Studentlån – Jämför lån som godkänner studenter

Som student finns det begränsade möjligheter att få lån. Vi har analyserat långivarna och hittat de bästa studentlånen för dig som studerar.

Jämför studentlån

Sidan innehåller annonser.

Vad är ett studentlån?

Ett studentlån är lån som erbjuds till studenter. Dessa lån har generellt lägre krav vad det gäller inkomst och godkänner CSN-bidrag som inkomst. Studentlån är generellt snabblån, då studenter ofta inte når upp till inkomstkraven på privatlån.

Grundkrav för lån för studenter

För att du ska få ett studentlån måste du först uppfylla några grundkrav. Dessa krav gäller oavsett om det är ett stort privatlån eller ett SMS-lån du försöker bli beviljad:

  • Du måste vara minst 18 år.
  • Du får inte ha en aktiv skuld hos Kronofogden.
  • Du måste ha ett svenskt personnummer.
  • Du ska vara bokförd på en svensk adress.

Långivare har sedan egna krav utöver dessa. Vanliga krav är ett högre ålderskrav, krav på en fast inkomst eller en minsta årsinkomst.

CSN kan räknas som inkomst

CSN-bidrag kan godkännas som en del av din inkomst. Däremot räknas inte CSN-lånet som inkomst. Du kan därför ofta enbart räkna med studiebidraget som inkomst.

För dig som heltidsstudent och som tar fullt CSN innebär detta 3 360 kronor per månad. Detta exklusive eventuella tillägg.

En del långivare kräver så lite som 2 000 kronor i månadsinkomst för att bevilja ett lån, men det handlar då om mindre SMS-lån. Andra långivare har inte ett specifikt krav på en inkomst utan tittar på din betalningsförmåga genom KALP-analyser.

Ett positivt resultat på KALP-kalkyl behövs

Kvar Att Leva På (KALP) är en kalkyl på dina inkomster och utgifter för att se om du skulle klara av att betala av lånet. 

I en KALP-kalkyl räknas din inkomst, de nödvändiga utgifterna (hyra, mat, hygien och försäkringar) in. Dessutom räknas dina rörliga utgifter ut baserat på schablonbelopp. Om du har ett positivt resultat kvar, så kan du i regel bli beviljad ett lån.

Fördelar med studentlån

Lägre krav

Studentlån har lägre krav och högre beviljandegrad. Det här påverkas av hur mycket du försöker låna, ta ett mindre lån om du har svårt att bli beviljad ett lån.

Snabbare utbetalning

Studentlån är ofta SMS-lån, och har därför ofta snabba utbetalningar (i vissa fall direktutbetalning). Detta ifall du har samma bank som långivaren (Nordea, Swedbank, SEB, Handelsbanken, Danske Bank). Har du inte det kan du behöva vänta ett par timmar eller till nästkommande bankdag.

SMS-lån för studenter utan UC

Många studentlån är utan UC, kreditupplysningen tas istället genom ett annat företag som Bisnode, Creditsafe och Safenode. Du kan därför undvika att du får för många förfrågningar hos UC.

Nackdelar med studentlån

Kan bli dyrt

Studentlån har till skillnad från CSN-lån en högre ränta. Hur hög den blir beror på ditt val av långivare och vilka avgifter som tillkommer. Undvik SMS-lån som student, då det kan göra att du hamnar i en svår ekonomisk situation ifall du får återbetalningsproblem.

Studentlån kan vara högkostnadskrediter

Inte alla studentlån är högkostnadskrediter men en del är det. Dessa har en nominell ränta som är 30% högre än Riksbankens referensränta. Undvik högkostnadskrediter, dessa är dyra och kan leda till ekonomiska problem såsom inkassokrav eller betalningsanmärkningar. Högkostnadskrediter kallas ofta för SMS-lån.

Att tänka på när du ska låna som student

Undvik impulslån och skuldfällan

Impulslån är lån man egentligen inte behöver, undvik detta då det leder till onödiga utgifter. Du bör inte heller ta ett lån för att betala av ett befintligt lån, det här kan leda till skuldfällan där du får en högre ränta på ditt nya lån.

Sök efter billiga lån

Jämför alltid långivare och sök efter ett lån med låg effektiv ränta. Den inkluderar både räntan på lånet (nominell ränta) och eventuella avgifter. Lån utan uppläggningsavgifter och liknande avgifter har ibland en lägre effektiv ränta.

Använd CSN om det går

Är du en student kan du eventuellt ta ett lån genom CSN. Dessa har en ränta på 0,05% och har en återbetalningstid på 25 år. CSN-lån är förmånliga men du kan endast få dessa lån för vissa studier och under vissa omständigheter, men det är värt att kontrollera om du kan få ett innan du tar ett studentlån.

Förbättra dina chanser att bli beviljad

Sköt om din kreditvärdighet

Din kreditvärdighet är viktig och påverkar både dina chanser att beviljas ett lån och vilken ränta du får. Den påverkas av bland annat din inkomst och hur du sköter din ekonomi. Betala dina räkningar och lån i tid för att undvika betalningsanmärkningar och låg kreditvärdighet.

Sök lånet tillsammans med någon

Genom att söka lånet med en medsökande får du bättre chanser att beviljas ett lån, framförallt om en av er har en fast inkomst. Detta kan vara

Pantsätt något

Har du värdesaker kan du använda dessa för att få ett lån. Pantlån innebär att du pantsätter värdesaken i utbyte mot pengar, vill du sedan ha värdesaken tillbaka måste du återbetala pengarna. Detta kan du till exempel göra på Sefina Pantbank eller Pantbanken.

Skaffa ett kreditkort

Ett kreditkort kan vara en bra buffert så att du har pengar redo när det behövs, då behöver du inte ta ett akutlån utan kan istället nyttja krediten. Du betalar endast ränta på den kredit du nyttjat, inte hela kreditbeloppet du har tillgång till.

Vanliga frågor om mobillån

Måste man ha en inkomst för att få studentlån?

Nej, du måste inte ha en inkomst för att få ett studentlån. Det underlättar däremot om du har någon form av inkomst. Även ett deltidsjobb kan öka din beviljandegrad som student.

Kan jag ta studentlån med låg kreditvärdighet?

Ja, du kan ta ett studentlån trots låg kreditvärdighet. Färre långivare kommer dock att bevilja ett lån. Snabblån kan bevilja dig med svag kreditvärdighet. Din kreditvärdighet är extra viktig som student om du inte har en fast inkomst.

Hur mycket kan jag låna med ett studentlån?

Hur mycket du kan låna beror på långivaren, det kan vara allt från 1 000 kronor upp till 600 000 kronor som mest. Vanligtvis beviljas enbart lån under 50 000 kronor då det ofta är SMS-lån som beviljas till studenter.

Författaren

Erik Söderlund

Senast uppdaterad: 20 juli, 2022