Lån med låga krav – SMS lån utan höga krav

Lån med låga krav är bra för den som vill ha ett enkelt lån men som inte uppfyller de ofta höga kraven. Vi hjälper dig att hitta ett bra lån som passar för din situation.

Jämför långivare med låga krav

Sidan innehåller annonser.

Vad är ett lån med låga krav?

Ett lån med låga krav är ett bra alternativ för dig som annars har svårt att få lån. Oavsett varför du inte uppfyller vissa krav så finns det lån med lägre krav som kan passa dig. Låga krav innefattar bl.a. låga krav på inkomst, att långivaren accepterar betalningsanmärkningar, godkänner dig som sjukskriven, student, pensionär eller arbetslös.

Vilka behöver söka sig till lån utan höga krav

Du som är student med CSN och studiebidrag

För dig med studiebidrag, CSN-lån och utan eller med låg inkomst kan det vara svårare att bli beviljad lån. Söker du ett mindre lån finns det långivare som erbjuder lån trots att du är student. Dessa kallas ofta för studentlån.

Du kan i regel få ett lån oavsett om du pluggar på gymnasiet, högskola eller universitet.

Du som har låg kreditvärdighet

Har du låg kreditvärdighet, på grund av till exempel betalningsanmärkningar, låg inkomst, befintliga skulder eller på annat sätt anstängd ekonomi? Då blir du ofta nekad de större privatlånen som inte godkänner dig med svag kreditvärdighet.

Om du har låg deklarerad inkomst hos Skatteverket från ifjol kan detta påverka din beviljandegrad. SMS-lån brukar ofta bevilja dig med låg inkomst eller alternativ inkomst. Detta passar även dig som har utländsk inkomst.

Du som är arbetslös eller arbetssökande

För dig som är arbetslös eller arbetssökande kan det vara svårt att få lån. Långivare med lägre krav kan godkänna dig som har a-kassa som inkomstkälla. Detta gäller även dig som är arbetssökande och får ersättning från Försäkringskassan.

Du som är pensionär

För dig som pensionär kan valmöjligheterna för lån vara färre, då långivare ofta vill se en stabil fast inkomst. Snabblån på mindre belopp kan ofta godkänna dig som pensionär ifall du behöver pengar för att täcka upp en oväntad utgift. Detta gäller även dig som förtidspensionär.

Du som är sjukskriven och får sjukpenning

Du som lider av en långtidssjukdom och får sjukpenning kan få mindre lån beviljade hos långivare med låga krav.

Du med en osäker anställningsform

Har du timanställning, deltidsanställning eller vikariat? Långivare gör en bedömning för att säkerställa att du kan betala av lånet du ansökt om. Vissa anställningsformer anses vara av högre risk än andra, och därför kan det leda till att du blir nekad av traditionella långivare.

Grundkrav för lån

Kraven hos respektive långivare varierar, men det finns grundkrav för att få ta ett lån i Sverige. Grundkraven är följande:

  • Du måste vara minst 18 år.
  • Du måste vara folkbokförd i Sverige.
  • Du ska ha ett svenskt personnummer.
  • Du ska inte ha någon aktiv skuld hos Kronofogden.

En del långivare ställer krav på en högre ålder eller ett inkomstkrav. För ett lån med låga krav kan det betyda ett väldigt lågt inkomstkrav. Vissa långivare har inte något inkomstkrav alls.

Risker med sms lån med låga krav

Det finns risker med att ta ett lån med låga krav. SMS-lån är ofta väldigt dyra och leder ofta till ärenden hos Kronfogden. Får du ett betalningsföreläggande hos Kronofogden är det av största vikt att du försöker betala av skulden så fort som möjligt, så att du slipper en betalningsanmärkning. Du bör därför ta det första inkassokravet på största möjliga allvar.

Betala av lånet i tid

Betalar du inte av lånet i tid kommer du dels få högre kostnader (dröjsmålsränta och, i vissa fall, inkassoavgift). Se därför till redan innan att du kommer kunna amortera ned lånet i den takt som är bestämt. 

Du bör sätta upp autogiro som drar lånekostnaden varje månad automatiskt så att du inte behöver tänka på detta. Du kan behöva leva mer sparsamt under återbetalningstiden.

Konsumentverkets regleringar för snabblån

Konsumentverket har satt upp nya regler kring lån med en nominell ränta på mer än 30% över referensräntan (som sätts av Riksbanken). Dessa lån kallas högkostnadskrediter och markeras tydligt ut med en varningstriangel i all form av marknadsföring för dessa lån.

Att tänka på när du ska ta ett lån med låga krav

Undvik onödigt dyra lån

Bland det första du bör titta på när du jämför olika låneföretag är deras effektiva räntor. Den kan skilja sig väldigt mycket mellan olika långivare och det kan leda till att du tar ett onödigt dyrt lån om du inte är vaksam. Titta efter det lån som ger dig den allra lägsta effektiva räntan, då blir den totala kostnaden för lånet lägre.

Det går ofta att hitta långivare som inte har vissa avgifter som andra har. Det finns till exempel uppläggningsavgiften, en form av startkostnad för lånet. Den kan ligga på upp till 895 kronor och bara genom att slippa den blir lånet ofta betydligt billigare. Även aviavgiften kan till viss mån undvikas.

Ta ett lån med låga krav utan UC

När du ska ta ett lån så kommer långivaren alltid att utföra en kreditupplysning, det här är enligt lag och går inte att undvika. Har du för många upplysningar under kort tid via UC kan det påverka dina chanser att få lån hos storbankerna, det påverkar nämligen din kreditvärdighet.

Motverka det här genom att istället ta ett snabblån utan UC, kreditupplysningarna utförs istället genom företag som Creditsafe, Bisnode eller Safenode. Då kommer dina kreditupplysningar inte att registreras hos UC och din kreditvärdighet påverkas ej.

Öka dina chanser med en borgenär eller medsökande

Med en borgenär eller medsökande med stabil inkomst kan du lättare bli beviljad lån, även de med högre krav. Detta leder i sin tur ofta till lägre effektiv ränta och billigare lån.

Typer av lån med låga krav

Privatlån med låga krav

Det finns vissa privatlån med lägre krav. Däremot ställs det ofta krav på inkomst och i övrigt en stabil ekonomi. Privatlån (även kallat blancolån) handlar ofta om större lånebelopp, vilket gör att risken ökar för långivaren. Därför ställer de generellt högre krav.

Snabblån med låga krav

Snabblån är den vanligaste lånetypen när man söker efter lån med låga krav. Detta då de är kortsiktiga lån med generellt låga lånebelopp. Dessa bör enbart användas i akuta fall när en oväntad utgift dyker upp.

Kontokredit med låga krav

Att låna med kontokredit har ökat i popularitet de senaste åren. En kontokredit är ett lån där du kan blir beviljad en viss kredit, och kan välja hur mycket av krediten du vill nyttja. Du betalar enbart ränta på den delen av krediten du tagit ut.

P2P-lån med låga krav

Att lån av andra privatpersoner kan vara ett bra sätt. Idag finns det låneförmedlare som hjälper dig hitta rika privatpersoner som kan tänka sig låna ut pengar till dig. Dessa lån kan generellt ha lägre krav, beroende på långivarnas riskaptit.

Så får du ditt lån med låga krav snabbt

Ofta när man tar ett lån är man i behov av att få pengarna så snabbt som möjligt. Snabblån går ofta att få samma dag eller senast dagen därpå, men det finns ett par saker att tänka på.

Använd BankID

Till att börja med bör du ta lånet med BankID, då kan du få lånet godkänt samma dag. Använder du inte din e-legitimation så måste du istället skicka in bilder på legitimationshandlingar (ID-kort, pass eller körkort) alternativt verifiera dig själv genom ett telefonsamtal med en handläggare.

Detta kräver att du ansökt under långivarens öppettider och att de hinner behandla din ansökan under deras öppettider.

Skicka in din ansökan tidigt

Det är också viktigt att du skickar in din ansökan så tidigt som möjligt, gärna på morgonen när långivaren precis öppnat. Om din ansökan blir godkänd under förmiddagen får du dina pengar troligtvis inom de närmsta timmarna.

Alternativ: Använd en långivare med automatisk handläggning

Vissa långivare erbjuder automatisk handläggning vilket innebär att deras system gör själva handläggningen av låneansökan. Då kan du ofta få besked direkt och lånet utbetalt även utanför långivaren öppettider.

Ha gärna samma bank som långivaren

Det är viktigt att du har samma bank som långivaren. Då kan du få din utbetalning direkt när du får ditt lån godkänt. Har du inte samma bank så måste du hålla koll på bankernas bryttider så att du verkligen kan få pengarna direkt, annars kommer de först nästkommande bankdag.

Långivare med direktutbetalningar erbjuder ofta direktlån till dig med konto hos en av storbankerna. Har du konto hos Nordea, Handelsbanken, SEB, Swedbank eller Danske Bank har du möjlighet att få ditt lån direkt, dygnet runt.

Använder långivaren Trustly eller Zimpler kan även du med Länsförsäkringar och Sparbanken få lån utbetalt direkt.

Ta inte ett lån i onödan

Ett lån innebär alltid en kostnad då du ska betala tillbaka pengarna och räntan. Det bästa för din ekonomi är därför att undvika lån om det inte är nödvändigt. Det är också viktigt att du tittar på din ekonomi och att den faktiskt klarar av ett lån.

Konsumtionslån eller impulslån rekommenderar vi att du försöker undvika helt och hållet. Försök istället spara ihop pengar för att köpa det du vill, även fast det kommer dröja något längre är det ett betydligt bättre alternativ i längden.

Undvik skuldfällan

Ta inte ett nytt lån för att betala tillbaka ett annat, då riskerar du att fastna i skuldfällan. Undantaget är om du har flera lån och ska samla dessa genom ett samlingslån, då kan det vara bra för din ekonomi att ta ett nytt lån.

Lån med låga krav trots betalningsanmärkningar

Har du betalningsanmärkningar är det viktigt att du har en i övrigt stabil ekonomi. Antalet anmärkningar och hur länge sedan du fick dessa kan också komma att påverka om du blir beviljad lånet eller ej. Den senaste anmärkningen bör vara minst 6 månader gammal.

Det kan ändå vara svårt att få ett lån om du har anmärkningar, men med lån utan höga krav blir det lite enklare.

Frågor & svar om lån med låga krav

Senast uppdaterad: 11 september, 2022