Lån trots många UC förfrågningar


Om du har sökt många lån den senaste tiden kan det vara svårt att bli beviljad ett nytt lån. Vi hjälper dig att hitta ett lån trots att du har många förfrågningar genom UC.

Bästa lån trots många UC förfrågningar 2022

Det bästa lånet trots många UC förfrågningar hittar du hos Ferratum.

Jämför lån med många UC-förfrågningar 2022

Sidan innehåller annonser.

Kan man få lån trots många förfrågningar?

Ja. Du kan få ett lån trots många förfrågningar på UC. Om man har många förfrågningar genom UC kan det bli svårt att få ett lån hos långivare som använder UC som kreditupplysningsföretag. Däremot syns inte detta för de långivare som använder sig av Bisnode eller Creditsafe, de två största alternativen till UC.

Lån med många förfrågningar senaste 12 månaderna

Har du haft många ansökningar de senaste 12 månaderna kan detta påverka ifall en långivare beviljar ditt lån. Du får ett meddelande i Kivra alternativt ett brev hemskickat med vem som är beställaren och ditt kreditbetyg.

På MinUC.se kan du beställa ett utdrag för 29 kronor ifall du är osäker på hur många förfrågningar du skickat. Detta räknas inte som en egen förfrågan, utan är enbart ett utdrag från UCs register.

Exempel på UC-utdrag

BeställareDatum
Långivare 32022-03-21
Låneförmedlare 22022-01-13
Långivare 22021-11-07
Hyresvärd2021-09-01
Mobilabonnemang2021-06-26
Avbetalning på butiksköp2021-04-20
Ansökan om kreditkort2021-12-07
Avbetalning på butiksköp2021-12-07
Låneförmedlare 12021-10-01
Avbetalning på butiksköp2021-07-26
Avbetalning på butiksköp2021-05-20
Långivare 12021-03-24

Enligt UC själva påverkar en förfrågan din beviljandegrad i regel mellan 3-6 månader. Detta varierar beroende på långivare samt din kreditvärdighet i övrigt.

Flera förfrågningar senaste 30 dagarna

Har du ansökt om flera lån den senaste månaden kan du få ett avslag automatiskt av vissa banker. När du ansökt om ett lån har du 30 dagar på dig att godkänna låneerbjudandet. Har du redan en ansökan öppen hos Långivare 1 kan Långivare 2 bli osäker om du kommer ta ett lån hos Långivare 1 eller inte.

Har du gjort flera låneansökningar den senaste månaden så rekommenderar vi att du väntar i 30 dagar för att se till att samtliga låneansökningar anses vara stängda innan du ansöker om lån hos en ny långivare.

Vanliga grundkrav på lån med många förfrågningar

För att få ett lån måste du först uppfylla en del grundkrav. Alla långivare sätter sina egna krav, men det finns vissa krav som alla låneföretag måste ställa för att få erbjuda ett lån. Dessa krav är:

  • Du måste vara minst 18 år.
  • Du måste ha en svensk adress och ett personnummer.
  • Du får inte ha några skulder hos Kronofogden.

Detta är som sagt de lagstadgade kraven som måste ställas.

Vissa långivare ställer högre krav på åldern, där 20 eller 21 år kan förekomma. Vissa långivare har en åldersgräns på hur gammal man får vara för att bli beviljad ett lån. Denna åldern ligger ofta på mellan 65-70 år.

Många långivare kräver en inkomst

Hos många långivare kommer det att finnas ett krav på en fast inkomst. Den här ska oftast vara på 100 000 till 120 000 per år, men det finns långivare som kräver mer än så.

Den här inkomsten ska helst vara fast, exempelvis genom en anställning. Hos en del långivare kan det därför bli problem om man inte har en fast inkomst, exempelvis om du driver eget företag, är timavlönad (timanställd) eller är vikarie.

Det finns också långivare som inte har något inkomstkrav. Dessa långivare går igenom din ekonomiska situation och tar ett beslut baserat på det. Hos en del har man helt enkelt väldigt låga krav, men det gäller främst för små mikrolån.

Låna med många förfrågningar trots betalningsanmärkningar

Om du har betalningsanmärkningar blir det svårare att få ett lån. Det finns dock långivare som är okej med betalningsanmärkningar. Det kan däremot förekomma krav om hur många anmärkningar du får ha och du ska ofta inte ha fått någon ny på minst 6 månader.

I övrigt så påverkar inte anmärkningarna om du använder en långivare som inte använder UC. Låneföretaget känner inte till dina tidigare förfrågningar och lån hos långivare som använder UC.

Risker & nackdelar med lån trots många kreditupplysningar

Var alltid försiktig med sms lån och snabblån i allmänhet. Dessa lån kan ofta ha en hög ränta och det kan lätt bli dyrt. Många låntagare som använder sig av snabblån får ett ärende hos Kronofogden, vilket kan leda till betalningsanmärkningar. Det är även vanligt att hamna i en skuldfälla.

Tänk också på att långivare kan ha en del olika avgifter. En sådan är uppläggningsavgift, en typ av startavgift. Det är en engångskostnad men hos vissa låneföretag så är det en kostnadsam sådan, men den går att undvika. Många långivare har inte dessa avgifter och erbjuder billigare lån.

Låna endast när det behövs

Innan du tar ett lån är det viktigt att fundera på om du verkligen behöver lånet. Ett lån innebär alltid en kostnad och det kan därför vara bättre att undvika det om det går. Kanske kan du spara ihop det du behöver på egen hand, då slipper du kostnaden.

Det är också viktigt att fundera på om du verkligen har råd med ett lån. Har du en osäker ekonomi så är det bättre att undvika ett lån. Annars finns det en risk att du får ekonomiska problem eller i värsta fall skulder.

Ansökningsprocessen när man har många UC

Att ansöka om ett lån är en enkel process oavsett om man har många förfrågningar hos UC eller inte. Till att börja med måste du hitta rätt långivare. Fundera på hur mycket du behöver låna och hur länge du vill ha lånet. Börja sedan titta efter ett låneföretag som har rätt erbjudande.

Utöver storleken på lånet bör du också se över kostnaderna. Det handlar framförallt om räntan, men det är också viktigt att titta på vilka avgifter som följer med lånet. Den effektiva räntan är framförallt den ränta du bör hålla koll på, den innefattar både den nominella räntan samt avgifter.

Skicka in din ansökan

När du har valt en långivare ska du skicka in en ansökan. Det är väldigt enkelt med sms lån, allt du egentligen behöver göra är att ange hur mycket du vill låna och fylla i dina personuppgifter.

Då allt sker digitalt kan du låna pengar snabbt och enkelt. Du kan bekräfta dina personuppgifter och signera skuldebrevet direkt, vilket gör att långivaren inte måste posta några avtal eller dokument hem till dig.

Få ett besked

När du har skickat in din ansökan är det dags att vänta på beskedet. Hos många långivare kan du få ett svar direkt.

Tänk på att processen blir svårare om du inte använder BankID. Då måste du först få hem papper från låneföretaget som du ska fylla i och skicka in. Då kan det ta flera dagar att få ett lån, med BankID kan det istället bli beviljat och utbetalt direkt, eller inom ett par timmar (inom öppettider).

Vänta på lånet

Om du har blivit beviljad lånet så är det bara att vänta på att lånet ska sättas in på kontot. Hur lång tid det tar beror på långivaren, vilken bank du har och vilken tid på dygnet det är. Du kan få svaret direkt och om du har samma bank som låneföretaget kan du få utbetalningen direkt.

För att få lånet så snabbt som möjligt bör du skicka in din ansökan så tidigt som möjligt, under deras öppettider och gärna använda samma bank.

Frågor & svar om lån med många förfrågningar

Här kommer en del vanliga frågor om att låna med många UC-förfrågningar och svaren på dessa.

Författaren

Erik Söderlund

Senast uppdaterad: 6 maj, 2022