Låna pengar snabbt och enkelt

Vill du låna pengar snabbt och enkelt, med en enkel ansökningsprocess och onödigt höga krav? Då kan vi hjälpa dig att hitta det perfekta lånet för just dig och dina behov.

Jämför lån som är snabba och enkla

Sidan innehåller annonser.

Vad är ett snabbt och enkelt lån?

Ett snabbt och enkelt lån är ett lån med en smidig låneprocess och med snabb utbetalningstid. I de flesta fall är snabblånen de enklaste och snabbaste lånen du kan få. Ett snabblån har generellt hög effektiv ränta, men samtidigt är beviljadegraden högre vilket passar dig med sämre ekonomi.

Hur snabbt kan ett lån betalas ut?

Ett snabblån kan i vissa fall betalas ut direkt, och i andra fall samma dag. Det finns även snabblån som har en något längre beviljandeprocess, där de genomför manuell handläggning av din ansökan. Då måste din ansökan komma under långivarens öppettider

Grundkrav för snabblån

För att du ska få låna pengar måste du först och främst uppfylla följande lagstadgade krav:

  • Du måste vara minst 18 år.
  • Du får inte ha några skulder hos Kronofogden.
  • Du måste ha en svensk adress och ett personnummer.

Dessa är lagstadgade grundkrav för att få ett lån. Vissa långivare kan ha högre krav på din ålder (20 eller 21 år). Det är även vanligt att långivare har ett inkomstkrav. Det finns dock en del långivare med lägre krav, exempelvis utan inkomstkrav.

Hur du kan få pengarna utbetalt snabbt och enkelt

Det finns flera saker du kan göra för att snabba på det hela. Följer du råden här så har du gjort allt som går för att få pengarna snabbt. Sedan är det upp till din långivare att faktiskt behandlar din ansökan så snabbt som möjligt.

Ha tillgång till BankID

Om du använder BankID när du skickar in din ansökan så undviker du onödiga väntetider. Använder du inte BankID så måste långivaren verifiera din identitet genom att du skickar en bildkopia på en ID-handling (ID-kort, körkort eller pass) och i vissa fall kan verifiering över telefon förekomma. Detta kräver manuell handläggning, vilket enbart sker under långivarens öppettider.

Med BankID så sker allting omedelbart och du får nästan alltid pengarna inom ett dygn, ofta redan samma dag.

Ha bankkonto hos en storbank

För att du ska få lånet så snabbt som möjligt bör du titta efter en långivare som använder samma bank som dig. När ditt lån har godkänts och långivaren påbörjar utbetalningen så sker då transaktionen omedelbart. Vanliga banker som används av låneföretagen är SEB, Nordea, Swedbank, Danske Bank och Handelsbanken.

Om långivaren använder en annan bank så gäller bankernas bryttider. Då är det viktigt att du skickar in din ansökan så tidigt som möjligt under en bankdag.

Ansök under långivarens öppettider

Håll dig till långivarens öppettider, vilket ofta står listat direkt på deras hemsida. Ju tidigare under deras öppettider desto bättre, då har låneföretaget mer tid på sig att behandla din ansökan.

Olika lån är olika snabba

Privatlån

Ett privatlån är vanligtvis lite större och det är möjligt att ha dessa lån under längre perioder. Det här är däremot inte ett lån som man nödvändigtvis får snabbt, utan det kan ta upp till 5 dagar att få lånet i vissa fall. Kraven är ofta högre hos långivare som erbjuder privatlån.

Snabblån

Snabblån har en kortare löptid och lånebeloppet är oftast lägre. Vanligtvis kan du inte låna mer än 35 000 kr när det gäller snabblån. Undantag för dessa regler sker, men generellt sett ser det ut på detta sätt.

Fördelar med att låna pengar snabbt

Genom att låna pengar snabbt kan du lösa desperata situationer, samtidigt så är ansökan för akutlån enkla och utan onödiga bekymmer. Det innebär mindre tid på ansökan och mindre väntan på ett besked.

Nackdelar med att låna pengar snabbt

Det är inte alltid positivt att kunna låna pengar snabbt. Snabblån är ofta dyra, både gällande effektiva räntan och tillhörande avgifter. Utöver den effektiva räntan så är det också bra att titta på låneföretagets olika avgifter, till exempel uppläggningsavgiften som kan ligga på flera hundralappar.

Tips: Jämför den effektiva räntan hos respektive långivare. Den effektiva räntan räknar med avgifter i räntan så att du enklare kan räkna på totalkostnaden för lånet.

Vanliga misstag när man vill ha lån snabbt och enkelt

Idag är det generellt sett enkelt att ansöka om ett lån. Ansökningsprocessen för privatlån utan säkerhet eller snabblån går ofta på 1-2 minuter, och ofta kan du få besked direkt på skärmen. Det finns dock ett par vanliga misstag i ansökningsprocessen som kan förlänga processen.

Fel i informationen och uppgifter

Har du omedvetet eller medvetet skrivit i fel information i ansökningsprocessen kan du få avslag på ditt lån genom den automatiska handläggningen. Processen går nämligen ut på att kontrollera de uppgifter du skickar in automatiskt, och ifall de inte stämmer så nekar systemet dig automatiskt.

Då måste du ofta kontakta långivaren för att justera/komplettera informationen. Detta kan förlänga ansökningstiden, speciellt ifall du skickade in ansökan utanför långivarens öppettider. Då måste du vänta tills långivaren öppnar för att få justera informationen.

Använder inte samma bank som långivaren

Många ansöker om lån snabbt och enkelt, och först när lånet ska betalas ut inser de att bankens bryttid passerat. Bryttid är den tid då banken slutar bearbeta transaktioner (denna tid varierar mellan långivare).

Se till att ta ett lån med en långivare som har ett bankkonto med samma bank som du vill ha pengarna inbetalda hos. Då kan du få pengarna direkt när ansökan blivit beviljad.

Frågor & svar om snabba lån

Författaren

Erik Söderlund

Senast uppdaterad: 24 september, 2022