Öka din kreditvärdighet – 7 tips hur du förbättrar kreditvärdigheten

Har du en svag kreditvärdighet kan dina chanser att få ett lån minska drastiskt. Det finns däremot sätt att öka din kreditvärdighet. I den här artikeln lyfter vi 7 tips på hur du kan förbättra din kreditvärdighet.

7 tips för att öka din kreditvärdighet

1. Kontrollera din kreditvärdighet

För att kunna förbättra din kreditvärdighet behöver du först ha koll på hur kreditvärdigheten ser ut. Det kan du göra genom att använda tjänster som Min Upplysning, MinUC, Kreddy eller MinKreditkoll. En kreditkoll innebär inte att du behöver göra en kreditupplysning.

2. Minska antalet kreditupplysningar

Genom att undvika delbetalningar och krediter kan du förbättra din kreditvärdighet. Du minskar också antalet kreditupplysningar som hämtas på ditt namn. Ju färre kreditupplysningar du har, desto bättre kreditvärdighet kommer du att få. Det gör dig till en tryggare låntagare i banken eller långivarens ögon.

3. Betala av skulder

Har du många skulder och krediter bör du försöka betala av dessa så fort som möjligt. Detta är extra viktigt om du har dyra SMS-lån eller snabblån bakom dig. Dessa lån är kända för sin höga ränta och snäva återbetalningstid. Du kommer inte bara att förbättra din kreditvärdighet, utan får också mer pengar över i fickan.

4. Samla dina befintliga lån och krediter

Genom att samla högkostnadskrediter och skulder kan du förbättra din kreditvärdighet snabbt. Här kan du använda dig av ett samlingslån som ger enbart en aviavgift och ränta – istället för flera, små med höga kostnader. I slutändan kommer även din plånbok att bli tjockare, då månadskostnaden minskar.

5. Betala räkningar i tid

Att betala abonnemang, räkningar och fakturor i tid kommer också leda till en bättre kreditvärdighet. Om du inte betalar i tid finns det risk för betalningsanmärkningar, något som sedan syns på din kreditupplysning.

En betalningsanmärkning behöver inte minska chansen att få ett lån beviljat, men det försämrar dina lånevillkor. Ett bra tips är att sätta autogiro på alla räkningar. På så sätt minskar du risken för att glömma bort de.

6. Säg upp outnyttjade krediter

Både kreditkort och kontokort är något som du bör säga upp för att förbättra din kreditvärdighet. Detta gäller främst outnyttjade krediter. De krediter du har på ditt namn kommer att räknas in i hushållskalkylen i samband med att din betalningskapacitet ska avgöras.

7. Handla med betalkort istället för med avbetalning

Fördelen med ett betalkort är att du slipper ha flera delbetalningar på ditt namn. Med ett betalkort kan du handla när du behöver och får sedan en faktura med totalbeloppet i slutet av månaden. Till skillnad från en vanlig avbetalning kan fakturan från betalkortet inte delbetalas. Du måste således betala hela beloppet på en gång. Ett bra alternativ till betalkort finns hos Klarna.

Senast uppdaterad: 20 augusti, 2022