Lån utan uppläggningsavgift:
Jämför lån utan startkostnad

Söker du efter ett lån utan en uppläggningsavgift? Vi hjälper dig att hitta och jämföra långivare som låter dig låna pengar utan en hög startkostnad.

Jämför lån utan uppläggningsavgift

Sidan innehåller annonser.

Vad är ett lån utan uppläggningsavgift?

Ett lån utan uppläggningsavgift är ett lån utan en startavgift. Uppläggningsavgiften kan i många fall kan göra ditt lån dyrt, framförallt om du tar ett mindre sms lån. Den här avgiften kan du i många fall undvika genom att välja långivare med omsorg.

Ibland kallas uppläggningsavgiften för ansökningsavgift. Avgiften ska täcka den tid som långivaren lagt på handläggningen av din låneansökan. Fr

Grundkrav för lån utan uppläggningsavgift

För att du ska bli beviljad ett lån finns det ett par grundkrav som alla låntagare måste uppfylla.

  • Du måste vara minst 18 år.
  • Du får inte ha en aktiv skuld hos Kronofogden.
  • Du har ett svenskt personnummer.
  • Du ska vara folkbokförd på en svensk adress.

Låneföretag kan sedan ha krav utöver dessa, ett vanligt sådant är ett inkomstkrav och att du är fri från betalningsanmärkningar. Jämför långivare för att hitta en som har krav som passar dig och din ekonomiska situation.

Avgiften kan variera i storlek

Hur stor uppläggningsavgiften är varierar baserat på långivare och låntyp. För snabblån är uppläggningsavgiften mellan 0 till 895 kr. Snittkostnaden för uppläggningsavgifter landar på 250 kronor. Privatlånen i vår kartläggning har ingen uppstartsavgift.

Uppläggningsavgiften påverkar mindre lån mest

En uppläggningsavgift på ett par hundra kronor kan göra stor skillnad i totalkostnaden för ditt lån. Speciellt märkbart blir det ifall du lånar en mindre summa

Det är inte alltid billigare utan uppläggningsavgift

En uppläggningsavgift kan göra lånet dyrare, men det betyder inte att ett lån utan avgiften garanterat är billigare. Det är viktigt att jämföra den effektiva räntan innan du tar ett lån, i den har man också räknat med andra sorteras avgifter. 

Lån utan uppläggningsavgift kan ha andra avgifter

Uppläggningsavgiften är den stora startkostnaden som är viktig att titta efter, men det är inte den enda avgiften som ett lån kan ha. Det här är ytterligare en detalj du måste titta på när du jämför långivare, även en liten avgift kan göra totalkostnaden för lånet hög när du måste betala den varje månad.

Aviavgift

En aviavgift eller faktureringsavgift som det också kallas kan ligga på allt från 0 och 60 kr. Det är en liten kostnad när du tittar på den månadsvis, men under ett år kan det bli ganska mycket pengar. Det finns långivare som har en låg aviavgift vilket kan göra totalkostnaden på lånet lägre. Det finns också allt fler låneföretag som inte tar tar ut någon aviavgift.

Uttagsavgift

En uttagsavgift kan du få om du har sökt en kontokredit. Det här är en avgift som du betalar när du ska göra ett uttag på krediten. Den är på så sätt en typ av startavgift för kontokrediter och liknar uppläggningsavgiften, med skillnaden att du betalar uttagsavgifter varje gång du gör ett uttag.

Förlängningsavgift

Förlänger du ditt lån kan det också tillkomma en avgift, det här kan göra ett korta lån dyrare. Det är inte alla långivare som har en avgift för förlängningar eller som ens erbjuder lån med förlängning, men när man har det så är den ofta på 100 till 300 kr.

Avgifter vid förseningar

Det kan tillkomma påminnelseavgifter eller inkassoavgifter om du blir sen med att betala lånet eller inte betalar tillbaka alls. Det här kan leda till skulder och bör därför undvikas. Klarar din ekonomiska situation inte av ett lån gör du bäst i att undvika att söka ett.

Förseningsavgifter anses vara oskäligt enligt Konsumentverket och är därav förbjudet.

Fördelar med lån utan uppläggningsavgift

Lån utan uppläggningsavgifter kan vara användningsbara när man ska ta ett kortare lån, det blir ofta billigare när du inte har en hög startkostnad för ett lån som du endast ska ha under någon månad.

Billigare lån

Ett kortare smslån blir ofta billigare om du inte har en uppläggningsavgift. För längre lån så är räntan det avgörande och ett lån behöver inte nödvändigtvis bli billigare bara för att du inte har någon uppläggningsavgift. Det är därför viktigt att titta på den effektiva räntan, inte bara vilka avgifter som tillkommer.

Du kan låna pengar snabbare

Lån utan uppläggningsavgifter är ofta mindre lån och dessa kan i många fall betalas ut samma dag eller inom ett dygn. Är det viktigt för dig att låna pengar snabbt behöver du också titta på långivarens utbetalningstider, inte bara deras avgifter.

Enklare att få ett lån

Då dessa lån i många fall är mindre blancolån så är kraven i många fall inte höga. Med låga krav kan du enklare få lånet, men kraven blir givetvis högre när du vill ta ett större lån. För att bli beviljad ett större lån kommer din inkomst, ålder och din kreditvärdighet att vara väldigt viktig.

Nackdelar med lån utan uppläggningsavgift

Lån medför alltid en del risker som man bör vara försiktig med. Det handlar framförallt om hur det kan påverka dig ekonomiskt och att du inte bör ta fler lån än vad du faktiskt behöver.

Det kan bli dyrare än man först tror

Smslån och andra blancolån kan bli dyra, även om du kommer undan uppläggningsavgifter. Det handlar om så kallade högkostnadskrediter. Dessa har en effektiv ränta som är minst 30% högre än den referensränta som sätts av Riksbanken varje halvår. Det är därför viktigt att hitta lånet med den lägsta effektiva räntan.

Risk för impulslån

När det är enklare att ta lån finns det alltid en risk att man tar ett lån istället för att spara ihop pengarna själv. Det behöver inte vara ett problem, men det är viktigt att du tänker på vilka kostnader som ett lån innebär. För korta lån kan det bli billigare om du tar ett räntefritt lån, men ibland kan det vara bättre att undvika att låna helt.

Frågor & svar om uppläggningsfria lån

Författaren

Erik Söderlund

Senast uppdaterad: 20 juni, 2022