Lån med sjukpension

För dig som lever på sjukpension kan det vara svårare att bli beviljad ett lån. Vi har sammanställt alla långivare som erbjuder lån till dig som är sjukpensionär. Jämför och hitta rätt långivare för dig!

Jämför lån med sjukpension

Sidan innehåller annonser.

Kan man få lån som sjukpensionär?

Ja, man kan få lån som sjukpensionär. Dels handlar det om att hitta en långivare som accepterar sjukersättning från Försäkringskassan som inkomst, dels handlar det om att ha god kreditvärdighet och ett positivt resultat på KALP-kalkylen. Antalet långivare som godkänner sjukpensionärer är däremot lägre, så du har ett mindre utbud av långivare att välja bland.

Grundkrav för att få låna pengar

För att få låna pengar i Sverige krävs det att du uppfyller grundkraven. Grundkraven är:

  • Du måste vara minst 18 år.
  • Du måste vara folkbokförd i Sverige.
  • Du måste ha ett svenskt personnummer.
  • Du får inte ha några aktiva skulder hos Kronofogden.

Utöver detta kan långivare själva sätta egna krav. Det kan till exempel handla om ett inkomstkrav, ett krav på din kreditvärdighet eller att du inte får ha en eller flera betalningsanmärkningar.

Lån med sjukpension trots betalningsanmärkningar

Det finns långivare som erbjuder dig med sjukpension och betalninganmärkningar lån. Dessa långivare kollar på din kreditvärdighet i stort. Ofta är betalningsanmärkningar enbart ett hinder hos de långivare som har en automatisk process som nekar alla med betalningsanmärkningar. Genom att kolla på din kreditvärdighet och betalningsförmåga kan långivaren beviljad dig trots anmärkningar.

Ett generellt krav är att du inte bör ha fått någon ny anmärkning de senaste 6 månaderna. Dessutom kan vissa långivare neka dig ifall du har för många betalningsanmärkningar. Begreppet ”allt för många” är relativt, men långivare brukar räkna 5-10 anmärkningar som för många.

Vilka lån kan man få med sjukpension?

Privatlån med sjukpension

Det går att få ett privatlån som sjukpensionär. Det finns många långivare som godkänner sjukersättning som inkomst, och kan därför göra en bedömning på din kreditvärdighet och betalningsförmåga. Du kan även få ett blancolån som långtidssjuk trots att du har betalningsanmärkningar, då kollar långivaren mer på din övergripande betalningsförmåga istället.

Bolån med sjukpension

Bolån kan vara svårare att få med sjukpension. Detta då bolån ofta ställer högre krav på din betalningsförmåga, då det lånebeloppet på ett bolån ofta är högt. Banker kan dock göra en individuell bedömning om din situation, och ifall KALP-kalkylens resultat är positivt, beviljad dig ett lån.

Om du går in med en större kontantinsats (och tar ett mindre bolån) eller söker med en medlåntagare (medsökare) kan dina chanser öka.

Snabblån med sjukpension

Snabblån är generellt enkla att få som sjukpensionär. SMS-lån har lägre krav på din inkomst och kreditvärdighet. Att ta ett SMS-lån innebär en större risk för dig som låntagare, då många som tar just sms lån får en betalningsanmärkning hos Kronofogden. Om du vill ta ett mindre lån med lägre krav, tänk då på att betala av din skuld i tid för att undvika långvariga ekonomiska problem.

Lån med sjukpension utan UC

Som sjukpensionär kan det vara viktigt att behålla en god kreditvärdighet. Något som påverkar ditt kreditbetyg är antalet kreditupplysningar hos UC. Om du gjort många UC-upplysningar senaste 6-12 månaderna kan vissa långivares automatiska system neka dig. Du kan i vissa fall även få det svårare att få ett hyresavtal med för många upplysningar hos UC, beroende på hyresvärdens krav.

Planerar du att ingå ett avtal med ett företag som kräver en UC-upplysning, se till att inte göra för många upplysningar under en kort period eller ta ett lån utan UC. Lånen du tar utan UC syns inte i kreditupplysningar som görs genom UC, vilket gör att långivare, hyresvärdar och dylikt inte ser lånet i deras kreditupplysningar.

Vanliga frågor om lån med sjukpension

Hur mycket kan jag låna med sjukpension?

Du kan ta ett privatlån på 1 000 kr till 600 000 kr med sjukpension. Du kan även bli beviljad ett bolån, vilket kan sträcka sig till ett högre lånebelopp. För att bli beviljad ett större lån krävs ett positivt resultat på din KALP-kalkyl samt i övrigt en god kreditvärdighet.

Hur snabbt kan jag få pengarna från ett sjukpensionslån?

Beroende på vilket lån du tar och vilken bank du har kan du få lånet utbetalt olika fort. Tar du ett snabblån med automatisk handläggning, och har ett bankkonto hos någon av följande banker: Swedbank, Nordea, SEB, Handelsbanken eller Danske Bank, kan du få pengarna på kontot direkt.

Om långivaren har manuell handläggning måste du ansöka inom långivarens öppettider och innan din banks bryttid för att få lånet samma dag. Annars får du vänta till nästkommande bankdag.

Författaren

Erik Söderlund

Senast uppdaterad: 14 juli, 2022