Gratis smslån – Jämför snabblån som är gratis


Med gratis sms lån har du chansen att låna pengar utan kostnad under en kortare tidsperiod. På Lånoo hjälper vi dig att jämföra gratis smslån för att hitta det bästa för dig och din situation.

X

Det bästa X hittar du hos X.

Jämför gratis sms lån

Sidan innehåller annonser.

Finns det sms lån som är helt gratis?

Det finns smslån som är helt gratis utan någon ränta. Det handlar om kortare och mindre lån som kan komma till användning när du får en mindre oväntad utgift. Du kan i många fall låna 1000, 2000 eller 3000 kronor utan ränta i 14 till 30 dagar.

Färre långivare erbjuder gratis sms lån

Konsumentverket, de som granskar snabblåneföretagens marknadsföring, slog 2013 ner på långivare som uttryckte att de erbjöd gratis smslån (då de faktiskt måste betalas tillbaka och således inte är gratis i den bemärkelsen). Detta har gjort att antalet långivare som explicit benämner deras snabblån som gratis minskat.

Däremot finns det en hel del låneaktörer kvar på marknaden som erbjuder räntefria lån på 14-30 dagar. När vi pratar om gratis smslån är det viktigt att ha detta i åtanke. Lånen är inte gratis, utan de måste betalas tillbaka. Betalar du däremot tillbaka lånet inom löptiden så behöver du inte betala någon ränta.

Undvik avgifter på gratis lån

När du ska ta ett mikrolån så är det även viktigt att du tittar på eventuella avgifter. Ett lån utan ränta behöver inte betyda att det inte tillkommer några avgifter. Ibland tillkommer bland annat kostnader för fakturering, uppläggning och andra administrativa avgifter.

Det är ofta avgifterna som står för majoriteten av totalkostnaden för ett snabblån. Du kan ofta undvika en del av dessa avgifter om du jämför olika långivare hos oss på Lånoo.

Grundkrav för gratis smslån

För att du ska kunna få ett sms lån gratis så måste du först uppfylla en del krav. Långivare måste ställa dessa krav enligt lag och det går inte att undvika.

  • Du måste vara minst 18 år gammal.
  • Du ska vara fri från skulder hos Kronofogden.
  • Du har en fast adress i Sverige.
  • Du bör ha ett svenskt personnummer.

Detta är bara de grundläggande kraven, varje långivare kan sedan ha sina egna krav utöver dessa. För gratis smslån så är det vanligtvis ganska låga krav och man beviljar de flesta, men det kan fortfarande finnas exempelvis krav på inkomst.

Låna pengar räntefritt trots betalningsanmärkningar

Det är ett krav att du inte har några skulder hos Kronofogden, annars får du inte låna pengar i Sverige. Det finns däremot inga krav på att du måste vara fri från betalningsanmärkningar. Dessa försämrar din kreditvärdighet och gör det svårare att få ett gratis snabblån, men det behöver inte vara omöjligt.

Antalet betalningsanmärkningar och hur länge det är sedan du fick dessa är det avgörande. Det bör ha gått minst 6 månader sedan den senaste och du bör ha under 10 anmärkningar. Exakta krav kan variera så jämför olika lån för ett som passar antalet anmärkningar som du har.

Fördelar med gratis smslån

Gratis smslån är i grunden enklare lån att bli beviljad. Det innebär en hel del fördelar när man jämför med vanliga lån. För många kan ett sådant lån passa bättre än andra typer av lån utan säkerhet.

Du får ett billigare lån

Då lånet är gratis så har du alltså ingen ränta, det gör lånet bra mycket billigare än andra privatlån som finns på marknaden. Dessa lån kan vara bra när du är i ett behov av en mindre summa pengar.

Ofta ett snabbare alternativ

Gratis smslån kan vara smidiga för den som behöver pengar snabbt eller som bara behöver ta ett mindre lån. Du kan ofta få lånet utbetalt samma dag som du söker det, så länge som du söker lånet tidigt nog under långivarens öppettider. Har du samma bank som långivaren kan du få en utbetalning direkt när din ansökan har godkänts, som på t.ex. Nordea, SEB, Swedbank, Danske Bank och Handelsbanken.

Lägre krav än andra lån

Ofta har dessa sms lån ganska låga krav, så det är enklare för dig att bli beviljad. Det är också utan UC i många fall vilket både gör det enklare att få lånet men också bra för den som vill undvika Upplysningscentralen.

Nackdelar med gratis smslån

Ett gratis smslån kan vara smidigt i många fall men det betyder inte att lånen är felfria. Det är viktigt att känna till nackdelarna innan du tar ett kostnadsfritt lån. Det är framförallt viktigt att förstå riskerna och begränsningarna med lånen.

Du kan bara ha lånet under en kort period

Vanligtvis är dessa lån endast räntefria under 14-30 dagar. Det är med andra ord kortsiktiga lån. Ibland går det att förlänga lånen men då tillkommer en förlängningsavgift och det finns då ränta på lånet.

Det går inte att låna mycket

Dessa lån är också ganska begränsade i storlek. Du kan alltså inte låna tusentals kronor hos de allra flesta långivare. Istället så får du nöja dig med 1 000 – 3 000 kr. I ett par sällsynta fall går det att låna mer än så men du hittar vanligtvis inte gratis smslån över 10 000 kronor.

Lånen kan bli dyra

Tänk också på att ett räntefritt lån inte alltid är avgiftsfritt. Det är något man alltid måste kontrollera när man söker ett gratis sms lån. Är lånet utan ränta så kan det ändå bli dyrt om det sedan tillkommer dyra uppläggnings- och avi-avgifter, eller andra administrativa avgifter.

Sms lån gratis i 30 dagar

Vanligtvis så får du dessa lån under 30 dagar. Du har alltså ett räntefritt lån under en månad och sedan betalar du tillbaka lånet. Hos vissa långivare kan du förlänga lånet men då måste du vanligtvis betala ränta för den andra månaden.

Tänk också på att dessa lån endast kan förlängas en enda gång. Det kan också innebära en förlängningsavgift, vilket kan göra så att lånet blir dyrare. Det är framförallt något att tänka på när du använder ett räntefritt lån som första månaden inte kostade något.

Erbjuds framförallt till nya kunder

Det är vanligt att du erbjuds smslån gratis första gången du lånar från det specifika låneföretaget, men framtida snabblån från långivaren är inte gratis. Det fungerar som en typ av marknadsföring för låneföretagen.

Så får du ett sms lån 14 dagar gratis

När du tar ett lån gäller alltid en ångerrätt i 14 dagar. Det innebär att du kan ta ett snabblån, ångra det inom 14 dagar och du har då 30 dagar på dig att betala tillbaka det lånade beloppet. Du betalar då ingen ränta och dina 30 dagar börjar från den dag du ångrar lånet.

Gratis smslån utan UC

Om du får för många förfrågningar hos UC eller tar smslån i allmänhet där UC används för att utföra kreditupplysningen så kan det påverka dina framtida möjligheter att få ett lån. Det kan till exempel vara ett problem när du ska ta ett lån hos banken.

Många gratis smslån är utan UC, man använder alltså inte Upplysningscentralen utan istället används ett annat företag som Creditsafe, Safenode eller Bisnode.

Frågor & svar om gratis smslån

Här följer en del vanliga frågor om gratis smslån och svaren på dessa.

Författaren

Erik Söderlund

Senast uppdaterad: 5 maj, 2022