Lån med BankID

Ett lån med BankID gör att du kan få ditt lån snabbare och enklare. Vi hjälper dig att jämföra olika långivare för att hitta det bästa lånet med BankID för just dig.

Jämför lån med BankID

Sidan innehåller annonser.

Vad är ett lån med BankID?

Ett lån med BankID är ett lån som använder BankID för signering av låneansökan och låneavtalet. Lån med BankID har blivit populärt och erbjuds av de allra flesta långivare, vare sig det gäller privatlån, bolån eller snabblån.

Att tänka på innan man tar ett lån med BankID

Innan du tar ett lån med BankID finns det flera saker att tänka på, inte minst för att undvika onödiga utgifter som kan belasta din ekonomi. 

Undvik impulslån

Det är viktigt att undvika så kallade impulslån, lån som man tar trots att man egentligen inte akut behöver pengarna. Lån innebär alltid en kostnad och kan belasta din ekonomi, det är därför bättre att undvika dessa om det inte gäller ett akutlån eller något viktigt.

Kontrollera den effektiva räntan

Det är viktigt att skilja på den nominella och den effektiva räntan. Den effektiva räntan inkluderar både räntan på lånet (nominella) och avgifterna som tillkommer. Det är den effektiva räntan som visar vad totalkostnaden för lånet kommer vara.

Jämför även avgifterna

I den effektiva räntan räknas som sagt också olika avgifter in, dessa kan göra lånet dyrt. Titta framförallt efter höga avgifter som uppläggningsavgiften, den kan du i vissa fall undvika genom att välja en annan långivare. Återkommande avgifter som aviavgifter kan också innebära en hög totalkostnad när man ser på hela låneperioden.

Undvik skuldfällan

Du bör inte heller ta ett nytt lån för att betala av ett annat, det här är första steget in i skuldfällan. Det här kan påverka din ekonomiska situation och leda till långsiktiga problem som är svåra att lösa. Har du inte råd med ett lån bör du inte ta ett.

Grundkrav för ett lån med BankID

För att bli beviljad ett lån med BankID måste du uppfylla några krav. Dessa är grundläggande och finns hos alla långivare, oavsett om det gäller ett smslån eller ett större privatlån:

 • Du måste vara minst 18 år.
 • Du ska vara folkbokförd i Sverige.
 • Du måste ha ett svenskt personnummer.
 • Du ska inte ha några aktiva skulder hos Kronofogden.

Långivare har också egna krav utöver dessa. Det kan handla om ett högre ålderskrav eller mer specifika krav på din ekonomi. En del långivare kräver att du har en fast anställning medan andra låneföretag istället tittar på din kreditvärdighet och betalningsförmåga.

Så fungerar ett lån med BankID

Ett lån med BankID innebär att du signerar och bekräftar dina uppgifter med hjälp av BankID. Det här kan du göra genom en fil på datorn eller med hjälp av ett mobilt BankID, beroende på vilket du föredrar. I övrigt fungerar ansökan precis som vanligt:

 • Välj en långivare i vår lista.
 • Fyll i hur mycket du vill låna och under hur lång tid.
 • Fyll i dina personuppgifter och uppgifter om din ekonomi.
 • Signera ansökan med ditt BankID.
 • Långivaren tar en kreditupplysning.
 • Du får svar på ansökan.
 • Du får lånet utbetalt, om du blivit beviljad.

Fördelar med lån med BankID

Låna snabbare

Med BankID kan du signera din ansökan i samband med att du skickar in den. Det här gör att du i vissa fall kan få svar direkt på skärmen och i vissa fall kan du få direktutbetalning. Hos andra långivare får du lånet samma dag, medan andra erbjuder utbetalning först nästkommande bankdag. Detta beror på långivarens öppettider och bankens bryttid.

Är det viktigt att lånet kommer snabbt bör du söka dig till en långivare som erbjuder utbetalning dygnet runt, årets alla dagar.

Tryggare för dig och långivaren

När du använder BankID för att ta ett lån kan långivaren få ut nödvändig information om dig och din ekonomi snabbt, vilket gör det säkrare att bevilja dig ett lån och samtidigt minskar risken för dig att behöva skicka in kompletterande information

Nackdelar med lån med BankID

Det kan bli dyrt

Lån kan bli dyra på grund av en hög ränta och kostsamma avgifter. Det är därför viktigt att du jämför olika lån och hittar ett som du har råd med och som passar dina behov. Det är däremot inte exklusivt för lån där du kan signera med BankID, utan det gäller blancolån i allmänhet.

Vissa lån med BankID är högkostnadskrediter

Högkostnadskrediter är lån vars nominella ränta är 30% högre än referensräntan som Riksbanken sätter. Snabblån eller sms lån är ofta högkostnadskrediter, även fast det finns undantag.

Dessa lån leder ofta till återbetalningsproblem, skuldärende hos Kronofogden och i värsta fall, en betalningsanmärkning. Tänk igenom ditt beslut ett varv extra innan du lånar pengar.

Vanliga frågor & svar om lån med BankID

Senast uppdaterad: 12 juni, 2022