Uppläggningsavgift – Allt du behöver veta

Vad är en uppläggningsavgift?

En uppläggningsavgift är en engångsavgift som vanligtvis tas ut som administrationskostnad. Avgiften är vanlig i samband med att du ansöker om ett lån eller en avbetalning. Kostnaden varierar, men ligger vanligtvis mellan 0-895 kronor.

Vilka lån har en uppläggningsavgift?

Nästan alla lån och delbetalningar har någon form av uppläggningsavgift. Det spelar ingen roll om det är ett billån, bolån eller ett privatlån som det handlar om. Det är långivarna som bestämmer hur avgiften ska se ut.

Uppläggningsavgift på privatlån

Privatlån, även kallade blancolån, har en vanligtvis en uppläggningsavgift på 0-500 kronor. Uppläggningsavgiften betalas alltid i samband med den första månatliga inbetalningen. Detta gäller även för andra lån utan säkerhet, till exempel SMS-lån eller snabblån.

Uppläggningsavgift på bolån

Uppläggningsavgiften för bolån ligger vanligtvis på 500 kronor eller mer. Det är inte ovanligt att avgiften blir betydligt högre än så, där 700 kronor och uppåt inte hör till ovanligheterna.

Uppläggningsavgift på snabblån

Uppläggningsavgiften för snabblån kan variera kraftigt. Här ligger uppläggningsavgiften vanligtvis på 0-480 kronor. Att hitta ett snabblån eller SMS lån utan någon uppläggningsavgift alls är inte svårt. Avsaknaden av uppläggningsavgiften kompenseras dock ofta med hög nominell ränta.

Uppläggningsavgift på kontokredit

Kontokrediter är oftast befriade från uppläggningsavgifter. Detta varierar dock beroende på vilken kreditgivare du använder dig av. Uppläggningsavgiften på en kontokredit sträcker sig mellan 0-300 kronor.

Uppläggningsavgift på P2P-lån

Uppläggningsavgiften på P2P-lån ligger vanligtvis på 300-500 kronor. Den här låneformen är ett bra alternativ för den som vill låna direkt från en privatperson och slippa gå genom banken.

Hur ofta ska man betala uppläggningsavgiften?

Uppläggningsavgiften är en engångskostnad. Det innebär att du endast kommer att betala den vid ett enstaka tillfälle. Vanligtvis i samband med din första inbetalning.

Är det bättre att välja lån utan uppläggningsavgift?

För mindre lån, t.ex. privatlån och snabblån, är uppläggningsavgiften bra att undvika. Ska du däremot ta ett större bolån brukar uppläggningsavgiften sällan påverka plånboken.

Vanliga frågor om uppläggningsavgift

Hur mycket får långivare ta ut i uppläggningsavgift?

Långivare och banker får själva välja hur låg eller hög uppläggningsavgiften ska vara. Det vanligaste är att den ligger mellan 0-895 kronor, beroende på bank/långivare och typ av lån. Finansinspektionen har inget maxtak på hur hög uppläggningsavgiften får vara.

Hur betalas uppläggningsavgiften?

Uppläggningsavgiften betalas vanligtvis på den första fakturan. Det innebär att den första månatliga inbetalningen kan vara högre än på kommande fakturor.

Tar alla långivare ut en uppläggningsavgift?

Nej. Det finns långivare som skippar uppläggningsavgiften helt och hållet.

Vad är skillnaden mellan uppläggningsavgift och ränta?

Skillnaden mellan uppläggningsavgift och ränta är att uppläggningsavgiften är att uppläggningsavgiften enbart betalas en gång. Räntan kommer du att behöva betala månatligen, så länge du har lånet. Genom att titta på den effektiva räntan kan du se vad totalkostnaden för lånet blir.

Senast uppdaterad: 25 juli, 2022