Snabbkredit

Med en snabbkredit får du tillgång till ett konto där du kan göra uttag vid behov. Vi har analyserat marknadens olika snabbkrediter och hjälper dig att hitta rätt snabbkredit för dig och dina behov.

Jämför snabbkrediter

Sidan innehåller annonser.

Vad är en snabbkredit?

En snabbkredit är en form av kredit som ger dig ett konto där du kan göra uttag när du vill. Det kan fungera som en buffert och du betalar endast ränta på den del av krediten som du nyttjar. En kredit är fördelaktig om du ofta har ett behov av mindre lån.

Vanliga kännetecken för snabbkrediter

Många smslån är snabbkrediter

En snabbkredit är vanligtvis snabbare att bli beviljad och kommer till användning när man behöver låna pengar snabbt.

Många långivare som erbjuder SMS-lån väljer idag att erbjuda en snabbkredit. Man ger låntagaren tillgång till ett konto där man löpande kan låna pengar vid behov.

Snabbkrediter är ofta utan UC

Snabbkrediter använder vanligtvis ett annat kreditupplysningsföretag än UC. Det gör det möjligt att undvika för många förfrågningar hos UC, men det kan också innebära en högre beviljandegrad för lånen.

Snabbkrediter med betalningsanmärkning

Då snabbkrediter ofta har lägre krav godkänns i de flesta fall betalningsanmärkningar. Detta är bra för dig som har en eller flera betalningsanmärkningar från Kronofogden, och har svårt att få lån från banken. Din senaste betalningsanmärkning bör vara äldre än 6 månader för att bli beviljad en snabbkredit.

Grundkrav för snabbkrediter

För att bli beviljad en snabbkredit måste du först uppfylla några grundläggande krav. Dessa krav gäller oavsett hur stor kredit du har sökt:

  • Du måste vara minst 18 år.
  • Du måste vara folkbokförd i Sverige.
  • Du måste vara fri från skulder hos Kronofogden.
  • Du måste ha ett svenskt personnummer.

Långivare har sedan egna krav utöver dessa och dessa är värda att jämföra då kraven kan skilja sig åt. Vanliga krav är att man har ett krav på antingen en fast anställning eller en viss årsinkomst. Det kan också förekomma högre ålderskrav än 18 år, exempelvis att man måste vara 20 eller 21.

Många snabbkrediter har direktutbetalning

Många snabbkrediter erbjuder direktutbetalning om du skickar in din ansökan under deras öppettider. Du får då ett svar direkt på skärmen och sedan tillgång till ditt nya kreditkonto.

Snabbkrediter med utbetalning på helgen

Det kan finnas långivare som erbjuder direktutbetalning även på helger och kvällar. Då har man vanligtvis automatisk handläggning av ansökningar, det är därför inte något som många långivare erbjuder.

Fördelar med snabbkrediter

Mer flexibla än vanliga lån

Snabbkrediter ger dig mer kontroll över ditt lån, du kan begära ett uttag när du behöver det och sköter du återbetalningen varje månad har du en buffert tillgänglig.

Lägre krav

Snabbkrediter har ofta lägre krav men exakt hur låga beror på hur stor kredit du har sökt. Har du en begränsad inkomst kan det vara bättre att söka en lite mindre kredit.

Nackdelar med snabbkrediter

Det kan bli dyrt

En snabbkredit kan bli dyr om du inte är försiktig med avgifterna som tillkommer. Det är därför viktigt att jämföra avgifter och inte minst den effektiva räntan. Att betala tillbaka den kredit du har använt så snabbt som möjligt är också ett sätt att få lägre kostnader.

Många högkostnadskrediter

Det finns många högkostnadskrediter på marknaden, dessa har en nominell ränta som är 30% högre än Riksbankens referensränta. Du bör undvika dessa om du kan då det leder till dyra lån som kan innebära återbetalningsproblem om man inte är försiktig.

Att tänka på innan du tar en snabbkredit

Undvik onödiga avgifter

En del långivare har startkostnader för sina krediter, dessa kallas för uppläggningsavgifter och går ibland att undvika helt. Med en snabbkredit finns det också uttagsavgifter, dessa kan göra det dyrt att använda din kredit men inte alla långivare har sådana avgifter.

Jämför den effektiva räntan

Den effektiva räntan innehåller både räntan på lånet (nominell ränta) och tillkommande avgifter. Det är därför den effektiva räntan du ska jämföra när du vill se totalkostnaden för lånet.

Ta inte en kredit på impuls

Med en snabbkredit kan du låna pengar när du vill. Det kan vara en fördel men det kan också leda till att du tar onödiga lån. Tänk på att lånade pengar alltid innebär en kostnad och ska betalas tillbaka.

Vanliga frågor & svar om snabbkrediter

Hur stor snabbkredit kan man få?

Hur stor snabbkredit du kan få beror på långivaren men vanligtvis är det mellan 1 000 kronor och 50 000 kronor, men det finns enstaka långivare som erbjuder mer än det.

Hur snabbt får jag min snabbkredit?

I många fall får du din snabbkredit samma dag som du skickar in din ansökan. Skicka in din ansökan tidigt på dagen för att få tillgång till pengarna snabbare.

Vad är skillnaden mellan snabbkredit och kreditlån?

Det finns ingen skillnad på snabbkredit och kreditlån. En snabbkredit är i grunden samma sak som ett kreditlån, ett lån där du får tillgång till en viss kredit som du kan ta ut pengar från när du vill. Båda har ofta en viss kreditgräns, som du blir beviljad.

Måste jag ha BankID för en snabbkredit?

Ja, de allra flesta långivare använder BankID för sina krediter. Vill du låna utan BankID behöver du istället komplettera med andra dokument.

Författaren

Erik Söderlund

Senast uppdaterad: 9 juli, 2022