Telefonlån

Telefonlån gör det möjligt att låna pengar direkt genom din telefon. Vi har analyserat de bästa telefonlånen för att hitta det som passar dig och dina behov bäst.

Jämför telefonlån

Sidan innehåller annonser.

Vad är ett telefonlån?

Ett telefonlån är ett lån du tar med telefonen. Telefonlån är vanligtvis mindre lån på under 30 000 kronor. Du kan snabbt signera låneansökan med BankID och i vissa fall få svar direkt. I andra fall kan det dröja ett par timmar eller till nästkommande bankdag.

Grundkrav för ett lån på telefonen

För att få ett telefonlån måste du uppfylla ett par grundläggande krav. Dessa gäller hos alla långivare och är enligt följande:

  • Du måste vara minst 18 år gammal.
  • Du ska ha ett svenskt personnummer.
  • Du är folkbokförd på en svensk adress.
  • Du har inte några aktiva skulder hos Kronofogden.

Långivare har sedan egna krav utöver grundkraven. Dessa kan variera men vanliga krav är att du måste ha en årsinkomst och det kan förekomma högre ålderskrav på 20 eller 21 år.

Telefonlån trots betalningsanmärkning

Det går att få ett telefonlån med betalningsanmärkning, men vanligtvis finns det ett krav på hur många anmärkningar du får ha och hur gamla dessa är. Det är däremot inte alla långivare som beviljar lån till låntagare med betalningsanmärkningar.

Telefonlån utan kreditupplysning (UC)

Det går inte att få ett telefonlån utan en kreditupplysning, men det går att undvika UC genom att välja en annan långivare. Då använder man kreditupplysningsbolag som Creditsafe, Bisnode eller Safenode.

Att tänka på när man tar ett lån med mobilen

Att ta ett lån med mobilen är enkelt och kan vara en smidig lösning när du snabbt behöver låna pengar. Det finns samtidigt ekonomiska risker om du inte är försiktig när du tar ett lån, tänk därför på följande saker.

Risker med telefonlån

Telefonlån är ofta SMS-lån. SMS-lån leder ofta till betalningsanmärkningar hos Kronofogden, vilket kan förvärra dina möjligheter till att ingå hyresavtal, låneavtal och mobilabonnemang. För att undvika återbetalningsproblem bör du säkerställa att inte ta ett lån du inte har råd med, och att ta inkassokravet på största möjliga allvar.

Väldigt hög ränta

Räntan på telefonlån är ofta väldigt hög. Den effektiva räntan (nominella räntan + avgifter) kan sträcka sig till flera tusen procent. Även fast det finns kostnadstak så kan det snabbt bli dyrt att ta ett lån med telefonen.

Ta inte ett lån i onödan

Tänk på att aldrig låna mer än nödvändigt, du ska betala tillbaka hela lånet och det kan påverka din ekonomi långsiktigt. Bara för att du kan låna mer än vad du behöver betyder det inte att du bör göra det.

Det är också viktigt att du inte tar lån i onödan. Ett akutlån när du får en oväntad utgift är acceptabelt men ett lån för att köpa något som du egentligen kan spara ihop till är en onödig utgift, som kan försämra din privatekonomi.

Jämför långivare

Det är viktigt att titta på den effektiva räntan innan du godkänner ett lån, men det är också viktigt att jämföra olika långivare. Du kan då hitta telefonlån med bättre villkor, lägre ränta, färre avgifter och som passar dig bättre i allmänhet.

Undvik skuldfällan

Du bör aldrig ta ett lån för att betala av ett annat lån. Det leder till den så kallade skuldfällan och kan innebära ekonomiska problem och skulder. 

Fördelar med telefonlån

Låna pengar snabbt

Med telefonlån kan du låna pengar snabbt och enkelt. Du lånar med BankID och du får vanligtvis ett besked direkt på skärmen. Hos flertalet långivare får du pengarna inom några minuter, i andra fall kan det dröja till nästa bankdag.

Högre beviljandegrad

Telefonlån har vanligtvis lägre krav och i många fall beviljas lån även om du har betalningsanmärkningar eller låg inkomst.

Nackdelar med lån via telefonen

Kan innebära en hög månadskostnad

Telefonlån kan innebära en hög månadskostnad. Du kan motverka detta genom att ta en längre löptid, men det innebär att du får en högre totalkostnad. Det bästa är att betala av lånet så snabbt som möjligt men utan att det orsakar problem för din ekonomi.

Telefonlån är ofta högkostnadskrediter

Många telefonlån är högkostnadskrediter, lån som har en nominell ränta som är 30% över Riksbankens referensränta. Inte alla lån via mobilen är det och du bör undvika högkostnadskrediter om du kan.

Vanliga frågor & svar om telefonlån

Hur tar man ett lån via mobilen?

Du kan använda mobilen för att söka ett lån direkt genom långivarens hemsida, där du fyller i deras låneformulär och använder ditt mobila BankID för att signera låneansökan. Du kan också använda mobilen för att ringa långivaren och söka lånet med ett telefonsamtal.

Hur snabbt får man ett telefonlån?

Hur snabbt du får ditt telefonlån utbetalt beror på vilken långivare du väljer, vanligtvis får du pengarna samma dag. Ansöker du sent på dagen eller under en helgdag kan det dröja till nästkommande bankdag. Vissa långivare erbjuder utbetalning dygnet runt, även på helger.

Kan jag ta ett telefonlån med BankID?

Ja, du kan ta ett telefonlån med ditt mobila BankID. Använder du inte mobilen kan du använda BankID på datorn.

Går det att låna via SMS?

Nej, idag erbjuder långivare inte lån via SMS. SMS-lån är istället ett samlingsord för snabblån, i vissa fall är dessa telefonlån där du använder mobilen för att låna.

Författaren

Erik Söderlund

Senast uppdaterad: 10 juli, 2022