Lån med utbetalning samma dag

Ett lån med utbetalning samma dag kan hjälpa dig ifall du står inför en akut situation och behöver pengar. Det är dock viktigt att säkerställa att lånet faktiskt blir utbetalt samma dag, genom att använda en långivare med samma bank som dig och att använda en långivare med automatisk handläggning.

Vi har jämfört alla långivare med utbetalning samma dag.

Risker med lån med utbetalning samma dag

Lån med utbetalning samma dag är oftast högkostnadskrediter. Det vill säga lån och krediter med hög ränta och dyra avgifter. De har dessutom ofta låga krav. Dessa två faktorer, i kombination med kort återbetalningstid (löptid), gör att många låntagare får återbetalningsproblem.

Att inte betala i tid innebär dels ytterligare kostnader, i form av dröjsmålsränta och eventuellt en inkassoavgift om din skuld skickas till ett inkassobolag. Om du inte betalar av skulden till inkassobolaget kan du få ett betalningsföreläggande hos Kronofogden. Hos Kronofogden riskerar du att få en betalningsanmärkning om du inte ifrågasätter betalningsföreläggandet eller betalar av skulden direkt.

En betalningsanmärkning kan hindra för dig att ingå avtal i 3 år framåt (t.ex. hyresavtal, abonnemang och låneavtal).

Finns det lån med utbetalning samma dag?

Ja, det finns lån med utbetalning samma dag. Det finns flera långivare som erbjuder direkutbetalningar, på vardagar, helgdagar och dygnet runt. Beroende på när du ansöker om lånet kommer utbudet av långivare variera. Exempel på långivare som erbjuder utbetalning samma dag är Ferratum, Northmill och Saldo.

Olika tider du kan få lånet utbetalt

Låna pengar samma dag utan UC

De allra flesta långivare i vår kartläggning över lån med utbetalning samma dag använder inte UC för kreditupplysningar. Istället använder de sig av kreditupplysningar genom Bisnode, Creditsafe eller Safenode. Detta gör att du enkelt kan undvika fler UC-förfrågningar.

Låna pengar samma dag trots betalningsanmärkning

Det finns flera långivare som godkänner betalningsanmärkningar, och som dessutom betalar ut lånet samma dag. Har du en eller flera anmärkningar kommer det ställas högre krav på din kreditvärdighet (t.ex. kan du behöva ha en fast inkomst och en god privatekonomi).

Krav för att låna pengar idag

När du ska ta ett lån så behöver du först uppfylla följande grundkrav.

  • Du måste vara minst 18 år gammal.
  • Du måste vara folkbokförd i Sverige.
  • Du måste ha ett svenskt personnummer.
  • Du får inte ha en aktiv skuld hos Kronofogden.

Utöver dessa krav kan långivare ha egna krav. Dessa kan variera en del. Vissa långivare kan till exempel kräva att låntagaren är minst 21 år. I många fall finns det ett inkomstkrav, däremot finns långivare som inte har ett inkomstkrav. Flera långivare godkänner betalningsanmärkningar, medan andra inte gör det.

Att tänka på för att få lånet utbetalt samma dag

Använd en långivare med samma bank som dig

För att få dina pengar samma dag så bör ha samma bank som din långivare. Då behöver du inte ta hänsyn till bankernas bryttider.

Lån du kan få till din bank idag

Du kan även ta ett lån med en betaltjänster som möjliggör direkta utbetalningar av lån (t.ex. Zimpler eller Trustly).

Betaltjänster som möjliggör direktbetalning

Om du inte har samma bank eller kan använda en betaltjänst som ovan, så är det viktigt att du skickar in din ansökan så tidigt som möjligt, gärna på morgonen eller förmiddagen. Om lånet blir beviljat innan bryttiderna hos din bank så kan du få pengarna samma dag. Tänk på att de flesta långivare använder sig av manuell handläggning. Då behöver en handläggare bevilja din ansökan under arbetstid för att du ska få ditt lån utbetalt samma dag.

Tips: Använd en långivare med direktutbetalning dygnet runt

Använd BankID

Genom att ansöka om lånet med BankID kan du verifiera din identitet direkt och signera låneansökan utan manuell verifikation. Annars kommer du behöva verifiera din identitet, vilket ofta ökar tiden det tar att ansöka och bli beviljad ett lån.

Fördelar med SMS-lån samma dag

Snabb utbetalning

SMS-lån har snabba utbetalningstider. Du kan ofta få svar direkt på skärmen, och få lånet utbetalt inom minuter. I vissa fall kan du behöva vänta i 1-3 timmar på utbetalning. I några fall får du lånet först nästkommande bankdag, men detta är inte speciellt vanligt.

Låga krav

För dig med ansträngd ekonomi, låg inkomst eller betalningsanmärkningar kan ett snabblån med direktutbetalning idag vara ett godtagbart alternativ. Om du inte blir beviljad lån hos andra de traditionella bankerna kan du behöva vända dig till snabblån.

Nackdelar med lån samma dag

Dyra lån

Snabblån är ofta dyra. Detta beror på att de ofta har en hög nominell ränta, har dyra avgifter i form av en uppläggningsavgift (startavgift), månatliga aviavgifter samt eventuellt en administrationsavgift. Jämför alltid den effektiva räntan när du jämför långivare för att se lånets faktiska kostnad.

Termen högkostnadskredit infördes i september 2018, vilket innefattar lån och krediter med en effektiv ränta högre än 30 procentenheter över Riksbankens referensränta. Dessa lån måste tydligt markeras upp som ”högkostnadskredit” i all form av marknadsföring, med en varningstriangel och vart man kan vända sig för skuldrådgivning.

Så ansöker du om ett lån idag

  • Välj en långivare
  • Ange önskat lånebelopp och löptid
  • Fyll i dina personuppgifter
  • Signera med e-legitimation (BankID)
  • Få svar på din låneansökan
  • Få lånet utbetalt till ditt bankkonto idag

Räkneexempel på kostnaden för ett samma dag-lån

Lånebelopp3 000 kronor
Löptid3 månader
Ränta39 %
Uppläggningsavgift495 kr
Aviavgift50 kr
Totalkostnad3 840 kr
Effektiv ränta414,85 %
Räntekostnad195 kr
Avgifter645 kr

Vanliga frågor och svar

Kan man få lånet utbetalt via Swish idag?

Det finns inga långivare som erbjuder SMS-lån med utbetalning via Swish. Om du vill ha pengarna snabbt bör du alltid dubbelkolla vilka betalningsmetoder som långivaren använder och erbjuder, och välja ett lån som är snabbt och enkelt.

Kan man ta ett större privatlån och få pengarna samma dag?

Gränsen mellan snabblån och privatlån är idag men det går absolut att hitta privatlån som erbjuder utbetalning samma dag. Det kan däremot vara svårare då privatlån rent generellt är större och kräver mer handläggningstid. Kraven är generellt sett högre, vilket också är värt att ha i åtanke.

Kan man få lån samma dag även på helgen?

En del långivare erbjuder utbetalningar under helg, kväll, och nattetid. Det här är inte lika vanligt så det är viktigt att du kontrollerar om låneföretaget faktiskt erbjuder det. I dessa fall måste du använda samma bank som långivaren, annars kommer det dröja till nästa bankdag innan du får ut lånet.

Finns det P2P-lån med utbetalning samma dag?

Nej, det finns inga P2P-lån med utbetalning samma dag.

Kan man låna pengar samma dag på semestern?

Ja, du kan få lånet utbetalt idag under semestern. Har du semester och semesterkassan inte riktigt räcker till? Då kan det vara lockande att ta ett snabblån. Innan du tar ett lån under semestertider är det dock viktig att tänka igenom ditt beslut. Ett lån ska betalas tillbaka. Det är viktigt att du har råd att betala tillbaka lånet.

Undvik att låna för konsumtion, och ta bara ett snabblån vid akuta situationer där det är enda lösningen.

Hur snabbt får jag pengarna på kontot?

Hur snabbt du får dina pengar beror helt på långivaren och vilka banker som är involverade. För att få dina pengar så snabbt som möjligt bör du skicka in din ansökan så tidigt som möjligt under deras öppettider, gärna ha samma bank som långivaren och du bör använda BankID.

Använder du inte BankID för lånet kommer man istället behöva verifiera dig genom telefon, bild av legitimationshandling eller att en pinkod skickas hem till dig. Detta gör att processen går betydligt långsammare än med BankID.

Behöver jag lämna någon säkerhet när jag vill låna pengar samma dag?

Nej, du behöver inte lämna någon säkerhet om du vill låna pengar med utbetalning samma dag.

Senast uppdaterad: 24 april, 2023