Låna pengar under 20 år

För dig som är under 20 år kan det vara svårare att få ett lån, framförallt om du inte har en fast inkomst. Vi har jämfört marknadens olika lån för dig under 20 år och hjälper dig att hitta ett som passar dig.

Jämför lån under 20 år

Sidan innehåller annonser.

Kan jag låna om jag är under 20 år?

Ja, det går att låna även om du är under 20 år. Har du en fast inkomst och god kreditvärdighet kan du få lån hos traditionella banker. Om du inte har det måste du istället ta ett snabblån eller ett mindre privatlån.

SMS-lån under 20 år trots betalningsanmärkningar

Det går att låna när du är under 20 år även om du har betalningsanmärkningar. Det kan bli svårare och vanligtvis förekommer det krav om hur många anmärkningar du får ha som mest och hur gamla dessa ska vara. Den senaste anmärkningen bör vara äldre än 6 månader.

Att tänka på innan du tar ett lån under 20 år

Innan du som är under 20 år tar ett lån finns det ett par saker att tänka på så att du inte utsätter din ekonomi för onödiga problem med ett dyrt lån.

Undvik impulslån

Många av lånen för personer under 20 år har höga räntor och avgifter. Du bör därför endast ta lån när det är akut. Kan du istället spara ihop pengarna är det bättre att göra det, då slipper du kostnaderna som ett lån innebär.

Vanligt med återbetalningsproblem

Många unga under 20 som lånar pengar får återbetalningsproblem. Detta kan sätta dig i en kärv ekonomisk position. Detta kan leda till en betalningsanmärkning hos Kronofogden, vilket kan ställa till problem för att få hyreskontrakt, abonnemang och lån hos banker.

Kontrollera räntan på lånet

Det är viktigt att jämföra den effektiva räntan när du tittar på olika lån. Den innehåller både räntan på lånet (nominell ränta) och alla tillkommande avgifter, du får då veta vad totalkostnaden för lånet blir.

Jämför avgifterna

Dyra startavgifter som uppläggningsavgiften går att undvika genom att välja rätt långivare. Tar du till exempel ett mindre swishlån kan en startavgift på 500 kronor göra lånet dyrare än nödvändigt, så det är viktigt att hitta långivare med så få avgifter som möjligt. Försäkra dig också om att det inte finns några dolda avgifter.

Undvik skuldfällan

Du bör aldrig ta ett lån för att betala av ett befintligt lån, det är så du hamnar i skuldfällan. Har du inte råd med ett lån ska undvika att ta ett, annars riskerar du att få problem att återbetala lånet vilket kan leda till skulder och betalningsanmärkningar.

Grundkrav för att få ett lån när man är under 20 år

För att bli beviljad ett lån måste du först uppfylla grundkraven. Dessa grundkrav gäller för alla oavsett om du är 18 år, 20 år eller ännu äldre:

  • Du måste vara minst 18 år.
  • Du får inte ha en aktiv skuld hos Kronofogden.
  • Du ska vara folkbokförd i Sverige.
  • Du ska ha ett svenskt personnummer.

Långivare har sedan sina egna krav utöver grundkraven. Vanliga krav kan vara att du ska ha en fast inkomst eller en viss årsinkomst.

Orsaker till att du under 20 år blir nekad ett lån

Du har låg kreditvärdighet

Låg kreditvärdighet är vanligt bland unga människor och det är ett vanligt skäl till att långivare inte beviljar lån. Betalningsanmärkningar, skulder, eller en låg inkomst kan leda till ett lågt kreditbetyg. Tänk också på att det som syns i en kreditupplysning är förra årets deklarerade inkomst, har du nyligen börjat jobba så syns det inte.

Vanligare att vara utan fast anställning när man är under 20 år

Många 20-åringar har ingen fast anställning för att man fortfarande studerar eller precis börjat arbeta. Det innebär en högre risk för långivare och man blir därför lätt nekad. Det finns en del lån med högre beviljandegrad som har låga inkomstkrav, men har du ingen inkomst alls blir det svårare.

Lån utan inkomst när du är under 20 år

Det är svårare att bli beviljad ett lån om du inte har en deklarerad inkomst, oavsett ålder. Det finns långivare som har en hög beviljandegrad och har låga eller inga inkomstkrav. Dessa brukar bevilja lån även för personer under 20 år.

Risker med att låna när man är under 20 år

Ett lån kan orsaka ekonomiska problem

Ett lån ska alltid betalas tillbaka och har du en låg eller ingen inkomst kan det leda till problem. Kan du inte återbetala ett lån slutar det med skulder och betalningsanmärkningar.

En betalningsanmärkningar finns registrerad i 3 år och hindrar dig från att köpa saker på avbetalning och att ta nya lån, inte minst bolån och banklån blir svåra att få.

Din ekonomiska situation kan förändras

När man är ung är det inte ovanligt att ens ekonomiska situation kan förändras ganska plötsligt, det måste man tänka på innan man tar ett lån. Planerar du att inom en nära framtid börja studera så måste du till exempel tänka på hur din inkomst kan påverkas av det.

Vanliga frågor & svar om lån för dig under 20 år

Kan man låna när man är under 18?

Nej, det går inte att ta ett lån om man är under 18. Att vara myndig (minst 18 år) är ett av grundkraven för att ta ett lån i Sverige.

Finns det lån utan UC när man är under 20 år?

Ja, det finns lån utan UC som beviljas till personer som är under 20 år. Inte minst snabblån och SMS-lån kan beviljas till unga låntagare. Kreditupplysningen tas då genom Creditsafe, Bisnode eller Safenode.

Hur mycket får man som är under 20 år låna?

Exakt hur mycket du som är under 20 år kan låna beror på långivaren. För personer under 20 år är det vanligast med lån mellan 1 000 kronor och 50 000 kronor, men din inkomst påverkar hur mycket du blir beviljad. Du kan även bli beviljad större privatlån, då kan lånebeloppet stäcka sig till 600 000 kronor.

Vilka långivare erbjuder lån till personer som är under 20 år?

Det är bland annat följande långivare som erbjuder SMS-lån till dig under 20 år:
northmill bank
Lumify
Loanstep
Klara Lån
Credifi
KlickLån
Fairlo
Advisa
Lendo

Vi uppdaterar vår lista kontinuerligt med nya långivare som godkänner låntagare som är under 20 år.

Går det att låna under 20 år på helgen?

Ja, det finns lån med direktutbetalninghelger, många snabblån godkänner låntagare som är under 20 år.

Kan man ta lån som student?

Ja, du kan ta lån som student. Det kan bli svårare att bli beviljad ett lån, men det finns långivare som har låga inkomstkrav eller som godkänner CSN som en inkomst.

Författaren

Erik Söderlund

Senast uppdaterad: 18 juli, 2022