Svårt att få lån – Lån när det känns omöjligt


För vissa kan det vara svårt att få lån. Vi på Lånoo kan hjälpa dig att hitta en långivare som godkänner dig. Vi ger dig också information om varför det är så svårt för dig att få ett lån och vad du kan göra åt det.

Svårt att få lån?

Det bästa sms lånet med låga krav hittar du hos .


Jämför långivare med enklare krav

Sidan innehåller annonser.

Känns det helt omöjligt att få lån?

Det är inte ovanligt att en del låntagare känner att det är helt omöjligt att få ett lån, framförallt när man vill låna pengar snabbt. Det är samtidigt väldigt ovanligt att det faktiskt är det, ofta ligger problemet i en liten detalj. Det kan vara att du söker hos fel typ av långivare eller att du blir nekad av något som påverkar din kreditvärdighet utan att du känner till det.

Saker som betalningsanmärkningar, skulder, ingen inkomst kan absolut orsaka problem men det gör det inte nödvändigtvis omöjligt att bli beviljad ett lån. Jämför långivare och hitta rätt lån för din situation så kan du i många fall drastiskt förbättra dina chanser.

Hur du får lån när alla säger nej

Blir du ofta nekad när du ansöker så finns det en hel del saker du kan göra för att få en bättre chans att bli beviljad ett lån. Innan du söker ett privatlån är därför bra att du ser över vår lista över olika saker att tänka på. Det kan handla om hur du söker lånet eller saker kring din ekonomi, så inte alla råd är aktuella för just dig.

Samla dina befintliga lån

Har du redan lån eller krediter som du sitter och betalar av? Då är det en bra idé att först samla ihop dessa så att du endast har ett enda lån. Det här är ett utmärkt sätt att förbättra din kreditvärdighet. Att bara ha ett lån ser också bättre ut för långivare än om du har fem, framförallt om det är nya smslån eller andra mikrolån.

Vänta ut dina anmärkningar och förfrågningar

När du har betalningsanmärkningar så påverkar detta din kreditvärdighet och leder ofta till att man blir nekad när man försöker ta lån. Samtidigt finns det långivare som beviljar de flesta och som erbjuder lån trots betalningsanmärkningar. Anmärkningar försvinner vanligtvis efter 3 år från att du har betalat av skulden. Vänta ut dessa eller sök efter långivare som är okej med den mängden anmärkningar du har.

Ett annat potentiellt problem är att man har för många förfrågningar hos UC, något som händer när man söker lån hos många långivare som alla gör en kreditupplysning. Du blir nekad, söker ett nytt och blir då nekad igen. Till slut sitter du där och blir nekad då antalet förfrågningar sänker din kreditvärdighet. Dessa försvinner efter ett par månader, man brukar säga sex till tolv månader som mest.

Välj din långivare med omsorg

Till att börja med så är det viktigt att du väljer en långivare där du uppfyller kraven. En del låneföretag har väldigt låga krav och försöker att bevilja alla ansökningar, andra har högre krav och är väldigt noga med att endast acceptera låntagare med väldigt bra ekonomi. Vet du redan att du har svårt att bli beviljad bör du söka efter långivare som godkänner de flesta som söker ett lån.

Ansök tillsammans med någon

Har du en dålig ekonomi eller en låg kreditvärdighet så blir det svårt att få ett lån. Du kan underlätta för dig själv genom att antingen ha en medlåntagare eller en borgensman. En medsökande innebär att du tar lånet tillsammans med någon, exempelvis en sambo. En borgensman innebär att någon går i god för dig, kan du inte betala av ditt lån så fallet ansvaret på den som står som borgensman.

Orsaker till varför det är svårt att få lån

Det finns en mängd olika saker som kan påverka dina chanser att få ett lån. Det handlar framförallt om att din ekonomi inte är tillräckligt stabil eller att din kreditvärdighet är låg. Ofta hänger dessa två saker ihop och kan göra det onödigt svårt att få ett lån.

Genom att vara medveten om dessa orsaker så kan du i många fall förbättra dina chanser genom att göra något åt det. Bäst är att undvika problemen från första början om det går.

För många kreditupplysningar / många UC

Kreditupplysningar är enkla att göra men inte alla är medvetna om hur illa det här kan påverka din kreditvärdighet, framförallt när dessa görs genom Upplysningscentralen. Varje förfrågan syns för andra långivare som också använder UC. Har du sökt tio lån med UC så kommer alltså den elfte långivaren du söker hos att se dessa. Det här leder ofta till att man blir nekad.

Undvik det här genom att låna utan UC, många långivare använder istället Creditsafe eller Bisnode. Hos dessa syns inte förfrågningar hos UC så då undviker du problemet. Har du redan för många kreditupplysningar hos UC så slutar dessa att påverka din kreditvärdighet efter några månader, runt ett halvår får du räkna med.

Betalningsanmärkningar

Betalningsanmärkningar påverkar också dina möjligheter att låna. Det visar på att du har eller har haft ekonomiska problem, eller helt enkelt struntat i att betala dina räkningar. Det här innebär en risk för långivaren som då antingen ger dig en högre ränta eller rakt av inte lånar ut till dig.

Har du anmärkningar så tar dessa upp till 3 år att försvinna. Ska du ändå låna så är det viktigt att du väljer en långivare som godkänner betalningsanmärkningar, vilket låneföretag brukar ange på sin hemsida. Hur många anmärkningar och när du fick den senaste är något som också avgör dina chanser att låna.

Skulder hos Kronofogden

Har du aktiva skulder hos Kronofogden så är det väldigt svårt att låna. På egen hand går det inte överhuvudtaget då långivare inte får erbjuda lån till skuldsatta. Det som däremot går är att ta ett lån med en medsökande eller borgensman.

Sysselsättning

Vad du har för sysselsättning med påverkar dina chanser. Att ha en fast anställning är det optimala, men hur hög din inkomst är kommer också att påverka. För dig som är student och får CSN-lån, är deltids- eller timanställd, har en projektanställning eller på annat sätt har en oviss inkomst kan du ha det svårare att få ett lån. Det är dock inte omöjligt.

Det är även svårt att få lån som pensionär, men det beror också på hur mycket man får ut från sin pension varje månad.

Egenföretagare kan ha det enkelt eller svårt, beroende på ekonomin i din verksamhet. Här kommer den deklarerade inkomsten att vara viktig.

Familj

Det är inte omöjligt att få lån med barn men det är i många fall svårare. Långivare använder ofta en så kallad KALP-kalkyl för att bedöma ifall du har råd att låna pengar. KALP står för Kvar Att Leva På. Det här är en form av analys där man räknar på hur mycket pengar du har över när alla dina inkomster och utgifter är räknade.

Med barn så har du fler utgifter och det är inte alltid ens ekonomi är stabil, beroende lite på hur det ser ut med föräldrarnas ekonomi och jobb. Har du ändå en bra ekonomi så blir det inte lika svårt att få ett lån, även om du har barn. Du kan också söka räntefria lån eller använda långivare med lägre krav för att förbättra dina chanser.

Ta reda på orsaken till att du blir nekad

Blir du nekad så är det väldigt viktigt att du tar reda på anledningen. Nu har vi tittat på många vanliga anledningar, titta på vilken orsak som ligger bakom att dina tidigare ansökningar blev nekade. När du väl vet det så kan du börja arbeta för att lösa det.

Enkla lån utan UC – finns det?

Det finns många sms lån där du kan låna utan UC. Dessa är enkla lån och det erbjuds vanligtvis inte några stora lån. Det kan ändå vara bekvämt och användbart när du behöver svar direkt eller pengar samma dag. En del av dessa långivare har låga krav vilket kan vara till din fördel.

Frågor & svar

Här följer en del vanliga frågor och svar som kan hjälpa dig när du tycker att det är omöjligt för dig att få ett lån.

Senast uppdaterad: 19 maj, 2022