Lån som arbetslös

När man är arbetslös är det svårare att få ett lån, men det är inte omöjligt. Vi hjälper dig att hitta det bästa lånet för dig som arbetslös genom vår lista där vi jämför olika långivare.

Jämför lån som arbetslös/arbetssökande

Sidan innehåller annonser.

Kan man få lån som arbetslös?

Ja, det går att få ett lån som arbetslös. Det krävs att du har någon form av inkomst, det kan t.ex vara CSN-bidrag, a-kassa, pension och sjukpenning. Andra långivare har inget specifikt inkomstkrav överhuvudtaget. Att låna som arbetslös kan i många fall innebära får du en hög ränta på lånet.

Lån för arbetslösa utan UC

Som arbetssökande kan du få lån utan UC. Det finns flera långivare som använder sig av andra kreditupplysningsföretag, t.ex. Bisnode, Creditsafe eller Safenode. Då slipper du för många förfrågningar hos UC och att ditt lån registreras hos UC.

Krav för att få lån trots arbetslöshet

För att kunna få ett lån måste du uppfylla en del krav. Dels måste du uppnå grundkraven för lån i Sverige:

  • Du måste vara minst 18 år.
  • Du har ett svenskt personnummer
  • Du måste vara folkbokförd i Sverige
  • Du får inte ha en aktiv skuld hos Kronofodgen

Utöver dessa så har låneföretag också sina egna krav. Det är vanligt med inkomstkrav eller på god kreditvärdighet. Om kraven är för höga hos en långivare så bör du istället titta vidare efter ett lån där kraven matchar dig bättre.

Att få lån som arbetslös när man har betalningsanmärkningar

Om du har betalningsanmärkningar är det också svårare att få ett lån. Är du också arbetslös ovanpå det finns det få långivare erbjuder lån. Förbättra dina chanser med en långivare som har låga krav

Tänk på att det inte går att få ett lån om du har aktiva skulder hos Kronofogden. Det är inte tillåtet för låneföretag att bevilja lån i dessa situationer.

Inkomstkrav för arbetslösa

Exempel på typer av inkomst som kan räknas:

Det finns långivare som godkänner andra inkomstkällor än lön från arbete. Följande inkomster kan räknas med av långivare:

Även inkomster från egenföretagande, deltidsarbete eller projektanställning godkänns hos många långivare. Ofta anges det i deras krav vilka inkomster de godkänner.

Att tänka på när du ska söka lån som arbetslös

Titta på den effektiva räntan

Har du inte en stabil inkomst är det ännu viktigare att du ser över utgifterna för lånet. Genom att jämföra olika lån kan du också enklare hitta lån med en låg ränta.

Den nominella räntan är det som avgör hur mycket du ska betala tillbaka på lånet, men det är inte den enda kostnaden då du också har avgifter. Den effektiva räntan är den totala kostnaden för lånet och räknar också in dessa, så det är alltid den du bör fokusera på och jämföra.

Det kan också finnas kortare lån på 30 dagar där det finns en möjlighet att hitta räntefria lån.

Lättare att få mindre SMS-lån

Att vara arbetslös innebär en högre risk för låneföretaget och det är därför många nekar arbetslösa lån. Genom att söka mindre lån kan du ofta förbättra dina chanser att få lånet beviljat. 

SMS-lån har ofta låga krav. Dessa passar dig som inte är arbetslös och därför har svårt att få vanliga banklån.

Sök med någon annan

När du är arbetslös så anses det vara en risk för långivare att godkänna dig för ett lån. Om du gör något för att sänka risken för långivaren så har du lättare att få ett lån.

Du kan till exempel söka lånet tillsammans med någon. Har din medsökande ett jobb och en stabil inkomst kommer det omedelbart att förbättra dina chanser att få ett lån.

Fördelar med lån som arbetslös

Att ta ett lån som arbetslös kan bli nödvändigt då man inte alltid har en buffert redo för oväntade utgifter. Det är därför bra att det fortfarande går att låna i många fall även om du är arbetslös. Några av fördelarna är:

  • Du får ett lån med relativt låga krav på din inkomst.
  • Du kan ta ett lån även om du har en inkomst som inte är en fast anställning.

Nackdelar med lån som arbetslös

Att låna som arbetslös är inte alltid det bästa alternativet. Tänk därför på eventuella nackdelar som:

  • Långivare som godkänner arbetslösa har ofta höga räntor.
  • Är din ekonomi inte stabil kan det leda till skulder och betalningsanmärkningar.
  • Dessa lån har låga krav så risken för onödiga impulslån finns.

Risk med SMS-lån som arbetslös

Det finns en risk att du får återbetalningsproblem om du tar ett SMS-lån och är arbetslös. Ifall du inte betalar av lånet i tid kan din skuld skickas vidare till ett inkassobolag. Då tillkommer en inkassoavgift. Betalar du inte inkassobolaget kan det skickas vidare till Kronofogden.

Om du inte direkt betalar av skulden hos Kronofogden får du en betalningsanmärkning. En betalningsanmärkning kan begränsa dig från att ingå avtal med t.ex. Hyresvärdar och kreditgivare i 3 år.

KALP-kalkyl för att bedöma din betalningsförmåga som arbetslös

När du är arbetslös och ska ta ett lån kommer långivaren att räkna på din betalningsförmåga. Det gör man genom en KALP-kalp, vilket står för Kvar Att Leva På. Här räknar man på dina inkomster och utgifter för att räkna ut om din ekonomi klarar av lånet eller inte.

Får man då i kalkylen fram att du har tillräckligt med pengar över i slutet på månaden för att du ska ha råd att betala för lånet så godkänns din ansökan.

Varför det är dyrare att låna pengar som arbetslös?

Det är dyrare att låna som arbetslös då det innebär en högre risk för långivaren. Långivare som godkänner arbetslösa har därför en högre effektiv ränta.

Vanliga frågor och svar

Får man låna pengar om man är arbetslös?

Ja, man får låna pengar om man är arbetslös. Det kan däremot påverka dina möjligheter att bli beviljad ett lån och i många fall får du en hög ränta på lånet.

När man inte får lån någonstans?

När man inte får lån någonstans kan man antingen prova på en långivare med låga krav som beviljar alla lån eller så kan man se över vilka krav det är man inte uppfyller som gör att man blir nekad.

Hur mycket kan jag låna som arbetslös?

Hur mycket du kan låna som arbetslös beror på långivaren, men generellt är det möjligt att låna mellan 1 000 till 50 000 kr. I vissa fall kan du få större lån om du har någon form av inkomst eller en medsökande.

Kan jag låna pengar med låg inkomst som arbetslös?

Ja, du kan låna pengar med en låg inkomst som arbetslös. Du kommer däremot enbart bli beviljad mindre lån, såsom t.ex. SMS-lån.

Hur snabbt kan man låna pengar utan anställning?

Utan anställning kan man låna pengar med direktutbetalning om man har ett bankkonto hos exempelvis SEB, Swedbank, Handelsbanken, Danske Bank eller Nordea. Det kan också gå att låna dygnet runt hos långivare som har automatisk handläggning av ansökningar.

Det finns också långivare som utför utbetalningar genom tjänster som Zimpler eller Trustly. Även dessa kan erbjuda utbetalningar på helger och kvällar.

Författaren

Erik Söderlund

Senast uppdaterad: 24 september, 2022