Kan jag ta ett lån med sjukersättning?
Ja, det är möjligt att ta ett lån även om du just nu endast har sjukersättning. Behöver du låna pengar snabbt finns det långivare som inte kräver en fast anställning och med låga krav på din inkomst. Exakt vilka möjligheter du har beror på din anställning och hur din ekonomi ser ut.
Så påverkar din anställning lånemöjligheterna
Att du just nu har sjukersättning är inte det enda som är viktigt när du söker ett lån. Din ekonomiska situation i övrigt kommer också att vara avgörande. Är du sjukskriven som arbetslös har du till exempel inte samma lånemöjligheter som om du är fast anställd med en hög inkomst.
Lättare att beviljas lån med fast anställning
Är du endast tillfälligt sjukskriven och har en fast anställning är risken låg för långivaren, din chans att bli beviljad ett lån är därför högre. Utöver korttidslån kan du då också ha en bättre chans att bli beviljad ett större lån.
När du inte har anställning
Är du sjukskriven men inte har en fast anställning får du ut mindre i sjukersättning. Risken är också högre för långivaren, vilket ofta leder till en högre ränta även om du blir beviljad ett lån. Är du korttidssjukskriven men arbetslös kan arbetslöshetskassan räknas in som inkomst.
För dig som är förtids- eller sjukpensionär
Som sjukpensionär får man vanligtvis inte ut en hög inkomst. Hade du en låg eller ingen inkomst innan din sjukskrivning får du endast ut garantiersättning, vilket är låga belopp oavsett din situation.
Så mycket kan du låna med sjukersättning
Hur mycket du kan låna beror på hur mycket du får ut genom din sjukersättning. Det viktiga är hur mycket pengar du har över efter alla dina utgifter dragits av. Kommer ett lån att kosta dig cirka 1 000 kronor i månaden att återbetala måste du ha minst 1 000 kronor över i månaden för att bli beviljad ett sådant lån.
Långivare kollar på resultatet av din KALP-kalkyl
När en långivare räknar ut om du har råd med det lån du ansökt använder man sig av så kallad Kvar Att Leva På-kalkyl. Det innebär att man räknar på hur mycket pengar du har över i slutet på månaden när du har betalat alla dina räkningar, man drar också av pengar för mat, hygien och andra nödvändigheter.
Fördelar med lån med sjukersättning
Låga krav
Lån med sjukersättning är vanligtvis lån med lägre krav på inkomst och har vanligtvis inte krav på en fast anställning. Det är därför vanligt att lånen har en högre beviljandegrad och är enklare att få än lån från andra långivare.
Pengar när du behöver det
Har du fått oväntade utgifter och behöver pengar snabbt kan ett lån med sjukersättning hjälpa dig. Du får vanligtvis en utbetalning samma dag eller nästa bankdag. Det finns också långivare som erbjuder direktutbetalning.
Nackdelar med lån med sjukersättning
Kan orsaka problem i din ekonomi
Har du en dålig ekonomi på grund av en låg sjukersättning kan du få problem med skulder om du tar ett lån du inte har råd med. Ta därför endast ett lån med sjukersättning om du vet att du har råd med det.
Lätt att hamna med högkostnadskrediter
Inte alla lån med sjukersättning är högkostnadskrediter men kan vara det. Dessa har en nominell ränta som är 30% högre än Riksbankens referensränta och är därför dyrare än andra lån.
Förbättra dina chanser att få ett lån med sjukersättning
Har du en låg inkomst på grund av en sjukskrivning kan det vara svårt att bli beviljad ett lån. Det finns ett par saker du kan göra för att förbättra dina chanser. Det betyder inte att du är garanterad ett lån men det kan förbättra dina chanser.
Skydda din kreditvärdighet
Har du redan betalningsanmärkningar eller en låg inkomst är det svårt att förbättra din kreditvärdighet, men du kan arbeta i förebyggande syfte. Betala dina lån och räkningar i tid och försök att ha en stabil inkomst för att hålla din kreditvärdighet så hög som möjligt.
Använd låneförmedlare
Ska du ta ett lån kan det vara värt att använda en låneförmedlare som söker ett lån åt dig genom många olika långivare samtidigt. Då får du endast en kreditupplysning, du kan pressa räntan och lättare hitta en långivare som beviljar dig ett lån.
Ha en medsökande
Har du en låg inkomst kan du förbättra dina chanser att beviljas ett lån genom att söka lånet tillsammans med någon. Har en av er en fast inkomst kommer det att bli en lägre risk för långivaren och du får en bättre chans att bli beviljad ett lån.
Samla dina befintliga lån och krediter
Har du redan lån eller krediter kan det påverka din kreditvärdighet och din ekonomiska situation. Genom att samla alla dina lån kan du förbättra din ekonomiska situation och få en lägre totalkostnad.
Alternativ till lån med sjukersättning
Behöver du pengar men inte får ett lån med sjukersättning är du inte helt utan alternativ. Det finns andra sätt att låna pengar och som kan passa din situation.
Låna av någon du känner
Har du familj eller vänner som har råd att låna ut pengar är det ett alternativ. Det kan bli mer förmånligt och genom att skriva ett avtal kan ni förhindra att det uppstår problem eller missförstånd när lånet ska återbetalas.
Pantsätt en värdesak
Har du värdesaker går det ibland att pantsätta dessa genom ett pantlån. Då lämnar du in värdesaken och får sedan pengar. Vill du ha tillbaka din värdesak måste du betala tillbaka pengarna.
Vanliga frågor om lån med sjukersättning
Hur mycket kan man låna som sjukskriven?
Som sjukskriven kan du låna allt mellan 1 000 kronor och 600 000 kronor, men vanligtvis är det svårt att låna mer än 30 000 kronor om du har sjukersättning.
Kan jag få ett lån som sjukpensionär?
Ja, du kan få ett lån som sjukpensionär men hur mycket du kan låna beror på hur mycket du har att leva på.
Räknas sjukersättning som fast inkomst?
Ja, sjukersättning räknas som en fast inkomst om du har en aktiv anställning.
Finns det lån med sjukersättning utan UC?
Ja, det finns lån med sjukersättning utan UC och där man använder ett annat kreditupplysningsföretag såsom Bisnode eller Creditsafe.
Kan man ta lån när man har aktivitetsersättning?
Ja, du kan få lån med aktivitetsersättning. Vissa långivare accepterar aktivitetsersättning som inkomst och kan bevilja dig ett lån med detta. Du behöver i övrigt ha en god kreditvärdighet och ett positivt resultat på din KALP-kalkyl.
Senast uppdaterad: 24 juli, 2022
Innehållsförteckning