Lån med utländsk inkomst

Jobbar du i Norge eller Danmark men bor i Sverige? För dig som nolltaxerar i Sverige kan det bli svårare att få lån. I vår sammanställning har vi listat de långivare som erbjuder lån med de 

Jämför lån för utländsk inkomst

Sidan innehåller annonser.

Kan man få lån med utländsk inkomst?

Ja, man kan få lån med utländsk inkomst. Ofta kräver det dock lite mer av dig som låntagare i ansökningsprocessen, där du måste uppvisa att du har en fast inkomst och att du är kreditvärdig. I deklarationen hos Skatteverket uppvisas inte utländsk inkomst.

Lån med norsk eller dansk inkomst

Är du en gränsgångare eller gränspendlare mellan Sverige och Norge, eller Sverige och Danmark får du antagligen lönen utbetalda av din arbetsgivare i DKK eller NOK. I kreditprövningen syns inte utländsk inkomst, vilket gör det mer omständigt att få lån utan svensk inkomst

Krav för dig som vill låna med utländsk inkomst

Grundkrav för lån i Sverige gäller samtliga lån i Sverige:

  • Du måste vara minst 18 år.
  • Du får inte ha en aktiv skuld hos Kronofogden.
  • Du har ett svenskt personnummer.
  • Du ska vara folkbokförd på en svensk adress.

Utöver grundkraven behöver du ha en god kreditvärdighet. Långivaren kommer göra en bedömning utifrån din senaste deklaration, lönespecifikationer, anställningsavtal eller löneutdrag från ditt utländska bankkonto. 

Har du betalningsanmärkningar eller på annat sätt låg kreditvärdighet kan dina chanser att få ett lån försämras.

Vilka lån kan man ta med nolltaxerad inkomst

Privatlån med utländsk inkomst

Privatlån kan du ta trots utländsk inkomst. Detta då vissa långivaren valt att godkänna utländsk inkomst. Enklast är om du har en fast inkomst från någon av grannländerna, det vill säga Norge, Danmark eller Finland.

Bolån med utländsk inkomst

Generellt behöver inte utländsk inkomst betyda att din beviljandegrad för ett bolån minskar. Däremot kommer banken vilja säkerställa att din betalningsförmåga är stabilt trots att valutan du får lön i skulle försvagas. Större banker som Swedbank godkänner generellt bolån med utländsk inkomst.

Snabblån med utländsk inkomst

Snabblån, eller SMS-lån som det ofta kallas, har generellt lägre krav på dig som låntagare. Detta beror på att lånen har lägre löptid och lägre lånebelopp. Dessa långivare har större aptit för kreditrisker. Du kan ofta ta ett SMS-lån med utländsk inkomst utan några större problem.

Du måste ofta kontakta långivaren och få en manuell handläggning av just ditt ärende. Automatiska handläggningssystem kan nämligen neka dig ifall du har nolltaxerat i Sverige.

Pantlån med utländsk inkomst

Du kan inte ta ett pantlån med utländsk inkomst hos de pantbanker som är etablerade i Sverige (till exempel Sefina Pantbank och Pantbanken).

Frågor & svar om lån med utländsk inkomst

Författaren

Erik Söderlund

Senast uppdaterad: 15 juni, 2022