Risker med SMS lån och snabblån

Att ta ett SMS-lån innebär flera risker. Dessa risker kan leda till ödesdigra konsekvenser för den som inte är försiktig. Nedan finner du en de risker som kan associeras med sms lån och i vilka situationer man bör undvika sms lån.

Varför ska man inte ta ett snabblån?

Risk för betalningsanmärkning

Många får betalningsanmärkningar på grund av obetalda SMS-lån. Detta på grund av att snabblån ofta godkänner dig med låg kreditvärdighet.

Om du har problem med återbetalningen av ditt lån riskerar du att få ett inkassokrav. Om du inte betalar inkassokravet kan ärendet gå vidare till Kronofogden. Betalar du skulden direkt när du får brevet från Kronofogden får du ingen betalningsanmärkning. Om du accepterar betalningskravet, så får du ett utslag hos Kronofogden. Ett utslag hos Kronofogden är en betalningsanmärkning.

Impulslån

Att ta ett konsumtionslån, eller köp på kredit, har ökat snabbt de senaste åren på grund av ökningen på e-handel. Ett SMS-lån kan betalas ut dygnet runt, vilket kan leda till att man tar lån på ren impuls. Tar man ett impulslån och inte tar lånet seriöst kan man råka ta ett lån man själv inte har råd att betala av.

Vi rekommenderar: Tänk alltid igenom ditt beslut en gång extra innan du tar ett lån. Spara hellre ihop pengarna på egen hand än att låna på impuls.

Höga räntor och avgifter

Den effektiva räntan för snabblån är ofta väldigt hög. Detta på grund av den korta löptiden och de dyra avgifterna som tillkommer. Den effektiva räntan på SMS-lån kan uppgå till flera tusen procent. Det är dock viktigt att känna till att den effektiva räntan som visas upp är den effektiva årsräntan, och att löptiden för ett snabblån ofta sträcker sig mellan 1 till 3 månader.

De höga avgifterna i kombination med de ofta låga lånebeloppen gör SMS-lån onödigt dyra.

Korta löptider

De korta löptiderna gör det svårare för dig som har återbetalningsproblem. Är du inte helt säker på att du kommer kunna betala av lånet inom utsatt tid, så bör du avvakta med att ta ett lån.

Skuldfällan

Det är lätt hänt att man som skuldsatt hamnar i skuldfällan. Skuldfällan är en situation där man lånar pengar för att betala av befintliga skulder. Detta skapar i sin tur en skuld, vilket också ofta leder till högre räntor och totalkostnader. Tänk på att du ofta behöver betala en uppläggningsavgift för varje lån du tar, detta ökar totalkostnaden och den effektiva räntan.

Tips: Fråga din befintliga långivare ifall det finns möjlighet till förlängning av lånet. Man får generellt sett bara förlänga ett snabblån en gång.

Hur kommer det sig att många ändå tar sms lån?

Att ta ett SMS-lån kan i vissa fall vara den enda vägen ut ur en akut situation där man står inför en oväntad utgift. Ifall man betalar av lånet i tid kan ett snabblån vara ett passande alternativ, speciellt om man inte uppfyller kraven för ett privatlån.

En annan vanlig anledning är att man behöver pengarna snabbt. Det kan vara att man fått problem med bilen på vägen och behöver låna pengar för att lösa situationen. Så länge du lägger upp en tydlig avbetalningsplan behöver det som sagt inte vara en dålig idé.

Senast uppdaterad: 20 juni, 2022