Lån trots Kronofogden – Låna pengar med aktiv skuld hos KFM


Har du aktiva skulder är det omöjligt att få ett lån utan säkerhet, men det går om du har en säkerhet eller medlåntagare. Vi hjälper dig att hitta ett bra lån och reder ut vad som gäller när man ska låna trots skulder hos Kronofogden.

Bästa lånet med aktiv skuld hos Kronofogden 2022

Sidan innehåller annonser.

Kan jag låna pengar trots skulder hos Kronofogden?

Ja. Det går att låna pengar även om du har skulder hos Kronofogden, men det blir definitivt svårare och du får troligtvis tänka om lite kring lånet. Du kan inte ta vanliga sms lån utan det handlar istället om privatlån med säkerhet, alltså att du antingen söker lånet tillsammans med någon annan eller genom att du pantsätter en värdessak eller bostad. Lånoo hjälper dig att hitta rätt alternativ för det här.

Finns det smslån med skuldsaldo hos KFM?

För att kunna söka ett vanligt snabblån måste du vara fri från skulder, men betalningsanmärkningar går däremot bra. Dessa lån är utan säkerhet och då kan man inte ha skulder, så om din plan var att snabbt låna några tusenlappar så kommer det att bli svårt om du har aktiva skulder.

Fördelar och nackdelar med att låna pengar med skuldsaldo hos Kronofogden

Det är inte alltid en bra idé att låna pengar om du redan har ett skuldsaldo, risken finns att du gör det värre. Samtidigt finns det en del situationer då ett lån kan hjälpa dig att förbättra din ekonomi.

Det viktiga är med andra ord att tittar på din ekonomiska situation och kontrollerar om lånet är till nytta för den eller om det bara kommer att göra dina problem värre. Ta sedan ett beslut baserat på det.

Fördelar

Det finns något som kallas för omstartslån och dessa använder man för att samla ihop dyra lån och krediter. Det här gör att du kan samla ihop dina skulder och betala av dessa, och då samla alla skulder hos en enskild långivare.

Det här innebär ofta en lägre ränta och ett billigare lån då flera mindre lån och krediter nästan alltid har en högre ränta. Att bli av med ett skuldsaldo hos Kronofogden är också väldigt viktigt så att du kan fokusera på att förbättra din ekonomi i allmänhet.

Nackdelar

Nackdelen är att du inte alltid vet om du faktiskt ska ta ett lån. Att ta ett lån när du redan har ett skuldsaldo hos Kronofogden är minst sagt riskfyllt. Det är därför väldigt viktigt att du räknar på det hela och ser över om det faktiskt skulle gynna din ekonomi.

Det är också viktigt att inte ta några impulsiva beslut. Ett lån kommer att påverka dig ett tag framöver så det är viktigt att titta på alla olika alternativ och sedan ta det beslut som är bäst för dig och din ekonomi.

Olika lån för dig med kronofogdenskulder

Det finns som sagt två olika lån som brukar vara aktuella för den som har ett aktivt skuldsaldo. Det ena är pantlån där du fortfarande kan ta lånet ensam. Det andra är att du har en borgenär eller en medsökande. Båda har sina för- och nackdelar så det är värt att titta på båda.

Pantlån

Ett pantlån är ett helt vanligt privatlån men där du pantsätter en värdesak. Du får sedan låna det belopp som värdesaken är värd. Det kan till exempel handla om en bil, båt eller en bostad. Om du sedan inte betalar tillbaka lånet så får långivaren sälja det du pantsatte. Det här är alltså motsatsen mot ett blancolån.

Lån med medsökare eller borgenär

Du kan med hjälp av en utomstående person som borgenär också få ett lån med ett skuldsaldo hos Kronofogden. Det man gör här är att du söker lånet tillsammans med den här personen, som kan vara till exempel din partner eller en god vän. Ni blir då också båda betalningsskyldiga och dina skulder behöver inte vara ett lika stort hinder.

Alternativ för dig som vill låna med aktiva skulder

Om du har ett skuldsaldo så är det som sagt ibland bättre att inte låna mer pengar. Det är samtidigt väldigt viktigt att du ordnar din ekonomiska situation, det kommer att göra ditt liv enklare och inte minst mindre stressigt när du är av med skulden. Du har ett par olika alternativ som kan hjälpa dig.

Låna pengar av privatpersoner

Det är som sagt otroligt svårt att få ett lån med skulder hos Kronofogden. Det kan då vara aktuellt att låna av en familjemedlem eller en god vän. Antingen att den personen lånar ut sina sparpengar till dig, eller så tar personen ett lån i sitt namn som du sedan lånar av.

Fördelen är att du vanligtvis får en lägre kostnad för lånet och du känner också långivaren personligen. Det finns samtidigt nackdelar. Det är mer riskfyllt för långivaren och det kan uppstå bråk och gräl om det inte riktigt går som planerat. Du slipper samtidigt många förfrågningar som du annars kan få när du söker vanliga lån.

Det finns tyvärr inga peer to peer lån (P2P-lån) för dig med skuldsaldo hos Kronofogden (KFM).

Använd en skuldrådgivare

Om du har skulder och är osäker på hur du ska förbättra din situation så har kommunen något som heter Skuld- och Budgetrådgivare. Det här är en person som kan hjälpa dig, bland annat med bra information om vilka skulder som ska prioriteras. Du kan också få hjälp med att se över din ekonomi och lägga upp en budget för en bättre ekonomi i framtiden.

Skuldsanering

Om du har försökt att betala av skulderna men det inte verkar fungera så kan det bli aktuellt med en skuldsanering. Kronofogden gör då en avbetalningsplan med dig där du lever på existensminimum i 5 år och man utmäter en del av din lön, sedan stryks alla dina skulder.

Det här kan vara lite jobbigt under de 5 åren men sedan är du helt fri. Tänk på att kraven är ganska höga, du måste aktivt försökt att betala av skulden för att det ska godkännas. Du måste också vara ansvarsfull under din skuldsanering och inte till exempel undanhålla inkomster eller slösa på dina pengar. Under tiden kan du inte ta nya smslån eller köpa saker på avbetalning.

Nystartslån

Ett nystartslån, även kallat omstartslån, är ett samlingslån du kan ta för att samla lån och krediter. Tanken är att man tar ett större lån och samlar alla smålån under ett och samma lån. Då blir man ofta av med dyra räntor och avgifter.

Bli av med skuld hos Kronofogden

Att bli av med sin skuld hos Kronofogden är en enkel process. Du bör först och främst fokusera på att försöka betala av dina skulder när du fått betalningsföreläggande hos Kronofogden. Kontakta företaget du har skulden hos för att se om du kan komma fram till en avbetalningsplan som passar.

Har du en väldigt ansträngd ekonomi och inte kommer kunna betala av skulden på överskådlig framtid så kan du ansöka om skuldsanering. Skuldsanering är en process som tar 5 år, så detta är något du bara ska ansöka om ifall du inte ser en annan utväg på din situation.

Frågor & svar om lån trots Kronofogden

Om du har några frågor eller funderingar så hittar du kanske svaren på dessa här. Vi har tagit alla vanliga frågor som låntagare brukar ha gällande att låna trots skulder hos KF, och sedan har vi svarat på alla.

Författaren

Erik Söderlund

Senast uppdaterad: 8 maj, 2022