Komplettering av låneansökan

I vissa fall behöver långivaren kompletterande uppgifter från dig för att hantera din låneansökan. I andra fall gör det en komplettering av ren rutin. Generellt sett är detta en enkel process som går på några minuter. I denna artikel kommer vi gå igenom vad för uppgifter som kan behöva kompletteras och hur du gör detta.

Automatisk komplettering av låneansökan

Med hjälp av Open Banking, och ditt godkännande, kan långivaren genom API:er få tillgång till kontoutdrag från din bank. På detta sätt kan de se vad för typ av inkomst du har och verifiera den mot den inkomst du uppgett i ansökan.

Det finns tredjepartsaktörer som erbjuder denna tjänst för långivare. Dessa tredjepartstjänster är säkra och har tillsyn av Finansinspektionen (FI).

Komplettering med Tink/Instantor

Tink/Instantor kan, genom att du godkänner detta genom BankID, direkt läsa ut information från din bank om din inkomst, arbetsgivare, sparande och utgifter. De kan även se riskabla utgifter, som till exempel frekventa överföringar till speloperatörer.

Vill du att långivaren inte använder sig av Instantor får du ofta skicka in underlagen via mejl. Det är dock smart att använda Instantor, då du kan få lånet utbetalt snabbare.

Tink/Instantor får ut informationen till långivaren, som ofta skickar den vidare till Kreditz.

Komplettering med Kreditz

Kreditz använder informationen från Tink och analyserar denna. Baserat på hur stor marginal du har månad för månad, där inkomst, utgifter och sparande räknas ihop så får du ett betyg. Detta betyg kallas Kreditz-betyg. Ett Kreditz-betyg kan sträcka sig mellan 0-10, där 10 är det bästa betyget.

Kreditz kan liknas med ett kreditupplysningsföretag, med skillnaden att de får mer uppdaterad information om dig och din ekonomi.

Långivaren kan på detta sätt verifiera att dina uppgifter stämmer, och att du uppgett korrekt information. Ett lån med Kreditz är det enklaste sättet att komplettera dina ansökan på.

Vad du kan behöva komplettera i din ansökan

Anställningsform

Du kan behöva skicka information som styrker den anställningsform du uppgett. Exempelvis genom att skicka in en bild på ditt arbetsgivarintyg.

Inkomst

Har du fått en löneökning som inte syns i din senaste deklaration kan du behöva komplettera detta. Om långivaren inte använder Instantor eller Kreditz kan du behöva skicka över dina senaste lönespecifikationer för att stärka din befintliga lönenivå.

Som pensionär

Långivaren kan behöva se information på vilka belopp du får utbetalt varje månad av Pensionsmyndigheten och från övrigt pensionsparande. Detta gäller framförallt om du gått i pension det senaste året och pensionen inte visas på din senaste deklaration.

Som studerande (CSN)

Som studerande med CSN kan du behöva styrka din information genom att skicka in beslutsunderlag och utbetalningsplan från CSN. Detta för att säkerställa att du inte uppgett felaktig information om studiestöd och CSN-lånet.

Med ersättning från Försäkringskassan

Är du sjukskriven, föräldraledig eller jobbsökande och får ersättning från Försäkringskassan? Även detta kan räknas som inkomst av vissa långivare. Du kan behöva skicka över underlag som stärker att du får ersättning från Försäkringskassan, ifall långivare inte använder sig av Kreditz.

Vanliga frågor om komplettering av låneansökan

Kan man säga nej till en komplettering?

Ja. Du kan säga nej till en komplettering. Räkna då med att du inte kommer bli beviljad det lån du sökt då långivaren inte har tillräckligt med information om dig och din ekonomi för att göra en individuell bedömning.

Kan det vara bra att komplettera låneansökan?

Ifall långivaren kräver en komplettering finns det inget annat val, om man nu vill ha en chans att bli beviljad lånet. Däremot så kan det vara fördelaktigt för dig att göra en komplettering. Du kan nämligen bli erbjuden en bättre individuell ränta. Har din ekonomi ändrats till det bättre senaste året kan du få en mer förmånlig ränta än du tidigare kan få baserat på din senaste deklaration.

Hur kompletterar jag ansökan som egenföretagare?

Som egenföretagare kan lönen variera kraftigt månad för månad. Då krävs det ofta komplettering i form av du måste skicka över en resultatrapport och balansräkning. På detta sätt kan långivaren försäkra sig om att ditt företag är hälsosamt och att du kommer kunna betala tillbaka lånet.

Senast uppdaterad: 27 juni, 2022