Lån med låg kreditvärdighet

Att få lån med låg kreditvärdighet är svårare, men det behöver inte vara omöjligt. Vi på Lånoo hjälper dig att hitta det bästa lånet för dig och din ekonomiska situation.

Jämför SMS-lån med svag kreditvärdighet

Sidan innehåller annonser.

Kan man få ett sms lån med låg kreditvärdighet?

Ja, du kan få ett SMS-lån med låg kreditvärdighet. Ditt kreditbetyg kontrolleras alltid när du ska ta ett lån. När du har en låg kreditvärdighet innebär det en högre risk för långivaren att bevilja dig ett lån. 

Det går fortfarande att bli beviljad ett lån då flera långivare godkänner låg kreditvärdighet och genom att jämföra lån hos oss kan du hitta ett som passar dig och din ekonomi.

Grundkraven för lån med dåligt kreditbetyg

När du ska söka lån så finns det en rad olika krav som du måste uppfylla.

Grundkraven som alla måste uppfylla är:

  • Du måste vara minst 18 år.
  • Du har inga aktiva skulder hos Kronofogden.
  • Du ska vara skriven på en svensk adress.
  • Du bör ha ett svenskt personnummer.

Utöver grundkraven har långivare också sina egna krav. En del långivare har låga krav och beviljar nästan alla lån, även för den som har en låg kreditvärdighet. Andra långivare har högre krav och erbjuder ofta större lån. 

Har du dålig kreditvärdighet bör du söka dig till en långivare med låga krav eller försöka förbättra din kreditvärdighet.

En del långivare har högre ålderskrav än 18 år. Det kan till exempel vara 20 eller 21 år. Det kan också finnas en maxålder. Då måste du vara under denna ålder för att få ett lån beviljat, denna gräns är ofta 65-75 år för sms lån och mikrolån.

Många långivare ställer ett krav på din inkomst. Då måste du ha en viss månads- eller årsinkomst för att få ett lån. Det här kravet kan variera hos olika långivare och det finns även låneföretag som erbjuder lån utan inkomstkrav.

Lån med låg kreditvärdighet trots betalningsanmärkningar

Har du skulder hos Kronofogden så går det inte att få ett vanligt blancolån utan att ha någon form av säkerhet eller en medsökande. Detsamma gäller inte för betalningsanmärkningar. Det blir svårare att hitta en långivare då det påverkar din kreditvärdighet, men det finns låneföretag som erbjuder lån trots betalningsanmärkningar.

Kostar det mer att ta lån med dålig kreditvärdighet?

Kreditrisken gör att långivare ofta sätter en högre ränta på lånet. Det här gör att det ofta kostar mer för den som vill låna med dålig kreditvärdighet. Det är därför bra om du först försöker att förbättra din kreditvärdighet innan du tar ett lån, det kommer att innebära ett billigare lån. Genom att jämföra olika lån kan du hitta ett som passar din ekonomi och som samtidigt har den lägsta räntan.

Så fungerar kreditbetyg

När en kreditupplysning utförs får du ett kreditbetyg, det här fungerar som en riskprognos och är ett mått på din kreditvärdighet. Kreditupplysningsföretag har ofta sina egna kriterier och betygssystem.

Hos UC Kreditkollen kan du kontrollera din egen UC-score. Då får du ett score på din kreditvärdighet. Skalan är mellan 1-999, där ett högt nummer visar på en god kreditvärdighet och lägre tal på en dålig kreditvärdighet. Vid ett lån med UC så är din UC-score det som påverkar hur bra lånevillkor du får.

Du kan även kontrollera ditt kreditbetyg på Kreddy, MinKreditkoll eller MinUpplysning.

Anledningar till att ditt kreditbetyg är lågt

Det finns många faktorer som kan påverka din kreditvärdighet. Genom att vara medveten om dessa kan du också i många fall förebygga ett lågt kreditbetyg. Är ditt kreditbetyg redan lågt finns det flera åtgärder för att förbättra betyget.

Dålig ekonomi är det vanligaste

En dålig ekonomi i allmänhet är det som påverkar din kreditvärdighet. Det kan till exempel vara en låg årsinkomst eller att du saknar en fast inkomst. Hög skuldsättning från lån eller att det nyligen har skett stora förändringar i din privatekonomi är andra exempel. Det här påverkar din betalningsförmåga och kan göra det riskabelt att låna ut pengar till dig.

För många UC-förfrågningar

När du skickar in din ansökan till en långivare som utför kreditprövningar genom UC registreras detta som en förfrågan hos UC. Skickar du in många separata ansökningar så får du också många förfrågningar, vilket påverkar din kreditvärdighet. Det här sker vanligtvis när en låntagare ska jämföra räntor hos flera olika låneföretag. 

Undvik UC-förfrågningar genom att låna utan UC, eller genom att vänta ett par månader om du redan har många förfrågningar.

Skulder hos Kronofogden

Aktiva skulder hos Kronofogden kommer också att påverka din kreditvärdighet. Det större problemet här är att det är omöjligt att få lån med en aktiv skuld. Du behöver någon form av säkerhet för lånet, exempelvis en medsökande eller en värdesak. Ett vanligt smslån är därför inte aktuellt för de allra flesta som har aktiva skulder.

Betalningsanmärkningar kan också påverka

Betalningsanmärkningar kommer också att påverka din kreditvärdighet. Dessa finns vanligtvis kvar i 3 år, men till skillnad från aktiva skulder så går det fortfarande att hitta lån när du har betalningsanmärkningar. Det kan vara svårt med lån från banken, men mindre smslån och blancolån kan fortfarande vara ett alternativ.

Hur du kan öka ditt kreditbetyg

Har du redan en låg kreditvärdighet så finns det flera åtgärder som kan förbättra din kreditvärdighet. Det kan i vissa fall ta lite tid men det är viktigt att förbättra sitt kreditbetyg. Med ett bättre kreditbetyg får du enklare ett lån. 

Lös dina befintliga lån

Ett bra sätt att förbättra din kreditvärdighet är genom att betala av dina befintliga lån. Något som också kan vara en hjälp är att samla alla dina lån och krediter så att allt blir till ett enda lån, det här är framförallt viktigt om du har smslån eller dyra krediter då dessa ofta har en hög ränta. 

Det här är en tjänst som många långivare idag erbjuder, ett så kallat samlingslån. Att ha allt samlat i ett enda lån gör att du får ned din månadskostnad för lånen och samtidigt den totala kostnaden, du betalar bara ränta på ett enda lån istället för flera olika lån.

Vänta ut förfrågningar och anmärkningar

Betalningsanmärkningar och många förfrågningar hos UC kommer också att påverka ditt kreditbetyg. För att motverka det här kan du vänta ut dessa. Betalningsanmärkningar försvinner i regel efter 3 år och förfrågningar hos UC påverkar bara din kreditvärdighet i 3 till 6 månader. Har du möjlighet att vänta ut dessa så bör du göra det, det blir enklare att få ett lån och att få en mer förmånlig ränta.

För många förfrågningar hos UC kan också påverka dina chanser att bli beviljad ett lån. Utöver att vänta ut dessa kan du också förbättra dina chanser att bli beviljad genom att låna utan UC, då syns inte dessa förfrågningar när långivaren tar ut en kreditupplysning. Kreditupplysningen utförs då genom ett företag som Creditsafe, Safenode eller Bisnode.

Förbättra din ekonomi

Att förbättra din ekonomi i allmänhet är ett säkert sätt att också förbättra din kreditvärdighet. Det här kan vara att gå över till en fast inkomst, ta ett nytt jobb för att få en högre årsinkomst och andra liknande åtgärder. Det här är något man arbetar med långsiktigt och det påverkar inte kreditvärdigheten på en gång.

Avsluta krediter som inte används

Det är också bra att avsluta krediter som du inte använder, exempelvis ett kreditkort som aldrig används. Outnyttjade krediter påverkar också din kreditvärdighet och är en risk för långivaren när du ansöker om ett lån, nyttjar du krediten efter lånet har beviljats så kan det belasta din ekonomi och påverka din betalningsförmåga.

Minska dina utgifter

Att få ned dina månadskostnader är ett annat alternativ för att förbättra din ekonomi. Att flytta till ett billigare boende eller få en bättre ränta på dina befintliga lån är ett par exempel på det. Genom att göra en budget kan du lättare identifiera onödiga utgifter i hushållet och förbättra din ekonomi.

Hur du kan låna pengar snabbt med dålig kreditvärdighet

Det är inte omöjligt att låna pengar om du har en dålig kreditvärdighet, men det är svårare att hitta långivare som beviljar lån. Genom att veta vad långivaren tittar på kan du förbättra dina möjligheter att få ett lån. Det är också en stor skillnad mellan ett snabblån och ett större privatlån. Det senare kan det vara svårt att bli beviljad för om du har ekonomiska problem eller en låg kreditvärdighet, men ett litet snabblån kan ha låga krav i jämförelse.

Kontrollera att du uppfyller kraven

Har du en låg kreditvärdighet är det viktigt att du söker lån med låga krav. Du kommer att ha en bättre möjlighet att bli beviljad och du kan i många fall hitta låneföretag som godkänner en låg eller ingen inkomst, eller som godkänner att man har en inkomst som inte är genom en fast anställning. Jämför alltid kraven innan du skickar in din ansökan, uppfyller du inte kraven är det bättre att hitta en långivare där du gör det.

Ta lån utan UC

Vill du undvika att få för många förfrågningar ska du undvika UC, men det är inte den enda anledningen. Genom att ta lån utan UC så kan du i många fall få lånet lättare då dessa låneföretag generellt även har lägre krav.

Vanliga frågor om lån med svag kreditvärdighet

Vart kan man få lån med dålig kreditvärdighet?

Det finns flera långivare som erbjuder lån med dålig kreditvärdighet. Var noga med att jämföra dessa då en del erbjuder höga räntor, vilket leder till dyra lån.

Varför får jag inga lån någonstans?

Får du inga lån någonstans så innebär det ofta att det finns ett grundläggande krav som du inte uppfyller. Se över kraven hos långivaren och titta på vad det är du inte uppfyller, åtgärda sedan det problemet.

Var är det lättast att få sms lån?

Det är lättast att få smslån hos långivare med låga krav och som i regel försöker bevilja alla ansökningar. Dessa kan ibland ha en högre ränta men erbjuder enklare lån, ofta handlar det om mindre lån som du har under en kort period.

Kan jag som är sjukskriven få lån trots svag kreditvärdighet?

Ja, du som sjukskriven kan få ett lån även om du har en svag kreditvärdighet, men det blir svårare att bli beviljad ett lån. För att få lånet måste du välja en långivare som inte kräver en fast inkomst.

Varför påverkas min kreditvärdighet av många UC-förfrågningar?

Din kreditvärdighet påverkas av många UC-förfrågningar då det kan tolkas som att man har dåliga ekonomiska vanor. Exempelvis kan det tolkas som att ansökt om många lån (men ej blivit beviljad) eller att du har många olika abonnemang. Båda anledningar är ett problem för långivare då det höjer risken att låna ut pengar till dig.

Hur mycket kan jag låna trots jättedålig kreditvärdighet?

Exakt hur mycket du kan låna trots jättedålig kreditvärdighet beror helt på långivaren. För mindre smslån där du vill låna 1 00 eller kanske upp till 5 000 är i många fall möjligt, framförallt om du har en inkomst. Att låna över 25 000 kan däremot vara svårt.

Hur får jag reda på min kreditvärdighet?

Du får reda på din kreditvärdighet genom att göra en kreditupplysning på dig själv, vilket är enkelt och kan göras genom en av samma kreditupplysningsföretag som låneföretagen använder. Du kan också använda en app som Kreddy, MinKreditkoll, MinUpplysning eller UC Kreditkollen.

Författaren

Erik Söderlund

Senast uppdaterad: 5 september, 2022