Lån som pensionär

Som student finns det begränsade möjligheter att få lån. Vi har analyserat långivarna och hittat de bästa studentlånen för dig som studerar.

Jämför pensionärslån

Sidan innehåller annonser.

Kan man ta ett lån som pensionär?

Ja, det går att ta lån som pensionär. Kraven är inte annorlunda från andra lån och du kan låna allt mellan 1 000 kronor och 600 000 kronor. Hur mycket du får låna beror på hur hög din pension är och hur bra din ekonomi är i allmänhet.

Grundkrav för lån som pensionär

För att du ska få ett lån som pensionär måste du först uppfylla några grundkrav. Dessa gäller hos alla långivare och oavsett hur stort eller litet lånet är.

  • Du måste vara minst 18 år.
  • Du ska vara folkbokförd på en svensk adress.
  • Du måste ha ett svenskt personnummer.
  • Du får inte ha ett aktivt skuldärende hos Kronofogden.

Utöver dessa grundkrav kan sedan varje långivare ha egna krav. Det är till exempel vanligt med ett inkomstkrav där du måste ha en viss årsinkomst för att få ett lån.

Det kan också hända att långivaren har ett krav på maximal ålder. Det kan till exempel vara ett krav på att du ska vara under 65 eller 75 år.

Fördelar med lån som pensionär

Låna pengar när det behövs

Som pensionär är det inte alltid man har en buffert redo för oväntade utgifter. Genom ett enkelt lån för pensionärer kan du snabbt låna pengar när du behöver det.

Använd pengarna till vad du vill

Lån för pensionärer är vanligtvis blancolån. Med ett lån utan säkerhet får du använda pengarna till vad du vill. Det är fritt fram att betala en räkning, köpa en begagnad bil eller åka på en resa. Långivaren frågar inte heller vad du tänker göra med pengarna.

Nackdelar med lån som pensionär

Det kan bli dyrt

Med höga räntor och avgifter kan SMS-lån för dig som pensionär bli dyrt. Undvik det genom att jämföra långivare och söka efter ett lån med låga avgifter och en låg effektiv ränta.

Lån för pensionärer kan vara högkostnadskrediter

En del lån för pensionärer kan vara högkostnadskrediter, dessa har en nominell ränta som är 30% högre än referensräntan som Riksbanken sätter en gång per halvår. Det kan bli dyrt och det är inte ovanligt med återbetalningsproblem, vilket kan leda till skulder och betalningsanmärkningar.

Det påverkar din chans att få ett lån som pensionär

Din nuvarande ekonomi

Som pensionär har du en säker inkomstkälla genom pensionen. Hur hög din pension är kommer därför att vara en avgörande faktor när du ska ta ett lån. Även om du har en låg pension kan du beviljas ett lån, men det kan påverka hur stort lånet får vara.

Din ålder

Din ålder kan påverka dina chanser att beviljas ett lån och även hur länge du får ha lånet. Många långivare låter dig inte ha ett lån efter 75 år. Det betyder också att om du till exempel är 73 år så får du endast ta ett lån med en maximal löptid på 2 år.

Befintliga lån

Har du redan idag ett eller flera lån kommer det att påverka dina chanser att få ett lån. Du måste ha ett överskott i din ekonomi för att du ska ha råd att återbetala ett lån. Har du inga andra lån eller krediter är dina chanser att få ett lån också högre.

Långivaren använder KALP-analys i sin bedömning

Exakt hur hög din pension måste vara är inte det avgörande när du söker ett lån. Det viktiga är hur mycket du har kvar i slutet på månaden när alla viktiga utgifter är betalda. Det kallas för Kvar Att Leva På-analys och används av långivare för att räkna ut hur mycket du har råd att betala tillbaka på ett lån varje månad.

Räkneexempel på hur en KALP-analys kan se ut:

Pension efter skatt14 000 kronor
Hyra5 000
Mat1 200
Försäkringar & El500
Kläder500
Hygien & Hälsa700
Transport/Resor500
Telefon, Internet & TV500
Övriga kostnader500
Lånekostnader1 500
Resultat på KALP3 100

Förbättra dina chanser att få ett lån som pensionär

Jämför långivare

För att få lånet billigare och hitta mer förmånliga villkor är det viktigt att du jämför långivare. Vi har redan analyserat många olika lån för pensionärer och du kan använda vår lista för att hitta den som passar dig bäst. Jämför framförallt den effektiva räntan, den avgör totalkostnaden för lånet.

Sök lånet tillsammans med någon annan

Med en medsökande får du bättre chanser att beviljas ett lån då man delar ansvaret med någon annan. Med två månadsinkomster blir det tryggare för både låntagaren och långivaren. Det gör det också möjligt att få en lägre ränta.

Förbättra din inkomst

Har du möjlighet att påverka din månadsinkomst kan det förbättra dina chanser att beviljas ett lån. Har du möjlighet och vill jobba deltid är det ett bra sätt att förbättra månadsinkomsten.

Betala av andra lån och krediter

Har du redan lån eller krediter så är det en bra idé att betala av dessa. Ett alternativ här är att du använder ett samlingslån för att samla ihop alla befintliga lån. Det kan också förbättra din månadskostnad då du kan få en bättre ränta när allt är samlat i ett enda lån.

Har du möjlighet att betala av mindre lån helt är det också värt att göra. Att lösa befintliga lån är också bra för din kreditvärdighet.

Lån som pensionär utan BankID

Hos de allra flesta långivare använder man BankID för att signera sin låneansökan. Det finns samtidigt en del långivare som kan erbjuda dig andra alternativ om du till exempel inte använder BankID. Du får då bekräfta dina uppgifter genom att skicka in dokument till långivaren, en kopia på ditt pass är ett vanligt alternativ.

Lån med BankID ger dig ett svar direkt på skärmen och i många fall kan du få pengarna samma dag. Ansöker du utan BankID kommer din ansökan att ta åtminstone ett par dagar.

Seniorlån kan vara ett alternativ

Ett annat lån som kan vara aktuellt är seniorlån. Seniorlån innebär att du använder en obelånad eller delvis obelånad bostad som en säkerhet. Ordet seniorlån används inte lika ofta och det marknadsförs ofta som hypotekslån för pensionärer.

Vanliga frågor och svar

Kan man ta ett lån som pensionär trots betalningsanmärkningar?

Ja, du kan ta ett lån som pensionär även om du har betalningsanmärkningar. Långivare har generellt krav på antalet anmärkningar och hur gamla dessa ska vara. Hellst bör du ha under 5 aktiva betalningsanmärkningar och din senaste betalningsanmärkning ska vara äldre än 6 månader.

Räknas man som arbetslös när man tar ett lån som pensionär?

Ja, om långivaren ställer krav på en fast anställning kommer inte pensionen att räknas. För många långivare räcker däremot en pension då det är en fast månadsinkomst.

Finns det lån för pensionärer utan UC?

Ja, det finns lån för pensionärer som inte använder UC. Kreditupplysningen tas då genom ett annat kreditupplysningsföretag som Creditsafe, Bisnode och Safenode.

Vilka långivare erbjuder lån till pensionärer?

Vilka långivare som erbjuder lån till pensionärer uppdateras hela tiden. Vi analyserar marknaden och uppdaterar vår lista när nya och bättre lån blir tillgängliga.

Hur mycket kan jag låna som pensionär?

Du kan låna allt mellan 1 000 kronor och 600 000 kronor, men hur mycket du får låna hos en långivare beror på din ekonomi och din kreditvärdighet.

Kan man ta lån som pensionär under helgen?

Ja, du kan hos vissa långivare ta lån under helger och kvällar. Hos andra långivare gäller istället deras angivna öppettider.

Kan man vara för gammal för att ta lån?

I många fall kan det kännas svårt att få lån som äldre, detta då många långivare sätter en övre åldersgräns på sina låntagare. Denna åldersgräns brukar vara mellan 65-75 år. Däremot finns det alternativ för dig som är äldre att få lån, t.ex. hos Lendo, Sambla och Advisa.

Författaren

Erik Söderlund

Senast uppdaterad: 24 september, 2022