Mobillån

Söker du efter ett enkelt mobillån? Vi har analyserat marknadens mobillån och hjälper dig att välja den långivare som passar dig och dina behov bäst.

Jämför mobillån

Sidan innehåller annonser.

Vad är ett mobillån?

Ett lån som man enkelt kan låna via mobilen kallas ofta för mobillån. Det handlar vanligtvis om mindre lån på under 30 000 kronor, men det är upp till långivaren att bestämma hur mycket du kan låna när du skickar in din ansökan. Mobillån är ofta användbara när man akut behöver pengar.

Mobillån kan också vara en kontokredit

En del långivare erbjuder en kontokredit istället för ett vanligt lån. Då får du tillgång till en summa som du fritt kan låna från när du vill, du betalar sedan endast ränta på den del av krediten som du har nyttjat.

Grundkrav för mobillån

För att bli beviljad ett mobillån måste du först uppfylla några grundkrav. Dessa krav ser likadana ut hos alla långivare och oavsett hur mycket du försöker låna:

  • Du måste vara minst 18 år.
  • Du måste vara folkbokförd i Sverige.
  • Du måste ha ett svenskt personnummer.
  • Du får inte ha ett aktivt skuldärende hos Kronofogden.

Utöver grundkraven har varje långivare egna krav. Det kan handla om högre ålderskrav, ett krav på en fast inkomst eller att du måste ha en viss årsinkomst. Dessa krav kan variera och det är viktigt att du väljer ett låneföretag där du uppfyller kraven.

Mobillån trots betalningsanmärkningar

Har du betalningsanmärkningar blir det svårare att bli beviljad ett lån men inte omöjligt. En del långivare godkänner anmärkningar, men ställer ofta krav på maximalt antal anmärkningar och hur gamla dessa måste vara.

Så får man ett billigare mobillån

Mobillån har ett dåligt rykte om att det alltid blir dyrt. Det behöver det däremot inte bli om du vet vad du ska titta efter och vilka fällor du bör undvika.

Undvik onödiga avgifter

Utöver räntan på lånet har du eventuellt avgifter som tillkommer. En sådan är uppläggningsavgiften, en startavgift på allt mellan 0 kronor och 500 kronor som kan göra ditt lån väldigt dyrt. Inte alla långivare har denna avgift och du kan därför undvika den, detsamma gäller aviavgifter.

Sök efter mobillån utan ränta

Första gången du lånar hos vissa långivare kan du få ett räntefritt lån, det är en typ typ av kampanj som vissa långivare har. Använd dessa korttidslån för att slippa onödiga kostnader. Lånar du sedan från samma långivare i framtiden har du en ränta som vanligt.

Så påverkar effektiv ränta din totalkostnad

Den nominella räntan anger bara räntan på lånet och inte eventuella avgifter. Den effektiva räntan innehåller både lånets ränta och alla tillkommande avgifter, det är därför den du ska titta på för att se lånets totalkostnad.

Jämför långivare

Genom att jämföra olika långivare kan du hitta den som erbjuder det bästa lånet för dig och din situation. Titta framförallt på den effektiva räntan för att få ned totalkostnaden så mycket som möjligt.

Fördelar med mobillån

Snabba utbetalningar

Med mobillån får du vanligtvis ett besked direkt när du skickar in din ansökan. En del långivare erbjuder sedan direktutbetalning medan andra istället erbjuder dig utbetalning samma dag. Ansöker du utanför långivarens öppettider kan det ta en bankdag innan du får pengarna.

Högre beviljandegrad

Mobillån är generellt mindre lån vilket innebär att kraven är lägre. Med lägre krav så beviljas fler lån och du har därför vanligtvis en bättre chans att bli beviljad, men du måste uppnå grundkraven och kraven blir högre om du försöker ta ett större lån.

Nackdelar med mobillån

Kan bli dyrt

Är du inte försiktig kan ett mobillån bli väldigt dyrt. Utöver själva räntan på lånet så tillkommer det eventuellt avgifter som kan göra lånet dyrare. Det är därför viktigt att titta på den effektiva räntan och jämföra olika långivare.

Risk för högkostnadskrediter

Inte alla mobillån är högkostnadskrediter men det är vanligt. Dessa har en nominell ränta som är 30% högre än den referensränta som Riksbanken sätter varje halvår. Undvik att söka högkostnadskrediter då dessa lån lättare kan leda till återbetalningsproblem och skulder.

Undvik UC med mobillån

När du söker mobillån är det enkelt att hitta långivare som inte använder UC för kreditupplysningen, istället använder man andra kreditupplysningsföretag som Creditsafe eller Bisnode. Då kan du undvika att lånet syns hos UC eller att du får för många förfrågningar hos UC när du söker lånet.

Mobillån under helger och kvällar

Det finns långivare som använder automatisk handläggning av alla ansökningar, då är det möjligt att låna utanför vanliga banktider. Hos dessa långivare kan du då få utbetalningar även under helger och kvällar, men det är inte vanligt att låneföretag erbjuder det.

Vanliga frågor om mobillån

Hur mycket kan jag låna med mobillån?

Hur mycket du kan låna med ett mobillån beror på långivaren, men det vanligaste är att du kan låna mellan 1 000 kronor och 50 000 kronor.

Vilka långivare erbjuder mobillån?

Vår lista med långivare som erbjuder mobillån uppdateras kontinuerligt när nya långivare med förmånliga lån dyker upp på marknaden.

Hur snabbt kan man få mobillån?

Du kan få en direktutbetalning hos vissa långivare, i andra fall kan det ta allt från några timmar till en bankdag.

Finns det mobillån utan BankID?

Ja, du kan få ett mobillån utan BankID men du måste då komplettera dina uppgifter med andra dokument som långivaren ber dig om. Lån med BankID är också snabbare än utan.

Författaren

Erik Söderlund

Senast uppdaterad: 20 juli, 2022