Desperat behov av pengar? 4 tips på hur du kan lösa situationen

Vi alla kan råka ut för situationen. En akut utgift dyker upp och ekonomin räcker inte till. I denna guide går vi igenom 4 sätt du kan åtgärda den desperata situationen på pengar.

Observera: Det är viktigt att du agerar rationellt i denna situation. Du vill inte ta ett beslut som sätter dig i ännu värre ekonomisk situation i framtiden (att du hamnar i skuldfällan, betalningsanmärkning eller dylikt).

4 enkla sätt att få lösa den akuta situationen

1. Sälj av oanvända saker

Det enklaste sättet att få in pengar snabbt är att sälja av saker du har i hemmet. Antingen har du en källare, vind med massvis med saker som aldrig eller sällan används, eller så har du ett hem fullproppat med saker du inte använder. Den genomsnittliga svensken har saker för ett värde av 15 000 – 20 000 kr som inte används i deras hem.

Rensa ut ditt hem och ifrågasätt vilka saker du verkligen behöver. Sedan kan du sälja dessa på ställen såsom Blocket, Facebook Marketplace eller Tradera.

2. Pantsätt dina värdesaker

Du kan även pantsätta dina saker hos en pantbank. Detta gäller främst saker av ett högre värde. Då kan du belåna föremålet. Föremålet blir bankens säkerhet, och baserat på hur de värderar din värdesak så kan du låna olika mycket.

3. Ta ett lån

Att ta ett lån kan vara ett alternativ i desperata situationer. Det är viktigt att agera rationellt, och enbart ta ett lån ifall du är säker på att du kan betala tillbaka det inom löptiden. Annars riskerar du onödigt dyra kostnader (dröjsmålsränta), att få en betalningsanmärkning eller hamna i en skuldfälla.

Grundkrav för att få ta ett lån

Du måste uppfylla lagstadgade grundkrav för att få ta ett lån i Sverige. Dessa är:

Utöver dessa krav kan långivare sätta egna krav. Dessa kan vara bland annat:

  • Inkomstkrav (ofta 100 000-120 000 kronor i årsinkomst)
  • Högre åldersgräns (i vissa fall 20 eller 21 år, ibland även en övre gräns på 70 år)

Baserat på din ekonomiska situation kommer antalet långivare som passa dig variera. Har du till exempel ingen taxerad inkomst får du söka dig till långivare som accepterar dig utan inkomst.

Alternativ 1: Ta ett snabblån

Snabblån innefattar lån av mindre summor med snabb utbetalningstid och kortare löptid. Snabblån kallas även akutlån och sms lån. Snabblån är ofta högkostnadskrediter, vilket innebär att de har en högre ränta än referensräntan plus 30 procentenheter. Vid marknadsföringen av högkostnadskrediter kommer du se en röd varningstriangel för att påtala risken med dessa.

De bästa med snabblån är den snabba utbetalningstiden. Ofta har långivare automatisk handläggning vilket kan innebär att du kan få pengar även på helger, kvällar och nätter. Vissa långivare som erbjuder snabblån har manuell handläggning. Då behandlas din ansökan enbart under långivarens öppettider.

Ofta har snabblån låga krav på dig som låntagare och dessa kan vara bra för dig med en svårare ekonomisk situation.

Olika typer av akutlån:

Tänk på att se till att långivaren har bankkonto hos samma bank som dig för att få lånet utbetalt så snabbt och enkelt som möjligt.

Nedan finner du våra sammanställningar av långivare för respektive bank:

Alternativ 2: Låna från familj eller vänner

Att låna från föräldrar, familj eller vänner är det många som gör. Det är dock viktigt att du gör detta på rätt sätt för att inte äventyra din relation med dessa. Vi rekommenderar därför att du ingår i ett skriftligt avtal med personen du lånar pengar av, så att ni kommit överens lånets återbetalningstid.

Konflikter kan uppstå oavsett hur nära du är personen du lånar pengar av.

Du kan även låna pengar av privatpersoner, så kallade P2P-lån. Detta kan du göra genom plattformar såsom Lendify. Du tar ett lån av en privatperson som tar kreditrisken i utbyte mot ränta på sitt utlånade kapital.

Alternativ 3: Ta ett privatlån

Ett privatlån med eller utan säkerhet kan vara ett bra alternativ för dig med bättre ekonomi. Du kan då låna till en lägre ränta och generellt större lånebelopp. Med ett privatlån kan du ha en löptid på flera år, istället för enbart ett par månader som snabblån erbjuder.

Vi rekommenderar att du jämför privatlån hos en låneförmedlare. På detta sätt får du enbart en kreditupplysning men kan få erbjudanden från upp till 40 banker på samma gång. Ofta kan du få ett snabbt besked av flera långivare, vilket kan vara tacksamt i desperata situationer.

4. Jobba extra

Genom att jobba extra hemifrån eller fysiskt kan du tjäna ihop pengarna du behöver. Det finns många som är villiga att betala för tjänster i hemmet, i trädgården eller för transport. Nedan följer de bästa sätten för dig:

  • Erbjud trädgårdstjänster: Rensa ogräs, klipp gräsmattan eller måla om staketet hos grannar eller människor i villa. Ta betalt per timma eller per utfört arbete.
  • Gör marknadsundersökningar: Innan en produkt lanseras på marknaden behöver man genomföra marknadsundersökningar. Företag betalar dig för att ställa upp på dessa så att de förstår marknadens behov och kan utveckla rätt produkt.
  • Vara hundvakt eller kattvakt: Passa hunden eller katten under dagen eller under en längre period. För hundar kan du även erbjuda dig att rasta hunden vissa dagar i veckan. Då kan du passa på att ta med flera hundar ut på rastning och få betalt av flera samtidigt.
  • Erbjud städning: Hjälp till med städningen för en fast summa eller en timpeng.
  • Vara barnvakt: Passa barnen i en familj så att föräldrarna kan unna sig en dejt eller annan typ av fritid. Gå med hos nanny.nu eller Yepstr som hjälper till att förmedla dessa tjänster.
  • Erbjuda studiestöd: Att hjälpa barn och ungdomar med studierna kan vara ett bra sätt att tjäna pengar på. Dessutom får du fräscha upp minnet med ny kunskap.

Låt inget annat än fantasin sätta gränser. Alla aspekter av vardagen som människor tycker är tråkiga att utföra kan ofta erbjudas som en tjänst. Vad tycker du är tråkigt som du gärna skulle vilja ha hjälp med?

Undvik framtida desperata situationer gällande pengar

Det är lätt att vara efterklok. Men det är viktigt att tänka på framtiden och planera för oväntade utgifter.

Spara ihop en buffert

En buffert skall användas i akuta situationer där man förlorat inkomst (arbetlöshet), en vitvara går sönder som du måste byta ut eller på annat sätt råkar ut för en oväntad ekonomisk situation. En buffert bör vara på runt 3 månadslöner, så att du inte behöver agera i desperation under en ekonomisk kris.

Se till att spara pengar varje månad

Att se över dina kostnader (fasta och rörliga) kan göra att du varje månad kan spara pengar. Kan du spara pengar (för att bygga på din buffert eller investera i tillgångar), har du en betydligt bättre ekonomisk situation. Detta kan göra att du har enklare att få lån i framtiden, om du mot förmodan skulle behöva låna pengar desperat igen.

Sätt upp en budget och försök hålla dig till den. Det är enkelt att spendera pengar i onödan på konsumtion. Ifall du kan spara pengar med en mer restriktiv budget, så kan du spendera dessa pengar på roligare saker såsom sommarhus, resande eller dylikt.

Senast uppdaterad: 18 maj, 2022