Lån för skuldsatta – Banker som hjälper skuldsatta

Det är svårt att ta lån om man har skulder, men det är inte omöjligt. Vi på Lånoo kan hjälpa dig att hitta det bästa lånet även om du har skulder.


Jämför lån trots att du är skuldsatt

Sidan innehåller annonser.

Kan man låna pengar om man är skuldsatt?

Ja. Det går att låna pengar om man är skuldsatt, men det är svårare då långivare kan se dig som en högriskkund. Har du råd med månadskostnaden för ditt lån så brukar det inte vara några problem med att få ett lån. Har du däremot en aktiv skuld hos Kronofogden så kan du inte ta ett lån överhuvudtaget.

Om du är intresserad av att ta ett lån men har skulder till en annan långivare eller annat ärende har gått till Kronofogden, kan vi på Lånoo hjälpa dig. Vi gör det enklare att jämföra lån så att du hittar ett som passar dig och just din specifika situation.

Vanliga grundkrav för att låna som skuldsatt

  • Du måste vara minst 18 år för att få ett lån.
  • Du måste ha ett svenskt personnummer.
  • Du ska vara folkbokförd på en adress i Sverige.
  • Dina befintliga lån ska inte vara på mer än 300 000 kr.
  • Du får inte ha en aktiv skuld hos Kronogdemyndigheten.

Mer specifika krav kan finnas hos vissa långivare, exempelvis ett inkomstkrav eller antal kreditupplysningar. Det är därför viktigt att du ser över låneföretagets krav innan du gör ett val. Välj en långivare vars krav du uppfyller.

Långivare räknar på din betalningsförmåga

Alla långivare gör sin egen bedömning när du söker ett lån, det är därför svårt att säga redan nu om du blir beviljad eller inte. En del långivare beviljar nästan alla medan andra har höga krav på de låntagare de beviljar.

Det långivare framförallt granskar när du skickar in din ansökan är din ekonomi. Din inkomst och befintliga lån kan avgöra ifall du blir beviljad ett lån. Ofta kan du ha skulder från befintliga lån, så länge de inte överstiger 200 000 eller 300 000 kronor. Efter det blir det svårt att få ett lån.

Det allra viktigaste är som sagt att din ekonomi kan hantera det nya lånet som du har sökt. Gör den inte det så blir du nekad om du inte söker tillsammans med någon eller har en borgensman.

Långivare använder sig av KALP-kalkyl

När låneföretagen ska analysera din ekonomi inför ett lån så använder man sig ofta av en KALP-kalkyl. KALP står för ”Kvar Att Leva På” och är en sammanställnings av din ekonomi där man räknar på din nuvarande familjesituation och hur mycket du har kvar att leva på när lånet är betalat.

Utgifterna är räknade på schablon baserat på genomsnittliga levnadskostnader baserat på den familjesituation du befinner dig i.

Anser långivaren att kalkylen går ihop och att du kommer kunna hantera lånekostnaden har du god chans att bli beviljad. KALP är däremot inte det enda som vägs in beslutet. Kraven hos långivare varierar kraftigt och det är därför viktigt att du se till att uppfylla långivarens grundkrav innan du ansöker.

Olika typer av skulder

Det finns flera olika typer av skulder. Beroende på hur du är skuldsatt så kommer dina möjligheter att variera. Det är en stor skillnad på en skuld till privatpersoner och en skuld till Kronofogden. Det är också annorlunda när det handlar om ett lån till en långivare men som inte har gått över till Kronofogden.

Skuldsaldo hos Kronofogden

När du inte har betalat en räkning kan ett ärende till slut gå så långt att det hamnar hos Kronofogden, det här innebär en skuld som leder till en mängd begränsningar i ditt liv. Du får till exempel inte ta ett lån förens skulden är betalad.

Skulder till privatpersoner

Om en person anser att en annan privatperson är skyldiga pengar så går det att få ett betalningsföreläggande genom Kronofogden, vilket leder till att man kan få en skuld om man inte löser betalningsföreläggande i tid.

Så känner långivaren till dina skulder

Om ett låneföretag frågar dig om din ekonomi kan man känna att det vore bra att hålla tillbaka om en del uppgifter, men det lönar sig aldrig. Långivaren kan begära ett kontoutdrag, där man exempelvis kan se alla dina transaktioner hos banken under en viss tidsperiod. Detta brukar leda till att man få sitt lån nekat.

Var därför istället så ärlig som möjligt, det lönar sig i längden. Du måste alltid godkänna att kontoutdraget tas ut, men det går inte att undvika om långivaren ber om det utan då nekas du istället lånet.

Att samla lån kan vara en bra lösning om man har stora skulder

Har man stora skulder så är det en god idé att samla ihop alla sina lån och krediter. Det här kan förbättra din ekonomi och göra så att din kreditvärdighet blir bättre. Genom att samla ett lån får du ofta ned månadskostnaden på dina lån och du kan amortera ned lånen snabbare.

Lösenkrav kan förekomma vid samlingslån

När du ska ta ett samlingslån hos en långivare kommer du ofta behöva ställa upp på ett lösenkrav. Det här innebär att ditt lån endast kan användas för att lösa dina befintliga lån, så långivaren kommer att betala av lånen åt dig. Du lämnar alltså i förväg in uppgifter om dina befintliga skulder så att låneföretaget kan sköta allt åt dig.

Så förbättrar du dina chanser att få ett lån

Har du någon form av skulder så har du redan försämrade möjligheter att få ett lån. Du kan förbättra dina chanser genom en rad olika metoder, vissa är enklare än andra. Nedan följer de olika metoderna:

Förbättra din kreditvärdighet

Att förbättra din kreditvärdighet är viktigt om du har skulder då skulderna försämrar ditt kreditbetyg avsevärt. Även betalningsanmärkningar kan vara ett problem för din kreditvärdighet. Du bör därför se över din ekonomi och om det finns något du kan göra där. En bättre inkomst, färre antal skulder och mindre utgifter kan påverka den positivt.

Undvik UC när du lånar

Genom UC syns bland annat lån och skulder som du har, exempelvis när du har tagit ett lån från din bank. Söker du många lån så syns detta också genom UC och många förfrågningar försämrar dina chanser att bli beviljad ett lån.

Genom att söka ett lån utan UC får du bättre möjligheter att bli godkänd. Det är också ofta låga krav hos långivare som hellre använder Creditsafe eller Bisnode för sina kreditupplysningar.

Sök tillsammans med någon

Har du skulder hos Kronofogden så får du inte ta ett snabblån eller någon annan typ av privatlån som vanligt, det går däremot att kringgå genom att ha en medsökande eller borgensman. Det här innebär att du tar ut lånet tillsammans med någon och på så vis delar ansvaret över lånet. Det här gör också lånet säkrare för långivaren.

Frågor & svar

Här följer olika vanliga frågor och svar om att ta lån som skuldsatt.

Senast uppdaterad: 3 september, 2022