Kreditbetyg

Vad är ett kreditbetyg?

Kreditbetyget visar hur bra eller dålig återbetalningsförmåga du har. Betyget visar även hur stor risk det är att du ska slarva med betalningar eller få betalningsanmärkningar i samband med lån och krediter.

Hur sätts ett kreditbetyg?

Kreditbetyget sätts på olika sätt beroende på om det är Bisnode, Creditsafe eller UC som du använder dig av i samband med din kreditupplysning. Du hittar information om vad som gäller på respektive hemsida.

Hur vet jag vad mitt kreditbetyg är?

När en kreditupplysning tas på dig får du en kopia på upplysningen och kan därmed se vilket kreditbetyg du har. Du kan också kolla upp ditt kreditbetyg på egen hand och utan att behöva oroa dig för att kreditförfrågningar hamnar på hög.

Kolla ditt kreditbetyg

Vill du ha koll på hur ditt kreditbetyg ser ut kan du använda dig av flera olika onlinetjänster. Kontroll av kreditbetyg hittar du på både Min Upplysning, Kreditkollen från Min UC eller Kreddy. Vissa kreditbetygstjänster är helt gratis att använda sig av, medan andra tar ett mindre belopp för din kreditupplysning.

Nivåer av kreditbetyg

Vilken nivå och skala som används beror återigen på kreditupplysningsföretaget. Nivåerna för ditt kreditbetyg varierar beroende på om det är Bisnode, Creditsafe eller UC som du använder dig av. Vissa använder t.ex. nivå AAA till C medan andra använder siffrorna 1-999 för att göra din riskbedömning.

UC-score

Upplysningscentralen använder sig av en skala från 1-999, där 999 är det absolut bästa UC-score du kan få. Får du däremot runt de lägre siffrorna är din kreditvärdighet inte den bäst och du kan få svårigheter att få ett lån beviljat.

Bisnode-rating

Använder du dig av Bisnode kommer ditt kreditbetyg istället avgöras av en betygsmodell med 5 olika nivåer, samt en skala från 0-10. 10 innebär mycket god kreditvärdighet och möjlighet att få ett bra lån med schyssta villkor och låg ränta.

Creditsafe-rating

Hos Creditsafe är kreditbetyget baserat på hur stor sannolikhet det är att du får en betalningsanmärkning inom de närmaste 12 åren. Här används en riskprognos från 0.1-100% för att avgöra din kreditvärdighet. 0.1% är det bästa du kan få.

Vad är ett bra kreditbetyg?

Vad som är ett bra kreditbetyg beror på vilken skala som används. Hos Upplysningscentralen är det den högsta siffran som är den bästa och hos Creditsafe ska du istället ha så lågt som möjligt.

6 tips för ett bättre kreditbetyg

  • Undvik att för många kreditupplysningar tas i ditt namn
  • Samla små lån och krediter till ett större privatlån
  • Säg upp och avsluta krediter som inte används
  • Se till att alltid betala räkningar/skulder i tid
  • Undvik att ta nya krediter och skulder innan du ansöker
  • Använd tjänster för att kontinuerligt ha koll på hur ditt kreditbetyg ser ut

Vanliga frågor och svar

Hur ofta uppdateras mitt kreditbetyg?

Kreditbetyget uppdateras en gång i månaden i samband med övriga uppdateringar av kreditupplysningen.

Hur får man utmärkt kreditbetyg?

Med en hög inkomst, stabil ekonomi, inga betalningsanmärkningar och få skulder och krediter får du ett bättre kreditbetyg. Här kan du läsa mer om hur du förbättrar din kreditvärdighet.

Vilket är det bästa kreditbetyget?

Det bästa kreditbetyget är det som bedömer din kreditvärdighet som mycket god. Hur högt eller lågt betyg du behöver beror på vilket kreditupplysningsföretag du har använt dig av.

Senast uppdaterad: 24 september, 2022