SMS-lån med låg ränta

Ett SMS-lån måste inte alltid ha en hög ränta. Vi har analyserat marknadens olika SMS-lån och hjälper dig att hitta det som passar dig och som har en låg ränta.

Jämför SMS-lån med låg ränta

Sidan innehåller annonser.

Vad räknas som låg ränta?

Ett SMS-lån med låg ränta bör alltid ha en ränta som är lägre än en högkostnadskredit, alltså bör den nominella räntan vara under 30% i relation till Riksbankens referensränta. Exakt hur låg ränta du kan få beror på långivaren och det är därför du måste jämföra långivare innan du ansöker om ett SMS-lån.

Vilket SMS-lån har lägsta ränta?

Grundkrav för SMS-lån med låg ränta

För att bli beviljad ett SMS-lån måste du först uppfylla grundkraven. Dessa gäller hos alla långivare och påverkas inte av hur lite eller mycket du försöker låna:

  • Du ska vara minst 18 år.
  • Du har inga aktiva skulder hos Kronofogden.
  • Du är folkbokförd på en svensk adress.
  • Du har ett svenskt personnummer.

Långivare har sedan egna krav utöver dessa. Vanliga krav är inkomstkrav, krav på en fast anställning eller ett högre ålderskrav, exempelvis 20 eller 21 år. En del långivare har också en högsta ålder, exempelvis att man måste vara under 65 år för att bli beviljad ett lån.

SMS-lån med låg ränta trots betalningsanmärkningar

Har du betalningsanmärkningar kan du fortfarande bli beviljad ett SMS-lån hos en del långivare. Det förekommer vanligtvis krav på hur många anmärkningar man får ha som mest och dessa ska generellt inte vara nyare än 6 månader.

SMS-lån med låg ränta är inte alltid det billigaste alternativet

Det är viktigt att jämföra totalkostnaden för ett lån. Ett SMS-lån med låg nominella ränta men höga avgifter kan i många fall bli dyrare än ett SMS-lån som har en hög nominell ränta men som är helt fritt från andra avgifter. Jämför alltid den effektiva räntan, för att räkna på totalkostnaden för lånet.

Fördelar med SMS-lån med låg ränta

Låga kostnader vid små lån

Vid små belopp är SMS-lån ofta det bättre alternativet, men det beror mycket på hur höga avgifter som tillkommer. SMS-lån utan höga uppläggningsavgifter kan vara billigare än andra privatlån även om räntan inte är den lägsta.

Snabb utbetalning vid oväntade situationer

Behöver du pengar snabbt kan det vara aktuellt med ett akutlån. Många SMS-lån erbjuder direktutbetalning eller betalar ut samma dag. I vissa fall kan du behöva vänta till nästkommande bankdag.

Nackdelar med SMS-lån med låg ränta

Kan bli dyrt

Vid större lån är SMS-lån vanligtvis ändå dyra om du inte har fått en väldigt låg ränta, vilket är ovanligt. För större belopp där du planerar att ha lånet under en längre period är det vanligtvis bättre med ett privat- eller banklån.

Många SMS-lån är högkostnadskrediter

Inte alla SMS-lån är högkostnadskrediter men det är vanligt, dessa har en ränta som är 30% högre än referensräntan. Det är dyra lån som kan leda till återbetalningsproblem, skulder och betalningsanmärkningar. Undvik högkostnadskrediter, om det inte är det enda alternativet du har.

Kontokredit kan vara ett billigare alternativ

Ett kreditkonto innebär att du får tillgång till en kredit där du fritt kan låna när du vill. Det kan vara användbart och ger dig mer kontroll över lånet. Du betalar endast ränta på den delen av krediten som du nyttjar, resten ligger vilande och kan användas av dig när du vill.

Då är kreditkonton bättre än SMS-lån

Kreditkonton är allt vanligare och kan vara ett alternativ för den som vill ha en buffert. SMS-lån är lämpliga för enskilda situationer, exempelvis om du har fått en helt oväntad räkning som du vill betala. För mer långsiktigt är ett kreditkonto med låg ränta ofta det bättre alternativet.

Att tänka på innan du tar ett SMS-lån med låg ränta

Innan du tar ett SMS-lån med låg ränta bör du fundera på om det verkligen är rätt alternativ för dig. Oavsett hur låg räntan är kommer ett SMS-lån att innebära kostnader för dig och kan påverka din ekonomi negativt.

Hur får man den bästa räntan på ett SMS-lån?

Den bästa räntan på SMS-lån får du genom att noga jämföra långivare och välja den som har den lägsta möjliga räntan, jämför främst den effektiva räntan. Att välja rätt långivare är ett av de viktigare stegen för att få ett billigare lån.

Ta inte lån i onödan

Ett SMS-lån innebär som sagt kostnader och kan i värsta fall påverka din ekonomi under en viss tid framöver. Det är därför viktigt att du undviker impulslån, lån som du egentligen inte behöver. Du bör också undvika skuldfällan, det är då man använder ett nytt lån för att betala av ett annat vilket kan leda till ekonomiska problem och skulder.

Använd räntefria lån

Det finns ibland räntefria lån där du inte har någon ränta de första 14 eller 30 dagarna. Precis som med lån med låg ränta måste man vara försiktig med dolda avgifter, men det kan ibland vara ett billigare alternativ om du bara ska ha ett korttidslån.

Vad är skillnaden mellan nominell och effektiv ränta?

Nominell ränta är den avtalade räntan på lånet. Den effektiva räntan inkluderar den nominella räntan men också eventuella avgifter som tillkommer. Det är därför den effektiva räntan du måste jämföra för att se totalkostnaden för lånet.

Finns det SMS-lån med låg ränta utan UC?

Ja, det är inte vanligt att SMS-lån med låg ränta använder UC utan istället använder ett annat kreditupplysningsföretag, som Creditsafe, Bisnode eller Safenode. På detta sätt registreras inte dessa upplysningar i UC:s register och UC får ingen information om de lån du tagit med ett alternativt kreditupplysningsföretag. Ett lån utan UC är därför ofta ett populärt val när man ska ta ett snabblån.

Finns det SMS-lån med låg ränta med utbetalning på helgen?

Ja, det finns SMS-lån med låg ränta där man kan få utbetalningar under helger. Säkerställ att långivaren använder sig av automatisk handläggning och har samma bank som dig (t.ex. SEB, Swedbank, Nordea, Handelsbanken eller Danske Bank). 

Det är även viktigt att du uppger korrekt information för att undvika eventuell komplettering av ansökan, detta kan förlänga utbetalningstiden då kompletteringar ofta kräver manuell handpåläggning.

Har SMS-lån med låg ränta alltid direktutbetalning?

Nej, inte alla SMS-lån med låg ränta erbjuder direktutbetalning. Det är vanligt med ett svar direkt på skärmen men hur snabbt du får pengarna kan variera beroende på långivaren.

Måste man betala mer ränta om man betalar sitt SMS-lån i förtid?

Nej, det är inte vanligt med långivare som kräver att du betalar extra ränta för att få betala av ditt lån i förtid.

Finns det SMS-lån som är gratis i 14 dagar?

Genom distansavtalslagen har 14 dagars ångerrätt när du tar ett lån över nätet. Du har då rätt att få tillbaka alla avgifter du har betalat och behöver endast betala räntan för tiden fram tills att du har betalat tillbaka pengarna. Det är en metod som vissa använder för att få lån gratis i 14 dagar.

Författaren

Erik Söderlund

Senast uppdaterad: 26 juli, 2022