Vad kostar ett SMS-lån?

Det talas ofta om hur dyrt SMS-lån är. Däremot är det få som pratar reella kostnader. Vi har granskat långivarna som erbjuder SMS-lån, deras räntor och avgifter för att reda ut hur mycket ett SMS-lån kostar.

Vad kostar ett snabblån?

Ett SMS-lån kostar olika mycket beroende på effektiv ränta och löptid. Därför går det inte att ge ett rakt svar på denna fråga. Om du undviker uppläggning- och aviavgifter kan du komma billigare undan.

Räkneexempel på kostnaden för ett sms lån

Lånebelopp10 000 kr
Löptid1 månad
Nominell ränta39,5%
Uppläggningsavgift395 kr
Aviavgift30 kr
Effektiv ränta139,29%
Räntekostnad329 kr
Avgiftskostnad425 kr
Totalkostnad10 754 kr

Effektiva räntan säger inte hela sanningen

Det är många som ser den effektiva räntan på SMS-lån och tänker att den är väldigt hög. Det stämmer att räntan på snabblån är hög, men den effektiva räntan (ibland flera tusen procent) är den effektiva årsräntan. Snabblån har en återbetalningstid mellan 1-3 månader. Du betalar alltså enbart ränta för de månader du har lånet.

Räkna med ränteavdraget

Du får dra av 30% av din inbetalda ränta på skatten genom ränteavdraget. Ränteavdraget upp till 100 000 kronor per år i räntekostnader. I räkneexemplet ovan innebär det att 98.7 kronor av totalkostnaden betalas av staten.

Om dina räntekostnader är mer än 100 000 kronor per år får du göra ett avdrag på 21% på beloppet över 100 000 kronor.

Tips för att få ned kostnaden på snabblån

Betala av lånet i tid

Genom att betala av lånet i tid undviker du extra kostnader som dröjsmålsränta och eventuella inkassoavgifter. Dessutom säkerställer du att du inte får en betalningsanmärkning genom en sen inbetalning till långivaren.

Ta ett privatlån

Att ta ett mindre privatlån kan vara ett alternativ för att få ned din totalkostnad. Ett privatlån ställer högre krav på dig som låntagare, men erbjuder samidigt mer förmånlig effektiv ränta för dig.

Nya regler kring kostnaden för SMS-lån infördes 2018

Under 2018 infördes nya regler för kostnaden på högkostnadskrediter. En högkostnadskredit är ett snabblån vars effektiva ränta uppgår till mer än 30% procentenheter mer än referensräntan från Riksbanken. Följande regler gäller för högkostnadskrediter:

  • Räntetak: Den nominella räntan och dröjsmålsräntan får högst vara 40 procentenheter över referensräntan. Den effektiva räntan innefattas inte utav något räntetak.
  • Kostnadstak: Den totala kostnaden av lånet får enbart uppgå till dubbla lånets värde.
  • Förseningsavgifter är ej tillåtet: Enbart dröjsmålsränta, påminnelseavgifter och inkassoavgifter är tillåtet.
  • Förlängning: Lånet får endast förlängas 1 gång.
  • Måttfull marknadsföring: Företag som marknadsför högkostnadskrediter ska följa särskilda måttfullhetsregler. En varningstriangel med information om lånets risker och skuldrådgivning måste synas tydligt i marknadsföringen.

Senast uppdaterad: 21 juni, 2022