Minilån

Ett minilån låter dig låna en mindre summa, ofta med snabb utbetalning och enkel ansökningsprocess. Vi har analyserat marknadens olika minilån och kan hjälpa dig hitta rätt lån för dig och dina behov.

Jämför minilån

Sidan innehåller annonser.

Vad är ett minilån?

Ett minilån är ett litet lån mellan 1 000 kronor och 15 000 kronor. Minilån kan komma till användning när man akut är i behov av pengar, exempelvis när man står inför en oväntad utgift.

Grundkrav för minilån

För att du ska få ett lån måste du uppfylla grundkraven. Dessa måste du uppfylla oavsett storleken på lånet eller vilken långivare du använder:

 • Du måste vara minst 18 år.
 • Du måste ha ett svenskt personnummer.
 • Du ska vara folkbokförd på en adress i Sverige.
 • Du får inte ha några aktiva skulder hos Kronofogden.

Långivare kan sedan ha egna krav utöver dessa. Det kan handla om högre ålderskrav, krav på en fast inkomst, inga betalningsanmärkningar och ha en god kreditvärdighet. För dessa krav är det viktigt att jämföra långivare för att hitta en där du uppfyller kraven.

Att tänka på innan man tar ett litet minilån

Undvik höga avgifter

En del avgifter går att undvika genom att välja en annan långivare. Uppläggningsavgiften är en typ av startavgift som vanligtvis är mellan 0 kronor till 895 kronor. Denna startavgift kan ofta undvikas. Återkommande avgifter som aviavgiften kan leda till en högre totalkostnad på lånet och går ibland att undvika.

Jämför den effektiva räntan

Räntan på lånet kallas för nominell ränta och är exklusive avgifter. Effektiv ränta innehåller både den nominella räntan och tillkommande avgifter, det är den du bör jämföra för att hitta det billigare lånet.

Ta inte impulslån

Impulslån är ett lån du tar för att det är enkelt, men som du egentligen inte behöver. Det innebär onödiga kostnader som kan påverka din personliga ekonomi. Ta endast lån när det är akut och du inte kan ornda pengar på något annat sätt.

Så fungerar ett minilån

Att söka ett minilån går snabbt och är inte svårt, följ dessa steg för att komma igång:

 • Välj ett låneföretag i vår lista.
 • Fyll i hur mycket du vill låna och under hur lång tid.
 • Fyll i dina personuppgifter och uppgifter om din ekonomi.
 • Signera din ansökan, vanligtvis med BankID.
 • Långivaren tar en kreditupplysning.
 • Du får svar på din ansökan.
 • Beviljas lånet får du pengarna utbetalt.

Fördelar med minilån

Låga krav

Minilån har vanligtvis lägre krav eftersom du lånar ett lägre belopp, exempelvis kan kravet på din inkomst vara lägre.

Låna snabbare

Du får vanligtvis svar direkt på skärmen när du söker ett minilån och hos vissa långivare får du direktutbetalning. Hos andra långivare får du pengarna samma dag eller nästa bankdag.

Nackdelar med minilån

Kan bli dyrt

Minilån kan bli dyra på grund av höga avgifter och effektiva räntor. Genom att jämföra olika långivare kan du i många fall få ned kostnaderna och få ett billigare lån.

Minilån kan vara högkostnadskrediter

En högkostnadskredit är ett lån där den nominella räntan är minst 30% högre än den referensränta som Riksbanken sätter en gång per halvår.

Högkostnadskrediter kan bli dyra och det finns en högre risk att du inte klarar av att återbetala dessa. Det kan sedan leda till förseningsavgifter, skulder och betalningsanmärkningar.

Minilån utan UC

Det är vanligt att minilån är utan UC. Det innebär att ett annat kreditupplysningsföretag används för att ta en kreditupplysning på dig när du ansöker om ett lån.

Så får du ditt minilån snabbare

Det kan hända att du vill ha ditt minilån så snabbt som möjligt. Väljer du rätt långivare kan du få lån på några minuter.

Välj långivare med direktutbetalning

Det finns långivare som erbjuder minilån med direktutbetalning. Då får du ett svar direkt när du skickar in din ansökan och får pengarna inom ett par minuter.

Använd samma bank som långivare

För att en direktutbetalning ska vara möjlig måste du också använda samma bank som långivaren. Större banker som SEB, Swedbank, Nordea, Handelsbanken och Danske Bank är vanliga banker för snabblån.

Signera med BankID

Genom att låna med BankID kan långivaren bekräfta dina uppgifter snabbare och enklare. Använder du inte det vid din ansökan kan du behöva komplettera med andra uppgifter som långivaren behöver.

Frågor & svar om minilån

Hur mycket kan man låna med ett minilån?

Hur mycket du kan låna med ett minilån beror på långivaren och din kreditvärdighet, men vanligtvis mellan 1 000 kronor och 15 000 kronor.

Hur snabbt kan man få ett minilån?

Man kan få ett minilån utbetalt direkt, oavsett tid på dygnet eller dag i veckan. Detta förutsätter att långivaren har automatisk handläggning, och att långivaren har bankkonto hos samma bank som dig. Du kan även använda dig av tjänster såsom Trustly eller Zimpler för att få lånet utbetalt direkt, även fast du inte har en av storbankerna.

Kan jag betala av ett minilån på en gång?

Ja, alla lån kan du betala av direkt. Du har nämligen ångerrätt på lån som gör att du kan ångra ditt lån i upp till 14 dagar efter du tagit lånet. Du betalar enbart ränta på den period du haft tillgång till lånet och betalar tillbaka lånet.

Kan man ta ett minilån på helgen?

Ja, man kan ta ett minilån på helgen. Som tidigare nämnt krävs det att långivaren har automatisk handläggning. Det är även viktigt att du fyller i korrekt information som matchar mot den kreditupplysning som kommer göras. Annars kan en komplettering av din ansökan behöva göras, och detta sker endast under långivarens öppettider.

Frågor & svar om minilån

Författaren

Erik Söderlund

Senast uppdaterad: 22 juni, 2022