Lån med direktutbetalning

Ett lån med direktutbetalning är ett lån där långivaren har automatisk handläggning och kan bevilja din låneansökan direkt.

Vi på Lånoo har jämfört marknaden för lån med direktutbetalning. Vi jämför långivarna utifrån deras villkor, avgifter, beviljandegrad och tidigare kunders upplevelse.

Risker med lån med direktutbetalning

Innan du ansöker om ett lån så är det viktigt att du funderar på om du verkligen behöver det. Ett lån som du inte behöver kommer att innebära onödiga kostnader som kan påverka din ekonomiska situation negativt. Du kan riskera att få en betalningsanmärkning om du får återbetalningsproblem.

Är du sjukskriven, har a-kassa, pension eller en tidsbegränsad anställning kan det vara svårare att bli beviljad ett lån. Det är fortfarande möjligt, men det är viktigt att du ser över din budget. Har du inte råd med lånet är det bättre att avstå. 

Får du problem med att betala tillbaka ska du kontakta långivaren direkt. Vanligtvis går det att komma överens om en avbetalningsplan. Du bör inte ta ett nytt lån för att betala av ett annat. Det är lätt hänt att hamna i skuldfällan vilket kan leda till sämre beslutsfattning och ännu dyrare lånekostnader.

Typer av lån med direktutbetalning

Snabblån med direkt utbetalning dygnet runt

Det finns flera långivare som erbjuder direkta utbetalningar av ditt lån oavsett tidpunkt. Du kan få ditt lån utbetalt 24/7 genom att använda en långivare med automatisk handläggning. Många av dessa långivare ger svar på låneansökan direkt. Två exempel på långivare med direktutbetalning är Saldo och Northmill Bank.

Privatlån med direktutbetalning

För privatlån (blancolån) har du generellt färre alternativ för att få lånet utbetalt direkt. De traditionella privatlånen (banklån eller lån från ett privat kreditinstitut) erbjuder inte direktutbetalning. Däremot finns det större snabblån där du kan få upp till 70 000 kronor direkt utbetalt.

Kontokredit med direktutbetalning

Du kan även ansöka om en kontokredit och bli beviljad direkt, med en kontokredit får du en viss kreditgräns och kan betala av löpande mot krediten. Du kan fortsätta nyttja krediten under tiden du betalar av din tidigare kredit. En fördel med kontokredit är att du enbart betalar ränta på den delen av krediten du nyttjar. Däremot betalar du istället en uttagsavgift för varje uttag du gör.

Lån med direktutbetalning utan inkomst

Det finns flera långivare som erbjuder lån till dig med låg kreditvärdighet. Din kreditvärdighet styrs av bland annat din inkomst, dina befintliga skulder, betalningsanmärkningar och antalet kreditupplysningar (detta gäller enbart hos UC).

SMS-lån utan UC med direktutbetalning

Det finns många snabblån utan UC som erbjuder direktutbetalning. Detta innebär att långivaren inte kommer att kontrollera ditt kreditbetyg hos kreditupplysningsföretaget som UC. Istället används Creditsafe, Bisnode, Safenode, Valitive (f.d. Decidas) eller Syna. Ett lån utan UC kan vara ett sätt att få lån trots dåligt kreditbetyg. Det kan även vara ett bra alternativ om du inte vill försämra din kreditvärdighet, eller om du inte vill att SMS-lån syns hos UC.

Så får du lånet utbetalt direkt till ditt bankkonto

Långivaren bör ha samma bank som dig

För att få lånet snabbt bör långivaren ha samma bank som dig. Om långivaren har det möjliggör det för direkta överföringar mellan era bankkonton, oavsett veckodag och tid på dygnet. Generellt kan direkta utbetalningar ske till alla Sveriges storbanker (Nordea, Swedbank, Handelsbanken och SEB). Det är även vanligt med direktbetalningar till Danske Bank.

Alternativ: Sök dig till en långivare med Trustly eller Zimpler

Ifall du har en mindre bank, bör du söka dig till en långivare som använder sig av Trustly eller Zimpler. Dessa två tjänster gör det möjligt att få lånet utbetalt direkt till fler banker.

Få svar direkt: Långivaren måste ha automatisk handläggning

Med automatisk handläggning sker handläggningen helt automatiskt av långivaren. Du kan få besked på om du blivit beviljad lånet direkt, och utbetalningen kan även den ske direkt (förutsatt att ni har samma bank eller att lånet betalas ut innan bankernas bryttider).

Ansök om lånet tidigt på dagen

Om du inte har samma bank som långivaren eller att de inte har automatisk handläggning bör du söka om lånet tidigt på dagen. Detta för att säkerställa att lånet hinner behandlas och utbetalningen av lånet sker innan bankernas bryttider. Då kan du få lånet utbetalt till ditt konto redan samma dag.

Viktigt: Håll koll på bankernas bryttider

Om långivaren har en annan bank än dig är det viktigt att du håller koll på bryttiderna. Bryttiden är den tid då transaktioner mellan olika banker upphör att behandlas. Det är först nästkommande bankdag som transaktionerna behandlas igen.

BankBryttid
Nordea13:30
SEB13:45
Swedbank13:00
Handelsbanken14:00
Danske Bank13:30
Länsförsäkringar Bank13:45
Bryttiderna gäller vardagar. Görs betalningen på helger, röda dagar eller bankhelgdagar sker transaktionen först nästkommande bankdag. Gäller enbart transaktioner mellan olika banker.

Signera låneansökan och låneavtalet med BankID

Om du vill försäkra dig om att du får pengarna så snabbt som möjligt så är det viktigt att du använder BankID eller annan e-legitimation. Det innebär att du kan snabbt och enkelt kan signera låneansökan och låneavtalet direkt. Du får då ofta ett snabbt svar på din ansökan.

Om du inte använder BankID måste verifiering av din identitet ske på ett annat sätt. Det kan antingen vara genom ett telefonsamtal, genom att skriva under ett skuldebrev (som skickas hem till dig), kopia på din legitimation, bekräftelsebrev, Instantor eller genom ditt Personkonto hos Nordea. Dessa alternativ gör det omöjligt för dig att bli beviljad och få lånet utbetalt direkt då en handläggare måste gå igenom dina personhandlingar.

Läs även: Så får du ett lån utan BankID

Grundkrav för att låna pengar direkt

Grundkraven för att få låna pengar är:

 • Du måste vara minst 18 år gammal.
 • Du ska inte har några aktiva skulder hos Kronofogden.
 • Du har ett svenskt personnummer.
 • Du ska vara skriven på en svensk adress.

Utöver detta finns det även andra vanligt förekommande krav.

 • Inkomstkrav.
 • Krav på fast anställning.
 • Inga betalningsanmärkningar.
 • God kreditvärdighet.

Lån med direktutbetalning trots betalningsanmärkningar

Det kan vara svårt att få ett lån med direktutbetalning om du har betalningsanmärkningar. Många långivare ser betalningsanmärkningar som en varningssignal och kan därför välja att inte låna ut pengar till dig.

Det finns dock några alternativ att överväga om du har betalningsanmärkningar och behöver ett lån med direktutbetalning. En möjlighet är att söka lån från långivare som specialiserar sig på att låna ut till personer med dålig kreditvärdighet. Dessa långivare kan erbjuda högre räntor och avgifter, så det är viktigt att du förstår villkoren och kan betala tillbaka lånet i tid.

Exempel på långivare som erbjuder direktlån trots betalningsanmärkningar är Northmill Bank, Ferratum och Saldo.

Läs våra omdömen om långivarna

 • Saldo omdöme
 • Northmill Bank omdöme
 • Ferratum omdöme

Nackdelar med lån med direktutbetalning

Risk för impulslån

En nackdel med SMS-lån med direktutbetalning är att det finns en viss risk att man tar impulsiva lån som man inte behöver. Det förebygger du genom att fundera på din situation och om du verkligen behöver pengarna. Är det inte något akut eller viktigt så kan det vara bättre att vänta med lånet.

Hög ränta på snabblån

Snabblån kan ofta vara högkostnadskrediter (det vill säga att lånet har en effektiv ränta på mer än 30 procentenheter högre än referensräntan). Det som framförallt påverkar den effektiva räntan är avgifter kopplat till lånet (aviavgifter och uppläggningsavgiften). Snabblån är dyra lån som kan leda till återbetalningsproblem.

Betalar du inte tillbaka lånet blir lånet ännu dyrare. Detta då du måste betala dröjsmålsränta och påminnelseavgift(er). Om du inte betalar av lånet skickas det vidare till ett inkassobolag, även dessa tar en avgift (inkassoavgift). Om skulden inte betalas in till inkassobolaget går den vidare till Kronofogden och du kan få en betalningsanmärkning.

Var samtidigt försiktig med att ta nya snabblån för att betala av befintliga lån. Det kallas för skuldfällan och kan leda till långsiktiga ekonomiska problem.

Alternativ till att låna pengar direkt

Låna pengar hos en pantbank

En möjlighet är att vända sig till en pantbank där du kan låna pengar mot att lämna in något av värde som säkerhet. Du får tillbaka värdesaken när du betalar av lånet. Om du inte betalar av lånet kommer värdesaken säljas av pantbanken.

Låna pengar av familj eller vänner

En annan lösning kan vara att fråga familj eller vänner om hjälp med ett lån. Tänk på att inte skada din relation, och upprätta gärna ett låneavtal mellan er för att säkerställa att ni är överens om återbetalningstid och eventuella andra villkor.

Skaffa ett kreditkort

En tredje möjlighet är att skaffa ett kreditkort som kan användas i akuta situationer. Ett kreditkort innebär en kostnad i form av ränta och eventuella avgifter, däremot kan du få en räntefri period ifall du betalar tillbaka krediten inom en viss tidsram.

Så ansöker du om ett lån med direktutbetalning

 1. Välj långivare
 2. Fyll i låneansökan
 3. Signera låneansökan
 4. Få svar direkt
 5. Få pengarna utbetalda

Olika låneformer du kan få direkt

SMS-lån med direkt utbetalning

Behöver du låna en mindre summa är SMS-lån det snabbaste alternativet. Vanligtvis kan du få en utbetalning inom ett par minuter, i vissa fall upp till ett par timmar. Lånebeloppet på SMS-lån är vanligtvis mellan 1 000–50 000 kronor och den nominella räntan är vanligtvis mellan 20-39,9 %.

Exempel på SMS-lån med utbetalning direkt

 • Lumify: SMS lån mellan 2 000-70 000 kronor.
 • SMSpengar: Flexibelt SMS-lån mellan 1 000-30 000 kronor.
 • Snabbfinans: Snabblån mellan 5 000-30 000 kronor med direktutbetalning till de flesta banker.

Kontokrediter med direkt utbetalning

Kontokrediter är vanligtvis lån mellan 1 000-50 000 kronor och räntan är vanligtvis mellan 10-39,9 %. När kontokrediten är beviljad kan du använda den när du vill och betalar endast ränta för den kredit du nyttjat.

En kontokredit fungerar med andra ord som ett kreditkort, men utan det fysiska kortet. Det kan därför fungera som en buffert.

Exempel på kontokrediter med utbetalning direkt

 • Northmill: Kontokredit på 1 000-50 000 kronor med direkt utbetalning dygnet runt.
 • Ferratum: Kontokredit på 1 000-50 000 kronor och med direktutbetalning alla dagar i veckan.
 • Monara: Kontokredit på 1 000-30 000 kronor och direktutbetalning alla dagar på året, även röda dagar.
 • Vivus: Kontokredit 2 000-50 000 kronor. Det tillkommer en avgift för direktutbetalning, annars 7-10 dagar.
 • Credifi: Kontokredit på 2 000-50 000 kronor med direktutbetalning.
 • Fairlo: Kontokredit på 2 000-100 000 kronor med låg ränta och direktutbetalning.

Räkneexempel av kostnaden för lån direkt

Lånebelopp10 000 kr
Nominell ränta39 %
Löptid2 månader
Uppläggningsavgift395 kr
Aviavgift39 kr
Totalkostnad10 961 kr
Effektiv ränta111,77 %
Ränta488kr
Avgifter473kr

Kan jag låna pengar direkt om jag är utomlands?

Ja, det går att söka direktlån även om du är utomlands. Är du skriven i Sverige kan du fortfarande använda BankID eller e-legitimation och söka ett lån hos en svensk långivare. Utländska långivare kan inte erbjuda dig lån om du är skriven i Sverige.

Går det att låna pengar direkt med låg ränta?

Ja, det är möjligt att låna pengar direkt till låg ränta. Däremot är alternativen få, då lån med direkt utbetalning generellt är mikrolån i form av snabblån. Genom att hitta ett lån utan aviavgift och uppläggningsavgift kan du

Hur lång löptid har lån med direkt utbetalning?

Ett direktlån har generellt en löptid på 1-3 månader. För snabblån kan du förlänga lånet en gång, ifall du behöver förlänga återbetalningstiden.

Senast uppdaterad: 1 juni, 2023