Lån som 18-åring

Jämför lån som 18-åring

Sidan innehåller annonser.

Kan man ta sms lån som 18 åring?

Ja. Från och med att du är 18 år så får du inleda ekonomiska avtal, exempelvis ta lån. Det är däremot ovanligt att traditionella banker godkänner ansökningar, inte minst om du ansöker på egen hand. Det du däremot kan göra är att ansöka om ett sms lån. Det här är en typ av mindre privatlån som du ofta kan få snabbt. Dessa lån har däremot en högre ränta vilket är viktigt att ta i beaktning.

Att tänka på innan man tar ett lån som 18 åring

Innan du tar ett lån som 18-åring finns det en del saker du bör tänka på. Att ta ett lån är något man bör ta på allvar, framförallt då det eventuellt är ditt första lån. Det är viktigt att du jämför lån, exempelvis genom oss här på Lånoo. Då kan du försäkra dig om att du inte betalar för mycket för ditt första lån.

Undvik impulslån

Till att börja med så är det viktigt att du inte tar ett onödigt konsumtionslån. Det är enkelt att ta snabblån och man får pengarna snabbt, men det kommer med risker. Ett lån innebär alltid en kostnad och det du har lånat ska betalas tillbaka.

Det är därför viktigt att undvika att ta lån som du egentligen inte behöver. Då utsätter du inte din ekonomi för någon risk. Är du bara 18 år så är det bra att undvika en onödig utgift och framförallt en som kan komma att påverka din ekonomi negativt.

Kontrollera alltid räntan

Räntan är uppdelad i två olika termer: nominell ränta och effektiv ränta.

Nominell ränta är räntan för lånet exklusive avgifter såsom uppstartsavgift, aviavgift och adminstrationsavgift.

Effektiv ränta inkluderar även dessa typer av avgifter.

Effektiv ränta blir visar den totala kostnaden för ditt lån och den kan ofta vara betydligt högre än den nominella räntan. Det är inte alltid man har chansen att ta ett billigt lån, men genom att jämföra olika lån kan du ofta pressa ned räntan. För väldigt små och kortsiktiga lån kan du också titta på ett räntefritt lån.

Jämför avgifterna hos olika låneföretag

Innan du tar ett lån bör du som sagt kontrollera räntan men det är också viktigt att kontrollera avgifterna. Ofta kan du få ned din effektiva ränta genom att välja en långivare som har färre avgifter. En del långivare, även de som beviljar de flesta, har exempelvis ingen uppläggningsavgift. En del administrativa avgifter går också att undvika. Även fast avgifterna kan se små ut på papper, så kan de snabbt få upp den totala kostnaden för lånet.

Undvik skuldfällor

Utöver att du bör undvika att ta onödiga lån så är det minst lika viktigt att du inte tar ett nytt lån för att återbetala ett befintligt lån. Det här kan lätt leda till att dina utgifter spårar ur och att du får allvarliga ekonomiska problem. Börja med att betala tillbaka det lån du redan har, sedan kan du överväga att ta ett nytt lån.

Ett alternativ är att samla dina lån för att få ned månadskostnaden och således kunna betala av dina lån och krediter snabbare.

Grundkrav för att få ta ett SMS lån 

För att du ska kunna få ett smslån som 18-åring måste du först uppfylla en rad olika krav. En del mikrolån kommer med låga krav och erbjuder svar direkt efter din ansökan skickats in. Det finns däremot de med högre krav, framförallt om du vill ta ett större lån, ska låna till en insats eller dylikt.

Grundkraven som alla långivare måste ställa är:

  • Du måste vara minst 18 år.
  • Du måste vara skriven på en svensk adress.
  • Du ska ha ett svenskt personnummer.
  • Du ska vara fri från skuldärenden hos Kronofogden.

Uppfyller du ovanstående krav så kan du få ett lån i Sverige, det som sedan avgör är kraven som ställs utöver det. Det finns till exempel en del låneföretag som har krav på en högre ålder, som har ett inkomstkrav eller tittar på din ekonomiska historik. Det är därför viktigt att jämföra långivare, exempelvis genom vår lista.

Lån utan inkomst som 18-åring

Det är svårt att få ett lån om man inte har någon som helst inkomst, oavsett ålder. Det behöver däremot inte vara omöjligt, du kan titta på lån som beviljar alla eller de med låga eller inga inkomstkrav. Dessa långivare brukar bevilja lån för 18-åringar.

Ta ett sms lån som 18-åring trots betalningsanmärkningar

Du som 18-åring med betalningsanmärkningar kan i vissa fall fortfarande bli beviljad ett lån. Förutsatt att du inte har för många anmärkningar eller att du fick den senaste anmärkningen senaste 6 månaderna. Långivaren även högre krav på din ekonomi och att du har råd att ta ett lån. Utbudet för dig med anmärkningar och under 20 år är mindre, vilket generellt resulterar i en högre effektiv ränta.

Åldersgräns för snabblån

För att kunna få ett lån måste du enligt lag vara minst 18 år. Det betyder däremot inte att alla långivare godkänner 18-åringar. En del långivare har en åldersgräns på exempelvis 20 eller 21 år. Det här brukar anges tydligt hos varje låneföretag och är något du bör kontrollera innan du skickar in din ansökan.

Ta ett sms lån snabbt som 18-åring

Ibland behöver man pengar snabbt och det är då ett lån med snabbt svar och direktutbetalning blir aktuellt. Det blir allt vanligare med det för snabblån och du kan ofta få in pengarna samma dag.

Det finns en del saker att tänka på när man ska ha pengarna så snabbt som möjligt, bland annat att långivaren bör ha samma bank som du har. Det är också viktigt att du använder BankID, och om du vill låna utan BankID så måste du istället vänta flera dagar då du ska fylla i papper som kommer hem till dig.

Låna som 18-åring utan UC

Lån utan UC innebär att dina ansökningar inte kommer att registreras hos Upplysningscentralen och att kreditprövningen görs genom en alternativ aktör, exempelvis Bisnode, Creditsafe eller Safenode.

Det här är bra för den som är orolig över att få för många förfrågningar hos UC. Lån utan UC har också generellt lägre krav än lån där UC används.

Frågor & svar om sms lån för 18-åringar

Har du ingen erfarenhet av att ta ett lån så är det bra att först uppdatera sig lite om hur det fungerar, framförallt om du är en 18-åring som funderar på att ta sitt första smslån. Här kommer därför vanliga frågor som andra har haft och svaren på dessa.

Författaren

Erik Söderlund

Senast uppdaterad: 25 oktober, 2022