Lån med låg inkomst

Har du svårt att hitta en långivare som godkänner dig för ett lån? Vi kan hjälpa dig att jämföra olika lån och hitta ett låneföretag som godkänner dig när banker säger nej.

Jämför lån trots låg deklarerad inkomst

Sidan innehåller annonser.

Får man låna pengar med låg inkomst?

Ja, det går att låna pengar även med låg inkomst. Vanligtvis kräver långivare minst 8 000 kronor i månadsinkomst för att bevilja ett lån. Det går däremot att ta lån med en inkomt på minst 2 000 kronor i månaden hos vissa långivare. 

Många långivare kräver inte heller en speciell form av inkomst, utan all typ inkomst är giltig. Detta inkluderar bland annat CSN-bidrag, sjukersättning, pension eller lön via projektanställning.

Grundkrav för att ta ett lån

För att du ska bli bevilja ett lån måste du först uppfylla några grundläggande krav, det gäller oavsett långivare eller hur mycket du försöker låna. Dessa grundkrav är:

  • Du måste vara minst 18 år.
  • Du måste vara folkbokförd i Sverige.
  • Du måste ha ett svenskt personnummer.
  • Du får inte ha några aktiva skulder hos Kronofogden.

Långivare har sedan egna krav utöver dessa. Vanliga krav är inkomstkrav, ett högre ålderskrav (20 eller 21 år) och att du ska ha god kreditvärdighet.

Lån utan anställning och med låg inkomst

Det går att låna även om du inte har en fast anställning, men utbudet av långivare kommer minska. Akutlån och andra mindre lån har vanligtvis lägre krav och godkänner fler inkomstkällor.

Utan fast anställning

Det finns flera långivare som godkänner låntagare utan fast anställning. Vanligtvis finns det krav på att du har minst 8 000-10 000 kronor i månaden i inkomst.

Deltidsanställning

En deltidsanställning kan räknas som en fast anställning om du är tillsvidareanställd. Beroende på lånets storlek och din kreditvärdighet i övrigt kan du få lån som deltidsanställd.

Timanställning

En timanställning är vanligt framförallt bland yngre och godkänns av många långivare. Det finns flera långivare som godkänner dig som timanställd att ta ett lån.

Projektanställning

Projektanställning räknas generellt inte som en stabil inkomstkälla. Däremot lån kan beviljas baserat på den deklarerade inkomsten från förra året, men den bör helst ha varit på över 100 000 kronor.

Egenföretagare

Egenföretagande godkänns som en inkomstkälla under förutsättningen att din deklarerade inkomst är tillräckligt hög. Långivare som kräver en fast anställning kommer att neka dig i de flesta fallen.

Med sjukersättning

Att låna med sjukersättning går i många fall men det blir ofta svårare att låna då din inkomst är lägre.

Försäkringskassan

Med sjukpenning kan du fortfarande få ett lån, under förutsättningen att långivaren godkänner det som en inkomst.

Som arbetslös

Som arbetslös är det svårare att få ett lån men det kan fortfarande vara möjligt. Var försiktig med att låna om du inte har en ekonomi som kan hantera det.

A-kassa

Att låna med a-kassa kan vara möjligt om långivaren inte kräver en fast anställning.

Inkomstförsäkring

Lån med inkomstförsäkring kan beviljas på samma sätt som att lån med a-kassa. Detta gäller enbart om långivaren accepterar inkomstförsäkring som en inkomst.

Som student

Studenter har ofta en låg inkomst, inte minst deklarerad inkomst om man är mellan 18 år och 20 år. Det gör det också svårare att bli beviljad ett lån. För att bli beviljad ett måste du vanligtvis hitta en långivare som ser studiebidrag som en inkomstkälla eller ha ett extraarbete. Det finns långivare som godkänner studentlån.

CSN

Många studenter har en låg inkomst genom exempelvis ett CSN-lån eller studiebidrag. Studiebidraget kan godkännas som en inkomst hos långivare, men inte hos alla. CSN-lånet räknas inte som en inkomst.

Extrajobb

En del studenter behöver ett extrajobb under studietiden. Vanligast är en timanställning. Detta kan förbättra dina chanser att få ett lån beviljat om långivaren accepterar det som en inkomstkälla.

Öka dina chanser att få ett lån med låg inkomst

Det finns flera saker du kan göra för att förbättra dina chanser att få ett lån. Det är i många fall viktigt att göra då en låg inkomst redan försämrar dina chanser.

Få ett positivt resultat på din KALP-kalkyl

En KALP-kalkyl innebär att man räknar ut hur mycket du har Kvar Att Leva På i slutet av månaden när alla dina utgifter har dragits av. Det är ofta en avgörande faktor hos långivare när man tittar på din ekonomi. Här ser du ett exempel på hur en sådan kalkyl ser ut, du kan använda den för att titta på din egen ekonomi.

Inkomst efter skatt10 000 kronor
Hyra3500
Mat1500
Försäkringar & El500
Kläder200
Hygien & Hälsa300
Transport/Resor500
Telefon, Internet & TV500
Övriga kostnader500
Lånekostnader1000
Resultat på KALP1500

Öka din inkomst

Har du en låg inkomst och kan inte få ett lån på grund av det kan det vara viktigt att titta på hur du kan förbättra din ekonomi. En högre lön är bara ett av flera sätt, du kan även titta på dina utgifter och se om det går att minska dessa.

Minska din skuldsättning

Genom att samla dina befintliga lån och krediter kan du både få en bättre ränta och en lägre månadskostnad. Det gör också att du ser ut som en bättre låntagare för långivare.

Öka din kreditvärdighet

Din inkomst är en av flera egenskaper som avgör hur din kreditvärdighet ser ut. Hög skuldsättning, betalningsanmärkningar och försenade inbetalningar påverkar också. Att vänta ut eventuella betalningsanmärkningar kan förbättra din kreditvärdighet och dina chanser att bli beviljad ett lån.

Tips inför att du ansöker om lån med låg inkomst

1. Välj ett lägre lånebelopp

Genom att välja ett lägre lånebelopp kan du få en bättre chans att bli beviljad exempelvis ett SMS-lån eller en kontokredit. En enkel tumregel är att du aldrig ska ansöka om mer än din årsinkomst, men det beror också på långivarens krav.

2. Välj en längre löptid

En längre löptid innebär en lägre månadskostnad, så om det är där problemet ligger så kan det förbättra dina chanser att bli beviljad ett lån. Tänk samtidigt på att en längre löptid innebär en högre totalkostnad, ha inte ett lån längre än nödvändigt. Du kan också betala av lånet snabbare än avtalat.

3. Jämför olika långivare

Genom att jämföra mellan flera olika långivare kan du förbättra dina chanser att bli beviljad ett lån. Du vet däremot inte om du blir beviljad ett lån innan du har skickat in en ansökan. 

Vid lån med låg inkomst kan du använda låneförmedlare för att hålla nere antalet förfrågningar hos UC. Antalet UC-förfrågningar kan påverka dina chanser att få ett större privatlån eller bolån i framtiden. 

4. Sök med en medlåntagare

Genom att använda en medsökande när du ska ta ett lån med låg inkomst har du en högre chans att bli beviljad. Ni har då ofta två inkomster vilket gör risken mindre för långivaren.

5. Samla lån dina befintliga lån och krediter

Genom att samla dina befintliga lån och krediter kan du få ned din månadskostnad och även få en bättre totalkostnad. Det ser också bättre ut i en KALP-kalkyl och kan göra så att du har råd med månadskostnaden för lånet du sökt.

Vanliga frågor och svar

Vilket är det lägsta inkomstkravet?

Det lägsta angivna inkomstkravet är 2 000 kronor i månaden, men det vanligaste är 8 000 kronor som lägsta inkomstkrav.

Vad räknas som låg inkomst?

Har du en årsinkomst under 100 000 kronor räknas det som en låg inkomst. Det innebär en inkomst på 8 000 kronor i månaden.

Kan jag låna med betalningsanmärkningar trots låg inkomst?

Ja, det går att få lån med betalningsanmärkning och låg inkomst, men det är svårare. Du bör helst ha under 10 anmärkningar och vanligtvis är det också ett krav att dessa är minst 6 månader gamla. Du bör också ha någon form av inkomst, även om den är låg. Att ta ett lån utan inkomst är sällan möjligt.

Vilka inkomster räknas med i min låneansökan?

Alla beskattningsbara inkomster räknas vanligtvis som en inkomst. Detta förutsatt att långivaren godkänner alternativa inkomstkällor. Det kan med andra ord vara inkomster från bland annat:
Studiebidrag
A-kassa
Sjukpenning
Inkomst från exempelvis projekt- eller timanställning.
Egenföretagande

Vilket lån är enklast att få med låg inkomst?

Det lån som är lättast att få med en låg inkomst är vanligtvis SMS-lån med låga krav. Kraven är låga då lånebeloppet ofta är mellan 1 000 till 50 000 kronor. Det finns bland annat långivare som accepterar betalningsanmärkningar, låg inkomst eller lånar ut till sjukpensionärer.

Författaren

Erik Söderlund

Senast uppdaterad: 3 september, 2022