Bankkredit – Vad är det?

En bankkredit är en form av lån. Istället för att få hela beloppet utbetalt direkt blir beviljad en summa som du kan använda när du vill. Det kan vara så att du inte vill använda hela krediten på samma gång, då betalar du enbart ränta på den delen av krediten du nyttjat.

Detta kallas för kontokredit i Sverige. Bankkredit är en direktöversättning på engelskans bank credit.

Jämför bankkredit i Sverige

Ränta på bankkredit

En bankkredit har en nominell ränta på mellan 0-40,25%. Den effektiva räntan kan vara betydligt högre, i vissa fall flera tusen procent.

Grundkrav för att få en bankkredit

Samtliga kreditgivare måste enligt lag ha följande krav på sina låntagare:

  • Låntagaren måste vara minst 18 år
  • Låntagaren ska inte ha några aktiva skulder hos Kronofogden
  • Låntagaren ska vara folkbokförd i Sverige

Kreditgivare har dessutom oftast egna krav. Detta kan vara inkomstkrav eller att du inte ska ha några betalningsanmärkningar. I ovan lista kan du enkelt se vilka krav respektive kreditgivare har. Då kan du kan välja den kreditgivare vars krav du uppfyller.

Vanliga frågor

Hur gammal måste man vara för att få ta en bankkredit?

Man måste vara minst 18 år för att bli beviljad en bankkredit. Vissa kreditgivare har en högre åldersgräns, vanligen runt 20 eller 21 år. Det är vanligt med en övre åldergräns, där 65-75 år brukar vara den övre åldersgränsen för att få ta en bankkredit.

Kan man ta en bankkredit med betalningsanmärkning?

Ja, det finns flera kreditgivare som beviljar bankkrediter till dig med betalningsanmärkningar. Det är viktigt att din kreditvärdighet i övrigt är god. Om du fått en ny betalningsanmärkning senaste 6 månaderna kan det vara svårt att bli beviljad. Kreditgivare kan även neka dig som har för många betalningsanmärkningar (över 10 stycken).

Senast uppdaterad: 17 juli, 2022