Betalningsföreläggande – Vad betyder det, vad händer & hur lång tid tar det?

Har du fått ett betalningsföreläggande hos Kronofogdemyndigheten (KFM)? Vad betyder det och vad händer härnäst? I denna artikel besvarar vi alla tänkbara frågor kopplat till betalningsföreläggande.

Vad är ett betalningsföreläggande?

Ett betalningsföreläggande är ett sätt att få driva in en skuld från en gäldenär (privatpersonen/företaget som har skulden). Att ansöka om betalningsföreläggande är i enlighet med Lag (1990:746) om betalningsföreläggande och handräckning.

För att betalningsföreläggande ska vara giltigt krävs det att skulden:

  1. är förfallen
  2. är förlikningsbar
  3. avser pengar

Vad händer vid betalningsföreläggande?

Har du fått ett brev (digitalt eller fysiskt) om att du fått en betalningsföreläggande hos Kronofogden så kommer ärendet att hanteras av Kronofogden. Först och främst är ett betalningsföreläggande enbart ett krav från motpartens sida. Du kan alltså bestrida kravet ifall du anser att det är felaktigt.

Godkänner du kravet så kommer du få en betalningsanmärkning hos Kronofogden. Du måste fortsatt betala skulden.

Om du/företaget inte kan betala av skulden så bör du kontakta Kronofogden. Genom t.ex. löneutmätning kan du bli kvitt skulden.

Hur lång tid tar ett betalningsföreläggande?

Väntetiden beror på hur snabbt den som fått ett krav besvarar kravet. Om personen i fråga svarar på kravet snabbt görs ett utslag och skulden fastställs efter runt 30 dagar.

Ifall det blir en tvist och personen med skulden väljer att motsätta sig kravet så kan processen ta längre tid.

Vad heter betalningsföreläggande på engelska?

Det engelska ordet för betalningsföreläggande är order for payment.

Hur skiljer sig handräckning mot betalningsföreläggande?

Handräckning handlar om att ge tillbaka egendom/varor (elektronik, kläder, möbler). Du kan även bli tvungen att ta bort egendom, t.ex. en bil. Detta är något som ansöks om utöver betalningsföreläggande och görs oftast ifall du köpt varor som du skulden gäller.

Senast uppdaterad: 3 oktober, 2022