Lån med e-faktura

Ett lån med e-faktura är ett smidigt lån som ofta är både enklare och billigare att återbetala. Vi hjälper dig att hitta rätt långivare för dig och dina behov.

Jämför lån med e-faktura

Sidan innehåller annonser.

Går det att återbetala ett lån med e-faktura?

Ja, det går att återbetala ett lån med e-faktura och i många fall är det att föredra istället för en pappersfaktura. Det är vanligtvis ett billigare och mer diskret alternativ där du får fakturan direkt på din mejl, din digitala brevlåda (t.ex. Kivra) eller till Internetbanken.

Grundkrav för att låna pengar

För att bli beviljad ett lån med e-faktura måste du uppfylla grundkraven. De är de allra mest grundläggande kraven som du alltid måste uppfylla, oavsett hur stort eller litet lånet är. Grundkraven för ett lån är:

Utöver dessa grundkrav har du även långivarens egna krav. Dessa kan variera men ofta handlar det krav på en fast inkomst eller minsta årsinkomst, ett högre ålderskrav eller att du inte har betalningsanmärkningar.

Lån med e-faktura trots betalningsanmärkningar

Har du betalningsanmärkningar blir det svårare att få ett lån men inte omöjligt. Det finns långivare som beviljar lån med e-faktura även om du har anmärkningar, men det förekommer vanligtvis krav om hur många anmärkningar du får ha och hur gamla dessa ska vara. 

Helst bör du inte ha fått en ny anmärkning de senaste 6 månaderna.

Typer av lån med e-faktura

Privatlån med e-faktura

Med privatlån, och blancolån i synnerhet, är det vanligt att få fakturan digitalt. Detta gör att du enkelt får in fakturan hos din internetbank eller digitala brevlåda och snabbt kan schemalägga inbetalningen. Du kan även välja att betala e-fakturan innan förfallodatumet.

Bolån med e-faktura

Det är enkelt att hitta ett bolån med e-faktura, näst intill alla bolåneaktörer erbjuder e-faktura idag. De flesta långivare som erbjuder e-faktura skickar samtliga dokument digitalt. På så sätt kan du hantera fakturor och dokument enklare, och du slipper behålla avtal i pappersform hemma.

Snabblån med e-faktura

De flesta långivare som erbjuder SMS-lån har e-faktura. För dig som söker efter SMS-lån kan kravet på att inte få brev hem vara viktigt, för att kunna låna anonymt. Det är även viktigt att betala av skulden i tid, och här kan e-fakturor vara till stor hjälp.

Tips: Autogiro kan göra det enklare

Om livet blir övermäktigt under en period kan man lätt missa inbetalningar på fakturor. Fakturorna för snabblån är viktiga att betala av i tid för att undvika dyra avgifter eller att få ett ärende hos Kronofogden. Därför rekommenderar vi att använda autogiro i den mån det är möjligt för att säkerställa att fakturan betalas varje månad.

Fördelar med lån med e-faktura

Enklare och snabbare betalning

Lån med e-faktura är både snabba och enkla. Det gör det enklare för dig som låntagare samtidigt som du kan låna pengar snabbare.

Genom att du får en e-faktura är det lätt att samla alla fakturor på en och samma plats vilket är uppskattat ifall du vill kontrollera någon uppgift i fakturan i framtiden.

Undvik brev på posten

Med e-faktura slipper du få brev hem och kan i viss mån ta ett anonymt lån. Med e-faktura så undviker du att får brev på posten. Tänk på att du inte bör försätta dig själv i skuld utan att berätta för andra. Genom att berätta om dina skulder kan andra hjälpa dig att hitta lösningar i akuta situationer när du själv inte tänker klart.

Du slipper ofta reklamutskick genom post och får endast papper hem ifall du eventuella fått ett ärende hos ett inkassoföretag.

Ett sätt att undvika faktureringsavgifter

E-fakturor, eller digitala fakturor, minskar administrationskostnaden för långivare. Detta då de inte behöver skicka iväg fysiska fakturor och administrera dessa. Detta kan leda till en minskad aviavgift.

Nackdelar med snabblån med e-faktura

Kan bli dyrt

Ett lån kommer att påverka din ekonomi och innebära en del kostnader, oavsett hur förmånligt lånet är. Det är viktigt att du kontrollerar din privatekonomi och försäkrar dig om att du har råd med lånet. Tänk både på månads- och totalkostnaden för lånet innan du skickar in din ansökan.

Det kan vara en högkostnadskredit

En högkostnadskredit är ett lån där den nominella räntan är 30% högre än Riksbankens referensränta. Det är dyra lån som du bör undvika om det går. Det kan ofta leda till återbetalningsproblem som slutar med inkasso, skulder hos Kronofogden och betalningsanmärkningar.

Högkostnadskrediter kallas ofta för SMS-lån.

Lån med e-faktura utan UC

Ett snabblån med e-faktura kan vara utan UC, då använder man istället ett annat kreditupplysningsföretag såsom Bisnode eller Creditsafe. Du kan då även undvika att du får för många förfrågningar hos UC. 

Generellt har långivare utan UC lägre krav, det kan därför vara enklare för dig att bli beviljad ett lån.

Så fungerar ett lån med e-faktura

Ett lån med e-faktura innebär ingen större skillnad från andra SMS-lån. Den enda skillnaden är att du alltid får fakturan digitalt istället för i brevlådan. I övrigt så fungerar hela processen precis som vanligt, från ansökan till att pengarna blir utbetalade.

  • Välj en långivare i vår lista.
  • Fyll i hur mycket du vill låna och under hur lång tid.
  • Fyll i dina personuppgifter och uppgifter om din ekonomi.
  • Signera din ansökan med BankID.
  • Långivaren tar nu en kreditupplysning.
  • Du får ett svar på din ansökan.
  • Har du blivit beviljad ett lån får du det sedan utbetalt.

Att tänka på inför ett lån med e-faktura

Jämför den effektiva räntan

Räntan på ett lån kallas för nominell ränta, men den inkluderar inte eventuella avgifter. Den effektiva räntan innehåller både den nominella räntan och alla andra avgifter, det är därför du bör jämföra den effektiva räntan istället för att bedöma lånets totalkostnad.

Undvik onödiga avgifter

Du kan i många fall sänka din effektiva ränta genom att undvika vissa avgifter. Ett exempel på avgift är uppläggningsavgiften, en avgift du kan undvika genom att välja en långivare utan uppläggningsavgift. 

Genom att använda ett lån med e-faktura kan du i många fall undvika aviavgifter, vilket framförallt påverkar din totalkostnad.

Ta inte impulslån

Ett impulslån är när du tar ett lån trots att du egentligen inte behöver det, exempelvis för att konsumera. Ta endast lån när det är akut, exempelvis för att du har fått en oväntad utgift som du inte har råd med.

Undvik skuldfällan

Skuldfällan är när du tar ett nytt lån för att betala ett befintligt lån. Du hamnar i skuldfällan, då du antagligen kommer få det svårare att amortera det nya lånet. Det gör att dina kostnader går upp och vanligtvis får du en högre ränta i längden.

Frågor & svar om lån med digital faktura

Författaren

Erik Söderlund

Senast uppdaterad: 22 juni, 2022