Mikrolån

Mikrolån är användbara när du får mindre oväntade utgifter. Vi har analyserat mikrolån på marknaden och kan hjälpa dig att hitta det bästa lånet för dig och dina behov.

Jämför mikrolån

Sidan innehåller annonser.

Vad är mikrolån?

Mikrolån är mindre lån som du kan söka när du får oväntade utgifter. Du får ofta ett svar direkt på skärmen när du söker lånet och vanligtvis får du pengarna inom några minuter. Ett annat namn för mikrolån är smålån.

Det kan du använda ett mikrolån till

Mikrolån, även kallat smålån, är användbara när du behöver pengar akut, exempelvis för att bilen har gått sönder eller för att du har fått en räkning du inte hade räknat med. Då kan smålån hjälpa dig och i många fall kan du ordna pengarna inom ett par timmar.

En mikrokredit kan fungera som buffert

Det är inte alla som har möjlighet att spara ihop till en buffert, pengar som man lagt undan för akuta situationer. En mikrokredit är en annan typ av smålån som du kan använda där du får tillgång till en viss summa pengar som fritt kan låna från när du vill.

Mikrolån utan UC

Vill du undvika för många förfrågningar hos UC eller helt enkelt inte vill att ditt lån ska synas där så kan du titta efter ett mikrolån utan UC. Det finns många långivare som använder andra kreditupplysningsföretag för sina lån, exempelvis Creditsafe eller Bisnode.

Grundkrav för att få ett mikrolån

När du söker ett mikrolån måste du först uppfylla några grundkrav. Dessa krav gäller oavsett storleken på lånet och alla långivare har dessa krav:

  • Du måste vara minst 18 år.
  • Du ska vara folkbokförd på en svensk adress.
  • Du får inte ha en aktiv skuld hos Kronofogden.
  • Du måste ha ett svenskt personnummer.

Utöver grundkraven har sedan alla långivare egna krav. Det kan handla om ett högre ålderskrav eller att man kräver en viss årsinkomst. Dessa krav kan variera beroende på hur mycket du vill låna och under hur lång tid.

Fördelar med mikrolån

Snabb utbetalning

Vanligtvis kan du få en direktutbetalning eller en utbetalning samma dag du sökt lånet. Hos andra långivare kan det istället ta en bankdag innan du får en utbetalning.

Vanligtvis lägre krav

Då du lånar en mindre summa så har mikrolån vanligtvis lägre krav och en högre beviljandegrad. Det är därför enklare att få smålån. Det här gör mikrolån till ett alternativ för den som behöver låna trots en låg inkomst. Jämför kraven hos olika långivare för att förbättra dina chanser ytterligare.

Nackdelar med mikrolån

Smålån kan bli dyra

Avgifter som uppläggningsavgiften och faktureringsavgifter kan göra ett litet lån dyrt. För att undvika detta bör du jämföra lån och titta efter ett som inte har dessa avgifter. Till exempel blir ett lån på 2 000 kr dyrt om du måste betala en startavgift på flera hundra kronor.

Mikrolån kan vara högkostnadskrediter

En del mikrolån kan vara högkostnadskrediter, lån som har en nominell ränta som är 30% högre än Riksbankens referensränta. Det är dyra lån som kan vara svåra att återbetala och leda till skulder och betalningsanmärkningar. Undvik dessa om det går och ta endast mikrolån om du har råd med det.

Att tänka på innan du tar smålån

Innan du börjar jämföra långivare är det viktigt att veta vad du ska titta efter.

Undvik impulslån

Impulslån är när du tar ett lån för att du kan, inte för att du verkligen behöver det. Ett lån innebär alltid en kostnad, kan du spara ihop pengarna är det bättre att göra det. Ta endast lån när du inte har något annat alternativ.

Jämför den effektiva räntan

Den effektiva räntan använder du för att se den totala kostnaden för ditt lån och inkluderar även eventuella tillkommande avgifter. Jämför därför den effektiva räntan när du ska hitta ett lån.

Undvik skuldfällan

Skuldfällan är när du tar ett lån för att betala av ett befintligt lån. I längden leder det till ekonomiska problem och dyrare kostnader för lånen. Har du inte råd med ett lån bör du inte heller ta ett.

Så får du ditt mikrolån snabbare

Söker du ett mikrolån för att du snabbt behöver pengar finns det ett par saker att tänka på för att få en snabbare utbetalning.

Använd BankID

Genom att låna med BankID kan du bekräfta dina uppgifter och signera din ansökan på en gång. Lånar du utan BankID måste du bekräfta dina uppgifter genom att skicka in andra dokument till långivaren, det tar då ofta ett par dagar att få ett lån.

Använd samma bank som långivaren

Genom att använda samma bank som din långivare är det möjligt att få en direktutbetalning. Långivare som erbjuder direktutbetalning anger detta på sin hemsida. Det fungerar framförallt för större banker som SEB, Swedbank, Handelsbanken, Nordea och Danske Bank.

Välj långivare med automatisk handläggning

En del långivare har en automatisk handläggning, då kan det vara möjligt att få sin ansökan behandlad även under kvällar och helger. Det är inte lika vanligt men det finns långivare som erbjuder detta, då anger man det tydligt på sin hemsida.

Vanliga frågor & svar om mikrolån

Vad är skillnaden mellan smålån & mikrolån?

Mikrolån och smålån är i grunden samma sak, det är en typ av blancolån. När man talar om just mikrolån så menar man vanligtvis lån på under 15 000 kronor.

Varför har mikrolån höga räntor?

Mikrolån är ofta högkostnadskrediter som har en hög ränta jämfört med andra lån. Det betyder däremot inte att alla mikrolån är en högkostnadskredit.

Hur mycket kan man låna med ett mikrolån?

Hur mycket du kan låna med ett mikrolån eller smålån beror på långivaren men vanligtvis talar man om lån mellan 1 000 kronor och 15 000 kr, men det går ibland att låna mer än så.

Hur snabbt kan man få ett mikrolån?

Hur snabbt du kan få ett mikrolån beror på långivaren och när du söker lånet, ibland kan du få det direkt eller samma dag. I andra fall dröjer det en bankdag.

Vilka långivare erbjuder smålån & mikrolån?

Bland annat dessa långivare erbjuder mikrolån:
Ferratum
Northmill Bank
SMSPengar
Mobillån
Lumify
Credifi
Klara Lån

Vår lista med långivare som erbjuder mikrolån uppdateras kontinuerligt när nya aktörer dyker upp på marknaden.

Kan jag ta ett mikrolån trots betalningsanmärkningar?

Ja, du kan ta ett mikrolån trots betalningsanmärkningar. Det kommer ofta finnas krav från långivaren om hur många anmärkningar du får ha och hur gamla dessa ska vara.

Författaren

Erik Söderlund

Senast uppdaterad: 10 juli, 2022