Lån trots många UC-förfrågningar

Om du har sökt många lån den senaste tiden kan det vara svårt att bli beviljad ett nytt lån. Vi hjälper dig att hitta ett lån trots att du har många förfrågningar genom UC.

Jämför lån med många UC-förfrågningar

Sidan innehåller annonser.

Kan man få lån trots många förfrågningar?

Ja, man kan bli beviljad ett lån trots många UC-förfrågningar. Långivare som använder sig av andra kreditupplysningsföretag såsom Creditsafe eller Bisnode ser nämligen inte hur många kreditupplysningar som tagits på dig genom UC.

Därför bör du primärt söka dig till lån utan UC, där du enklare kan bli godkänd trots många UC-förfrågningar.

Lån med många förfrågningar senaste 12 månaderna

Har du haft många ansökningar de senaste 12 månaderna kan detta påverka beslutet om att bevilja ditt lån. Om du är osäker på hur många förfrågningar kan du beställa ett utdrag från UC:s register på MinUC.se. Detta kostar 29 kronor och räknas inte som en UC-förfrågan. 

Exempel på UC-utdrag

BeställareDatum
Långivare 32022-03-21
Låneförmedlare 22022-01-13
Långivare 22021-11-07
Hyresvärd2021-09-01
Mobilabonnemang2021-06-26
Avbetalning på butiksköp2021-04-20
Ansökan om kreditkort2021-12-07
Avbetalning på butiksköp2021-12-07
Låneförmedlare 12021-10-01
Avbetalning på butiksköp2021-07-26
Avbetalning på butiksköp2021-05-20
Långivare 12021-03-24

Enligt UC själva påverkar en förfrågan din beviljandegrad i regel mellan 3-6 månader. Detta varierar beroende på långivare samt din kreditvärdighet i övrigt.

Svårt att få lån med flera UC-förfrågningar senaste 30 dagarna

Har du ansökt om flera lån den senaste månaden kan du få ett avslag automatiskt av vissa banker. När du ansökt om ett lån har du 30 dagar på dig att godkänna låneerbjudandet. Har du redan en ansökan öppen hos Långivare 1 kan Långivare 2 bli osäker om du även kommer ta ett lån hos Långivare 1 eller inte.

Har du gjort flera låneansökningar den senaste månaden så rekommenderar vi att du använder dig av ett lån utan UC alternativt att du väntar i 30 dagar. Detta för att se till att samtliga låneansökningar anses vara inaktuella innan du ansöker om lån hos en ny långivare.

Vanliga grundkrav på lån med många förfrågningar

För att få ett lån måste du först uppfylla en del grundkrav.

 • Du måste vara minst 18 år.
 • Du måste vara folkbokförd i Sverige.
 • Du måste ha ett svenskt personnummer.
 • Du får inte ha några aktiva skulder hos Kronofogden.

Utöver dessa krav har långivare egna krav. Det kan handla om inkomstkrav, högre ålderskrav eller krav på att du inte har några betalningsanmärkningar. Det finns de långivare med lägre krav som beviljar de allra flesta.

Låna med många förfrågningar trots betalningsanmärkningar

Om du har betalningsanmärkningar blir det svårare att få ett lån. Det finns dock långivare som är okej med betalningsanmärkningar. Det kan däremot förekomma krav om hur många anmärkningar du får ha (max 10 st.) och du ska ofta inte ha fått någon ny anmärkning de senaste 6 månaderna.

När får jag förfrågningar hos UC?

 • Du ska teckna ett abonnemang (mobilabonnemang, tv-abonnemang)
 • Kreditkort
 • Ansökan av lån och krediter
 • Inför att du ska teckna hyresavtal
 • Inför att du köper något på kredit eller delbetalning (Klarna, Qliro)

Andra typer av lån med för många UC-förfrågningar

Privatlån med för många förfrågningar

Hos Wästgöta Finans kan du ansöka om privatlån utan UC upp till 300 000 kronor. Wästgöta Finans använder sig av Bisnodes kreditupplysning och därför kommer antalet UC-förfrågningar inte påverka ditt kreditbetyg.

Samlingslån med många UC-förfrågningar

Det är inte möjligt att ta ett samlingslån med många UC-förfrågningar. Du kan samla lån hos låneförmedlare såsom Lumify, Sambla, Lendo eller Advisa. Dessa använder UC för sina kreditupplysningar, och där kommer antalet förfrågningar framgå tydligt för långivarna.

Avvakta med att ansöka om ett samlingslån tills antalet förfrågningar du gjort hos långivare de senaste 6 månaderna minskat till under 5 stycken.

Bolån med för många UC-förfrågningar

Det är inte möjligt att ta ett bolån med för många förfrågningar hos UC. Banker som erbjuder bolån har ofta höga krav på sina låntagare. Storbankerna såsom Swedbank, Svenska, Handelsbanken, SEB, Danske Bank och Nordea godkänner inte dig med många UC-förfrågningar.

P2P-lån med många UC-förfrågningar

I dagsläget kan du ansöka om lån hos Loanstep, och få ett P2P-lån utan UC. Detta gör att du kan ta ett lån trots många UC-förfrågningar. Loanstep använder sig istället av Bisnodes kreditupplysning.

Risker med lån trots många kreditupplysningar

Det finns en del risker involverat med att ta ett lån med många kreditupplysningar. Dels handlar det om att de lån som erbjuds utan UC ofta är högkostnadskrediter. Högkostnadskrediter är lån och krediter med en nominell ränta på 30 procentenheter högre än Riksbankens referensränta. Det vill säga att dessa lån har en hög ränta. 

Utöver den nominella räntan brukar det tillkomma dyra avgifter vilket gör att den effektiva räntan ofta landar på flera hundratals procent på dessa typer av lån.

Många låntagare som använder sig av snabblån får ett ärende hos Kronofogden, vilket kan leda till betalningsanmärkningar. Det är även vanligt att hamna i skuldfällan, där man tar nya lån för att betala av befintliga skulder.

Hur man ansöker om lån när man har många UC

Att ansöka om ett lån med många UC skiljer sig inte från hur man ansöker om ett annat typ av lån. Det du måste göra är:

 1. Hitta en långivare. Välj en långivare som beviljar dig trots många UC.
 2. Skicka in ansökan. Tar ofta 1-2 minuter att fylla i låneansökan digitalt.
 3. Få svar. I vissa fall kan du få svar direkt, om långivaren använder sig av automatisk handläggning
 4. Få lånet utbetalt. Även utbetalningen kan ske direkt. För att få lånet direkt bör du säkerställa att långivaren har samma bank som dig. Ifall de använder sig av manuell handläggning bör du ansöka om lånet tidigt på dagen för att få lånet utbetalt samma dag.

Öka din chans att få lån med många UC-förfrågningar med en medsökande

Med en medsökare kan du öka dina chanser att bli beviljad ett lån trots för många UC-förfrågningar. Med två inkomster anser långivaren att det är säkrare att låna ut pengar, då två inkomster räknas med i kalkylen för hur mycket ni har kvar att leva på.

Vanliga frågor och svar

Påverkas min ränta av antalet UC-förfrågningar?

Nej, räntan påverkas inte direkt av antalet förfrågningar. Däremot kan ditt kreditbetyg påverka den individuella räntesättningen, vilket betyder att UC-förfrågningar indirekt kan påverka räntan du blir erbjuden. Tar du ett lån utan UC påverkas inte räntan av antalet förfrågningar.

När försvinner UC-förfrågningar?

UC förfrågningar syns i 12 månader. Enligt UC så påverkar en kreditupplysning din kreditvärdighet i cirka 3 till 6 månader.

Hur kan man ta bort UC-förfrågningar?

Det går inte att ta bort UC-förfrågningar. En förfrågan försvinner automatiskt efter 12 månader.

Hur många UC-förfrågningar är OK? Hur många förfrågningar får man ha?

Exakt hur många UC-förfrågningar som är OK varierar från långivare till långivare. Flera långivare påpekar att fler än 3-5 stycken kreditupplysningar (under de senaste 3-6 månader) från andra långivare ses en varningsflagga.

Hur mycket kan man låna med många UC-förfrågningar?

Du kan låna upp till 300 000 kronor med många förfrågningar. Det är däremot bara Wästgöta Finans som erbjuder detta lånebelopp. Med snabblån kan du låna upp till 50 000 kronor trots många kreditupplysningar med UC.

Kan jag veta i förhand om jag kan få lån trots många kreditupplysningar?

Nej, du kan aldrig veta om du blir beviljad lånet med många kreditupplysningar. Däremot kan du förbättra dina chanser genom att ansöka om lån som inte använder UC för sin kreditupplysning. Utöver detta är det viktigt att du påvisar att du har en god betalningsförmåga och i övrigt har en god kreditvärdighet.

Går det att ta ett SMS-lån trots många förfrågningar utan inkomst?

Ja, det går att ta ett lån utan inkomst eller med en låg inkomst. Du måste på något sätt bevisa att du har en god betalningsförmåga. Långivare kan välja att godkänna bidrag, a-kassa och utländsk inkomst som inkomst. Är du arbetslös eller har en deltidsanställning kan du ofta få lån, men antalet lån du har att välja bland blir lägre.

Kan man låna 15 000, 20 000 eller 50 000 med många förfrågningar?

Ja, du kan låna allt från 1 000 kronor till 300 000 kronor med många UC-förfrågningar. Tänk på att inte låna mer än vad du behöver, då lånet alltid kommer med en kostnad. Om du tar en kontokredit kan du bli beviljad en viss kredit, och enbart betala ränta på den delen av krediten du nyttjar.

Kan jag veta i förhand om jag kan få lån trots många kreditupplysningar?

Nej, det går aldrig att veta i förhand om du blir beviljad lånet. Varje ansökan granskas individuellt och därefter tar långivaren ett beslut. I många fall tas beslutet automatiskt, baserat på den information du ansökt med kontra informationen på kreditupplysningen. 

Når du grundkraven, långivarens krav och har ett positivt resultat på din KALP-kalkyl är chansen stor att du blir beviljad lånet.

Kan jag förbättra mitt kreditbetyg på något sätt?

Ja, du kan ofta förbättra ditt kreditbetyg hos UC även fast du har många förfrågningar. Du bör med fördel avsluta onödiga krediter (t.ex. kreditkort eller kontokredit), betala av onödiga lån eller samla små lån så du får ett större lån istället för många små.

Sedan är det viktigt att du betalar av räkningar i tid. Har du en skuld hos Kronofogden som du inte kan betala av kan du ansöka om skuldsanering. Detta beviljas sällan om det inte finns goda belägg för varför du inte kan betala av skulderna. Du kan inte ta ett nytt lån med skulder hos Kronofogden.

Författaren

Erik Söderlund

Senast uppdaterad: 14 oktober, 2022