis med BankID vilket innebär att allting sker direkt på nätet.

Det går att ta ett lån utan BankID om du föredrar det, men du får räkna med upp till ett par dagars längre handläggningstid då processen blir manuell.

Korttidslån utan UC

Det finns många korttidslån som är utan UC, istället tas kreditupplysningen med hjälp av andra företag. De vanligaste alternativen är Bisnode, Safenode eller Creditsafe. Är det viktigt för dig att undvika UC bör du alltid titta efter vilket kreditupplysningsföretag som långivaren använder.

Så söker du ett korttidslån

Att söka ett lån tar inte lång tid och är inte heller komplicerat, även om det är första gången du ska skicka in en låneansökan.

  • Hitta en långivare som passar dina behov.
  • Fyll i hur mycket du vill låna, önskad löptid, personuppgifter och signera med ditt BankID.
  • Långivaren tar en kreditupplysning och du får ett preliminärt besked.
  • Blir du beviljad lånet behöver du bara invänta utbetalningen, vanligtvis tar det en bankdag.

Frågor & svar om korttidslån

Hur lång löptid har ett korttidslån?

Hur lång löptid ditt korttidslån har beror på långivaren men det vanligaste är att du har lånet i 1 till 3 månader.

Hur mycket kan jag låna med ett korttidslån?

Hur mycket du kan låna med ett korttidslån beror på långivaren men vanligtvis är det inte mer än 30 000 kr.

Går det att ta korttidslån utan inkomst?

Ja, det går att ta ett korttidslån utan inkomst. Det finns flera långivare som godkänner andra typer av inkomstkällor än just arbete (CSN, pension eller utländsk inkomst). För dig helt utan inkomst, men som får bidrag eller a-kassa, finns det även alternativ. Du kan enbart få korta och mindre lån utan inkomst.

Vad är skillnaden mellan snabblån och korttidslån?

Det är ingen skillnad mellan ett snabblån och ett korttidslån. Båda lånen är synonyma med varandra. De som söker sig till korttidslån är ofta de som vill ha ett lån med kort löptid, medan de som söker snabblån är främst intresserade av snabb utbetalning.

Författaren

Erik Söderlund

Senast uppdaterad: 18 juni, 2022