Vad är en aviavgift?

En aviavgift är en administrativ avgift som vissa långivare tar när de skickar ut fakturor till kund. Många känner nog till begreppet fakturaavgift, och en aviavgift är i grund och botten samma sak. Det är helt enkelt en administrationsavgift för hanteringen av fakturor. Vanligast är aviavgifter för fakturor som skickas genom post.

Aviavgifter kan förekomma även på digitala fakturor (e-faktura) och vid autogiro. Långivare får enbart skicka en aviavgift med motsvarande summa för att täcka kostnader på fakturahanteringen.

En aviavgift kan bli dyr i längden

Ett lån med låg nominell ränta kan se bra ut på papper, men kan bli dyr i längden. Därför är det viktigt att kolla på den effektiva räntan. I den effektiva räntan slår man ihop räntekostnaden (nominella räntan) samt eventuella avgifter (avi-, administration-, uttag-, uppläggningsavgifter & andra eventuella kostnader).

Ett lån på 1 000 kronor med en löptid på 1 år och med en aviavgift på 50 kronor i månaden, resulterar i att du efter 1 år betalat 600 kronor i enbart aviavgifter. Den effektiva räntan på lånet hamnar på 60% enbart baserat på aviavgiften.

Finns det något kostnadstak på aviavgifter?

Nej. Det finns inget kostnadstak direkt kopplat till aviavgifter. Däremot är det viktigt att aviavgiften är avtalad i lånevillkoren, samt hur stor avgiften är, enligt 18§ i konsumentkreditlagen (2010:1846).

I snitt ligger aviavgiften på 21 kronor. Den högsta aviavgiften vi sett på den svenska marknaden är på 60 kronor, och den lägsta är på 15 kronor. Det finns långivare som inte tar någon aviavgift överhuvudtaget.

Hur du kan undvika aviavgiften

Det finns flera olika sätt på hur du kan undvika aviavgifter och andra administrativa avgifter. Dessa är:

  • Välj en långivare utan aviavgift
  • Välj e-faktura eller autogiro istället för pappersfaktura
  • Förhandla bort avgiften

Lista på långivares aviavgifter:

LångivareAviavgift
SMSPengar60 kr
Fixza60 kr
Monetti45 kr
Kredit 36545 kr
Lumify45 kr
Everydayplus45 kr
Ferratum45 kr
Daypay45 kr
Loanstep39 kr
Credifi39 kr
ViaConto39 kr
Saldo35 kr
Flexkontot35 kr
Kontantfinans35 kr
Merax35 kr
Nätlån25 kr
Expresskredit25 kr
GF Money25 kr
Kundfinans15 kr
Mobillån0 kr
Snabbfinans0 kr
Säkerfinans0 kr
KlickLån0 kr
Klara Lån0 kr
Brixo0 kr
Fairlo0 kr
northmill bank0 kr
Cashbuddy0 kr
Extralånet0 kr
Frogtail0 kr
GoodCash0 kr
Moank0 kr
Monara0 kr
Slantar0 kr
Tryggkredit0 kr
Aviavgifterna uppdaterades 8:e maj 2022. Listan uppdateras kontinuerligt.

Vad händer om man vägrar betala avgiften?

Har du godkänt lånevillkoren där aviavgiften tydligt framgår, så måste du betala avgiften. Om du inte betalar avgiften kommer långivaren kunna skicka påminnelseavgifter samt lämna över ärendet till ett inkassoföretag.

Har du återbetalningsproblem bör du först och främst kontakta låneföretaget för att hitta en gemensam lösning på situationen. En rak och tydlig kommunikation från båda parter kan lösa de flesta situationer. I värsta fall kan detta leda till ett betalningsföreläggande hos Kronofogden.

Senast uppdaterad: 8 maj, 2022