UC-score

I samband med en lån- eller kreditansökan kommer en kreditupplysning att tas på ditt namn. I kreditupplysningen finns information om inkomst, lån och krediter, samt eventuella betalningsanmärkningar du har bakom dig. Kreditupplysningen innehåller även information om din UC riskprognos, vilket i sin tur lägger grunden för ditt UC-Score.

Vad är UC-score?

UC-Score är en mätskala som tagits fram av Upplysningscentralen i Sverige. På mätskalan finns siffrorna 1-999. Ju högre poäng du har, desto bättre kreditvärdighet kommer du också att få. Med mätskalan kan kreditupplysningsföretaget även se om du anses vara en högrisklåntagare eller inte.

Vad påverkar mitt UC-betyg?

Ditt UC-betyg kommer påverkas av bland annat din privatekonomi och din inkomst. Betyget grundas även på eventuella kreditkort och SMS-lån du har bakom dig, samt privatlån och bostadslån. Finns det några konsumentkrediter kommer även dessa att ha en betydande roll, såväl som betalningsanmärkningar, skulder och skulder hos Kronofogden.

Kolla din UC-score på MinUC.se

Kreditkollen hos MinUC.se är en tjänst du kan använda dig av för att få koll på din US-score. Tjänsten är helt gratis att använda sig av och gör det möjligt att följa hur betyget har gått upp (eller ner) över tid.

Olika nivåer på UC-score

  • Svag UC-score: Ett svagt UC-score har en UC riskprognos på 25,1-99,9 % och ett UC-betyg på 1-454. Ett svagt UC-score kan göra det svårt att få ett lån beviljat.
  • Mindre bra UC-score: Ett mindre bra UC-score har en riskprognos på 4,1-25,0 % och ett UC-betyg på 455-558.
  • Bra UC-score: Ett bra UC-score ligger någonstans mellan 559-634 och ger dig en god kreditvärdighet och chans till schyssta lånevillkor.
  • Mycket bra UC-score: Med en riskprognos på 0,2-0,9 % och ett UC-betyg på 635-744 har du mycket goda chanser till ett bra och billigt lån.
  • Utmärkt UC-score: Ligger din riskprognos på endast 0,1 % har du ett utmärkt UC-score på 745-999, där 999 är det högsta du kan ha.

6 tips för ett bättre UC score

1. Minska antalet kreditupplysningar
2. Samla lån och krediter med ett privatlån
3. Säg upp och avsluta krediter du inte använder
4. Betala alltid dina räkningar i tid
5. Undvik onödiga lån och krediter
6. Ta ett extraarbete eller försök att höja din inkomst

Vanliga frågor

Vilka är UC?

UC (Upplysningscentralen) är det största kreditupplysningsföretag som finns i Sverige idag. De tillhandahåller kreditupplysningstjänster på privatpersoner, så att banker och låneinstitut ska kunna göra en riskbedömning på varje kund.

Är UC-score samma sak som kreditbetyg?

Både ja och nej. Ett UC-score är det kreditbetyg som Upplysningscentralen använder sig av. Ett kreditbetyg kan utges av flera olika kreditupplysningsföretag.

Syns min UC-score hos t.ex. Bisnode eller Creditsafe?

Nej. Din UC-score kommer endast synas om kreditupplysningen utförs av Upplysningscentralen.

Kollar alla långivare mitt UC-score?

Nej, det finns långivare som inte kontrollerar ditt UC-score. Generellt används UC främst vid större lån som t.ex. privatlån, bolån och vissa snabblån. Det finns däremot långivare som inte använder sig av UC.

Senast uppdaterad: 24 september, 2022