Låna pengar snabbt

Är du i behov av att låna pengar snabbt och enkelt?

Vi på Lånoo har jämfört alla snabba och enkla lån, utifrån långivarnas villkor, räntor, avgifter och utbetalningstid.

Risker med att låna pengar snabbt

Att låna pengar snabbt innebär en risk. Detta på grund av att du impulsivt kan ansöka och bli beviljad lånet, utan att du verkligen tänkt igenom om du har råd att betala av lånet eller om du verkligen behöver lånet. Vi rekommenderar att du tänker igenom ifall du verkligen behöver lånet innan du ansöker om det.

Tänk på att många snabba lån är högkostnadskrediter. Det betyder att den effektiva räntan är 30 procentenheter högre än referensräntan. Dessa lån och krediter leder ofta till återbetalningsproblem. Om du inte betalar tillbaka i tid skickas skulden först till inkasso, sedan till Kronofogden. Om du inte betalar skulden hos Kronofogden får du en betalningsanmärkning. En betalningsanmärkning sätter dig i en svår ekonomisk sits i 3 år framöver, där du kan få svårt att bli beviljad abonnemang, hyresavtal eller låneavtal.

Tips: Om du behöver låna en mindre summa kan du se över ifall du kan låna hos en pantbank, låna av familj eller vänner eller sälja produkter du inte använder dig av.

Vad är ett snabbt och enkelt lån?

Ett snabbt och enkelt lån är ett lån med en enkel låneansökan och snabb utbetalningstid. I de flesta fall är snabblånen de enklaste och snabbaste lånen du kan få. Ett snabblån har generellt hög effektiv ränta, men samtidigt är beviljadegraden högre vilket passar för personer med låg kreditvärdighet.

Hur fungerar ett snabbt och enkelt lån?

 1. Välj en långivare (vars krav du uppnår).
 2. Fyll i önskat lånebelopp och löptid.
 3. Skicka in ansökan (verifiera med BankID eller annan e-legitimering).
 4. Få svar (oftast sker detta direkt).
 5. Lånet betalas ut.

Ansökningsprocessen går oftast på ett par minuter, och flera långivare ger dig svar direkt. I vissa fall kan du ha lånet utbetalt på 5 minuter.

Hur snabbt kan ett lån betalas ut?

Ett snabblån betalas vanligtvis ut redan samma dag. Vissa långivare erbjuder direktutbetalning, där du direkt får svar på skärmen vid ansökan om du blivit beviljad eller inte. Hur snabbt just du kan få lånet utbetalt beror på vilken långivare du använder dig av, om du har samma bank som långivaren och om du uppnår kraven som långivaren ställer på låntagare.

Läs även

Grundkrav för att låna pengar snabbt

För att du ska få låna pengar måste du först och främst uppfylla följande lagstadgade krav:

 • Du måste vara minst 18 år.
 • Du får inte ha några skulder hos Kronofogden.
 • Du måste vara folkbokförd i Sverige.
 • Du måste ha ett svenskt personnummer.

Dessa är lagstadgade grundkrav för att få ett lån. Vissa långivare kan ha högre krav på din ålder. Det är även vanligt att långivare har ett inkomstkrav. Det finns dock en del långivare med låga krav, exempelvis utan inkomstkrav och som beviljar betalningsanmärkningar.

Har du låg kreditvärdighet? Du kan bli beviljad dessa lån:

 • Låna utan inkomst
 • Lån med låg kreditvärdighet
 • Lån med skulder
 • Låna pengar som student
 • SMS-lån med betalningsanmärkningar

Så får du lånet snabbt och enkelt

1. Använd en långivare med automatisk handläggning

Med automatisk handläggning kan du ansöka om lånet och få det beviljat direkt, även utanför långivarens öppettider. På detta sätt kan du förbättra chanserna att få lånet utbetalt så snabbt som möjligt.

Om du långivaren har manuell handläggning: Ansök så tidigt som möjligt

Genom att ansöka tidigt, antingen på morgonen eller förmiddagen, ökar du chanserna för att få ditt lån snabbt trots att långivaren använder sig av manuell handläggning. Så fort din ansökan behandlas kan lånet betalas ut. Vi rekommenderar att du säkerställer att långivaren du ansöker hos har samma bank som dig, speciellt när de har manuell handläggning så att pengarna kommer samma dag.

2. Använd BankID

Om du använder BankID när du skickar in din ansökan så undviker du onödiga väntetider. Använder du inte BankID så måste långivaren verifiera din identitet genom att du skickar en bildkopia på en ID-handling (ID-kort, körkort eller pass) och i vissa fall kan verifiering över telefon förekomma. Detta kräver manuell handläggning, vilket enbart sker under långivarens öppettider.

Med BankID så sker allting omedelbart och du får nästan alltid pengarna inom ett dygn, ofta redan samma dag.

3. Använd en långivare med samma bank som dig

För att du ska få lånet så snabbt som möjligt bör du titta efter en långivare som använder samma bank som dig. När ditt lån har godkänts och långivaren påbörjar utbetalningen så sker då transaktionen omedelbart. Vanliga banker som används av låneföretagen är SEB, Nordea, Swedbank, Danske Bank och Handelsbanken.

Om långivaren använder en annan bank så gäller bankernas bryttider. Då är det viktigt att du skickar in din ansökan så tidigt som möjligt under en bankdag, så att pengarna kommer in samma dag.

Hitta rätt direktlån för din bank

 • Snabblån direkt till Nordea
 • Snabblån direkt till SEB
 • Snabblån direkt till Swedbank
 • Snabblån direkt till Handelsbanken
 • Snabblån direkt till Danske Bank

Typer av lån du kan få snabbt och enkelt

Snabblån snabbt och enkelt

Snabblån är oftast det snabbaste och enklaste alternativet när det kommer till lån. Snabblån har generellt låga krav, då både löptiden är kortare (generellt 30-90 dagar) och lånebeloppen är lägre (lånebelopp är mellan 1 000-70 000 kr).

Några exempel på snabba och enkla SMS-lån är Saldo, Ferratum och Northmill Bank.

Den effektiva räntan på snabblån är generellt sett väldigt hög. Detta har delvis att göra med att räntan beräknas på att lånets löptid är 12 månader. Men även den höga nominella räntan samt de höga avgifterna.

Vill du ha ett billigt SMS-lån? Läs dessa artiklar.

 • Lån utan aviavgift
 • Lån utan uppläggningsavgift
 • Lån utan ränta

Kontokrediter snabbt och enkelt

Kontokrediter används synonymt med snabblån, men produkterna ser lite annorlunda ut. En kontokredit kan liknas vid ett kreditkort, där man blir beviljad en viss kreditgräns man kan nyttja. Till skillnad från ett kreditkort är kontokrediten på ett separat konto, där man kan göra uttag vid behov.

Med en kontokredit betalar du enbart ränta på det belopp du faktiskt nyttjar. Detta är bra ifall du inser att du bara behöver använda en del av beloppet du lånat. För ett snabblån eller privatlån hade du behövt betala ränta för hela beloppet.

Tänk på: Varje uttag du gör från din kontokredit kostar generellt ett par hundra kronor, alternativt ett par procent av uttaget. Att göra små uttag kan därför bli en dyr historia. Försök göra större uttag, och betala av de så snart som möjligt.

Snabba och enkla privatlån

Privatlån har generellt högre krav, och längre handläggningstid. Hos bankerna och instituten som erbjuder privatlån används inte automatisk handläggning utan där sker allt handläggningen till stor del manuellt. Detta då lånebeloppen (kreditrisken) är större.

Fördelar med att låna pengar snabbt

 • Du får pengarna snabbt: Du kan få pengarna direkt eller samma dag.
 • Enkel ansökningsprocess: Din låneansökan tar enbart ett par minuter.
 • Långivarna har låga krav: Du kan bli beviljad lån trots låg kreditvärdighet.

Nackdelar med att låna pengar snabbt

 • Hög ränta: Både den nominella räntan och den effektiva räntan brukar vara väldigt hög på snabba lån.
 • Höga avgifter: Snabblån har generellt en hög uppläggningsavgift, följt av en återkommande aviavgift för varje faktura som skickas ut.
 • Återbetalningsproblem: Många av de som tar ett snabblån har dålig betalningsförmåga. Det finns en hög risk att du får en betalningsanmärkning. Därför är det viktigt att du betalar av lånet i tid.
 • Ett snabblån kan se dåligt ut: Att ha ett eller flera snabblån i din kreditupplysning kan vara en röd flagga för storbanker. Din möjlighet att få ett större privatlån, billån eller bolån kan minska.

Att tänka på när du vill låna snabbt

Fel i informationen och uppgifter

Har du omedvetet eller medvetet skrivit i fel information i ansökningsprocessen kan du få avslag på ditt lån genom den automatiska handläggningen. Det automatiska systemet kontrollerar den information du uppgett mot den kreditupplysning som tas på dig. I kreditupplysningen framgår dina personuppgifter (folkbokföring), din inkomst (baserat på din senaste deklaration), befintliga skulder och betalningsanmärkningar hos Kronofogden. Hos UC syns även alla kreditupplysningar som tagits på dig senaste 12 månaderna.

Om du ej blir beviljad lånet, men anser att du uppnår kraven får du kontakta långivaren för att komplettera låneansökan. Detta kräver manuell handläggning av en lånehandläggare, och förlänger din ansökningsprocess.

Räkneexempel för snabba lån

Lånebelopp10 000 kr
Nominell ränta39 %
Löptid2 månader
Uppläggningsavgift395 kr
Aviavgift39 kr
Totalkostnad10 961 kr
Effektiv ränta111,77 %
Ränta488 kr
Avgifter473 kr

Kan man låna snabbt även under helger och röda dagar?

Ja, det finns flera långivare som erbjuder utbetalningar på helgen, natten och på röda dagar. Säkerställ att långivaren har automatisk handläggning, samma bank som dig och att du använder dig av BankID.

Hur mycket kan jag låna snabbt?

Du kan låna upp till 70 000 kronor med utbetalning samma dag. Behöver du låna ett större belopp kommer beskedet dröja 1-2 bankdagar, och utbetalningen sker först efter 1-7 bankdagar.

Vilken ränta får jag om jag behöver pengarna snabbt?

Den ränta du får är individuell, och baseras även på löptiden och lånebeloppet. Jämför därför långivarna mot varandra, så att du slipper betala en onödigt hög ränta.

Författare

Erik Söderlund

Erik Söderlund är en expert inom lån, specialiserad på privatlån och snabblån. Han håller sig uppdaterad genom att läsa det senaste från Riksbanken, Hallå Konsument, Finansinspektionen och Konsumentverket.se, samt genom att analysera konsumentkreditinstitut i Sverige.

Senast uppdaterad: 1 juni, 2023